Biciklivel a belvárosban

Számomra a tavasz évek óta akkor kezdődik el, amikor végre elég meleg van ahhoz, hogy biciklivel közlekedhessek a városban.

Én Pesten nőttem fel, anyám mindig nagyon aggódós volt, és amíg otthon laktam, soha nem engedte volna, hogy „biciklivel száguldozzak az őrült autósok között”. Aztán amikor saját lakásba költöztem, az egyik első dolgom az volt, hogy vettem egy kerékpárt, hogy azzal járjak dolgozni. Viszonylag egyszerűt, hisz egyáltalán nem voltam biztos benne, hogy hosszútávon is megszeretem a bicajozást, de bejött!
 
Már 10 éve áprilistól októberig nem kell villamosoznom az izzadó tömegben!!!!!! Juhúúúúúú!
Ráadásul igazán szabadnak érzem magam, amikor kerékpározom, pláne olyankor, amikor biztonságosan kiépített bicikliutakon tekerek. Tulajdonképpen így sportolok is, és sokkal gyorsabban érek oda szinte bárhova, mintha a BKK-t használnám. Sőt, még pénzt is spórolok. A szezon elején elviszem a bicajt a szerelőhöz, teljes átvizsgálás, kis felújítás, és még mindig jóval kevesebbet fizetek, mint két havi felnőttbérlet.
És igazából az állandó lábmunkától még a seggem is feszes! Na jó! A seggem is feszes lehetne, ha nem lenne fagyi… Mert a tavasz második jele, hogy a kézművesfagylaltozók roskadozásig telnek a vidám, színes, és ízletes fagylaltokkal, és azért én rendesen elcsábulok. Tapasztalataim szerint viszont biciklizve fagyizni annyira macerás, hogy inkább kihagyom, nem állok meg, hanem fegyelmezetten tovább tekerek. Azt hiszem, ha gyalog járnék mindig betévednék a Levendulába… Szóval, mindent összevetve, a biciklizés a fogyókúra több területén is hasznos: égeti a zsírt, és segíti a diétát, mert gátolja a fagyizós cukorbevitelt.
 
Másrészt az a helyzet, hogy Budapest igazán praktikus biciklizés szempontjából, hisz hacsak nem Budára jársz, a város viszonylag sík területű. Kényelmes, egyenletes utakon tudsz közlekedni. És hát olyan gyönyörű ez a város! Amikor estefelé a kivilágított Parlamenttel szemben tekerek a rakparton, vagy át a Szabadság-hídon, akkor mindig megcsodálom, hogy milyen csodaszép ez a hely, és egy pillanatra képes vagyok elfeledni azt a sok-sok problémát ami amúgy beárnyalja Budapest élhetőségét.
És hát az a helyzet, hogy a város több részére is gyorsabban juthatunk el biciklivel, mint tömegközlekedéssel. Ha sokat kell sétálni, vagy átszállás van, én mindig úgy érzem, hogy egy örökkévalóság eljutni A-ból B-be. Pláne éjszaka. Na, olyankor tényleg nagyon jó. Az utcákon kevesebb az autó, és nem kell várni az éjszakai buszra… Ahol ugye mindenki részeg, hangos, kiabál, vagy éppen nyomul... A csendesen elfáradó, illuminált városon csak végigsuhanni a biciklivel! Áhhh! Fantasztikus!
 
Nekem egy normál erősségi bicikliláncom van, és hát a bicaj nem csúcsmodell, de eddig szerencsém volt, mert még sosem lopták el. A legdurvább, ami történt az is inkább amolyan bosszantó. Egy igazán rossz napom volt, elhúzódott egy hülye megbeszélés, aztán meg eleredt az eső… Grrr! Mondom, oké, még nincs vihar, gyorsan elkerekezek. Lendületből elkezdtem tekerni, leültem az ülésre, és valami gáz volt. Mert megszúrt a hideg cső… Ugyanis lelopták az ülésemet. Szörnyű érzés! Igazán cikin éreztem magam. Egy igazi lúzer vagyok. De igazából kb. 2000 forint a csere, és helyben megcsinálták, szóval nem olyan gáz. Ezt az esetet leszámítva, nekem az a tapasztalatom, hogy lehet az utcán hagyni a biciklit egy-két órára, néha fél napra is, ha jól lelakatolod, és figyelsz arra, hogy hol hagyod.
 


 
Amikor a call centereztem, akkor a bicikliket a mélygarázsban kellett hagyni, és onnan a lift vitt fel a hatodikra, ahol én is dolgoztam. Azt hiszem nagyon spóroltak a villannyal a liftben, mert konkrétan olyan sötét szürkeség volt, mintha valami depresszív sci-fiben lettünk volna, a felvonó falán meg volt egy hirdetés, ami azt mutatta, hogyan tudod védeni a környezetet:
 
Szelektív hulladékgyűjtés – Erre nagyon figyeltek az egész épületben, én is boldogan szelektálom a kólásdobozt, a banánt és a csokipapírt.
 
Zárd el a csapot – Erre meg már a szocializmusban is figyeltek, hisz a Gazdálkodj okosanban is benne volt.
 
Közlekedj biciklivel – Igen! Ez is megvan, eddig háromból három!
 
Használd a lépcsőt a lift helyett – MIIII??? Hát ezen bukom el a teljes környezettudatosságomat! Ez olyan skizoid gondolat, tekintve, hogy épp a liftben állok, és ezt a sok bölcsességet nem tudnám elolvasni, ha nem ott lennék.
 
Tanulság: a multiban sose lehetsz tökéletes, de a lényeg, hogy a biciklivel kifejezetten környezet tudatos is vagy, erre pedig légy nagyon büszke és próbáld szelektálni a szemetet is! Másrészről meg…
 
Van annál jobb, mint szabadon száguldani át a Szabadság hídon 8 óra irodai munka után?
Ha te is szereted a biciklizést, gyere el április 22.-én a Tabánba az I BIKE BUDAPEST bringás felvonulásra, ünnepeljük együtt, hogy biciklizni jó!
http://kerekparosklub.hu/ibikebudapest

Kommentek