Boldog tudatlanok

Azt ne higgyétek, hogy olyan rettentő rossz dolog hülyének lenni. Sőt, valószínűleg az a legkönnyebb a világon. Begyűjt egy maréknyi információt borsónyi agyadba, és véletlenszerűen kihány magadból válaszokat, ha kérdezik... meg akkor is ha nem. Egyszerűen megtervezett élete még egyszerűbb végrehajtása csak a cél. Bárcsak ilyen könnyű lenne nekünk is!

Képzeld el, hogy a legnagyobb vágyad a férj-ház-kocsi szentháromság. Persze nem a romantikus módon, egyszerűen csak a birtoklás mámoros élménye, meg a biztonság ígérete miatt. Minél előbb és minél közelebb találod, annál jobb, és a globális felmelegedéssel meg foglalkozzon aki akar.
Takarítasz, fodrászhoz mész, aztán a gyerekért a napközibe, majd este a legnagyobb bánatod, hogy ebben a hónapban sem futja majd új TV-re. A szomszédasszony is vett hitelre, úgyhogy neked is járna, ráadásul a te férjednek állítólag jobb is a fizetése... meg csinosabb a titkárnője.
A legizgalmasabb dolog az életedben a barátokközt, meg a pletyka, ami a polgármester lányáról terjed. Híreket nem nézel, olvasni csak a kiskegyedet és templomba is csak az új, fiatal pap miatt merészkedsz.
Vagy képzeld el, hogy ennél az élettől mindig is többet érdemeltél, hiszen te voltál a legszőkébb és a legvékonyabb a suliban és egy szerencsés (szerencsétlen) be is kapta a horgot.
Kutyát kozmetikáztatsz, ott vagy a legújabb koktélbár megnyitóján és már a karodon fityeg az új tavaszi guccsi.
Férj mellett van szerető is és kocsiból sem egy, hanem kettő. Pár életvezetési könyv alibiből van az éjjeliszekrényeden, de igazából elalvás előtt csak a napi szelfiket pörgeted át az ájfónhatoson.
Mindegy, hogy a lustán középszerű vagy a luxusmaca vagy, nem az eszedért szeretnek. De nem is érdekel.
Csak próbáld meg elképzelni, hogy vannak, akik így élnek, hogy a nem agyalás valóság, mert riasztóan nagy számban léteznek ők. Nem te vagy ez, aki az előző mondatokat is képes voltál egyszerre humorral és némi szomorúsággal értelmezni, akinek minden nap marad ideje gondolkodni, és akinek az álmai a birtoklásnál magasabb szintet érnek el, de a te válladat is nyomják, sőt, őszintén szólva csak téged keserítenek el.
Mert őket nem zavarja a földön hagyott szemét, a köszönés nélküli érkezés és távozás, a hajléktalan, az elhagyott gyerek, a média manipulatív ereje, a nők elnyomása. Semmi. Ők nem értik és őket nem érdekli. Ők boldogok és te vagy dühös helyettük és miattuk is.
És persze büszke vagy az agyadra és büszke vagy arra, hogy igazi, küzdő, gondolkodó, felelősségteljes és fejlődő nő vagy, néha egy-egy kudarc után teljesen jogos, ha a kanapéra rogyva azt érzed, hogy elég. Hogy inkább lennél az a buta nő.
Mind gondolunk erre néha, és ne hazudjunk magunknak, biztos, hogy könnyebb is nekik az élet. Kérnek ha kell, elvesznek ha van rá lehetőség és maguk mögött hagynak bármit anélkül a kínzó lelkiismeret furdalás nélkül.
Ki ne vágyna ilyen habkönnyű megoldásra?
De ilyenfajta egyszerű lánynak születni kell. Ezt sajnos te meg nem tanulod soha. Ki nem neveli belőled már senki és semmi az agyad. Maximum a péntek este és egy üveg bor tompíthat hasonló közelségig... vagy még az is kevés.
Zs.

Kommentek