Az irigységet hagyd a kutyákra!

Minap észrevettem magamon, hogy egy barátnőm delfinekkel úszó fényképe alá írt kommentem, milyen szépen talált vissza hozzám, mint egy bumeráng. Szíven ütött, mert a gondolatom, érzésem teljesen más volt, mint amit kommunikálhattam azzal a bizonyos mondattal.

 

Azt írtam, hogy „őszintén irigy vagyok!”, ő pedig azt válaszolta erre: „inkább tapasztald meg te is”. Elszégyelltem magam, pedig tényleg csak őszinte voltam, és nem azt éreztem, hogy ezzel sajnálom tőle az élményt, hanem a vágyamat szerettem volna kifejezni, hogy én is annyira régóta szeretnék delfinektől puszit kapni, hogy a bakancslistámon biztosan rajta van, nem is utolsó helyen.

Aztán elkezdtem azon gondolkodni, hány körülöttem lévő ember életét mérgezi meg az irigység érzése, hányan nem bírják elfogadni, ami nekik jut, hogy mennyien mindig csak a többre vágynak anélkül, hogy tennének érte.

Szó szerint mérgezik az életüket, nem hiába ez a kifejezés. Próbáld meg felkelteni magadban az érzést (azért abban biztos vagyok, hogy egyszer-kétszer mindenki tapasztalta már), figyeld meg, hogy a tested hogyan reagál rá. Igen, jól érzed, a gyomrodból árad a rosszérzés, ami akár fájdalommá is alakulhat, ha az irigységeden nem tudsz túllépni. Megbetegíted vele a gyomrod, a sárga irigység kifejezés pedig a bőrön kicsapódó mérgek jelenlétét jelzik. Ha a gyomrod beteg lesz, akkor nagyon rosszul fogod magad érezni. Fekély, görcs, puffadás, rossz közérzet, hogy csak a lazábbakat soroljam.

Az egyik legalantasabb érzés, mivel az igazi irigység a gyűlölettel párosul. Gyűlölni kezded azt az embert, akire irigy vagy, szimplán, egyszerűen. A legszomorúbb az egészben, hogy igazából tényleg téged tesz beteggé, magadnak ártasz vele a legtöbbet. Az emberek ösztönösen elfordulnak tőled, csak azok maradnak kapcsolatban veled, akik tőled függnek vagy félnek, az ő őszinte érzelmeik sosem fognak megnyilvánulni feléd, ám az első adandó alkalommal magadra hagynak, elmenekülnek.

Nos, szerintem csodálatos kis életet vázoltam fel, milyen, amikor hagyod, hogy a legalacsonyabb rezgésű érzések kerítsenek hatalmukba.

Magyarországon rengeteg az irigy ember, akiknek fájdalmat okoz mások sikere, gazdagsága, szépsége. Ez a fizikai szint jellemzője, amikor a boldogságodat külsőségekben keresed, sohasem tudsz elégedett lenni, a kapzsiság, féltékenység és irigység lesz a jutalmad. Márpedig mindenkinél van fiatalabb, szebb, gazdagabb.

Azt javaslom, ha nem vagy elégedett azzal, amid van, hát tegyél azért, hogy többed legyen. Mindenki azt gondolja, milyen könnyű másnak, milyen nehéz neki. De ez csak a látszat, mert az a másik egészen biztosan kőkeményen megdolgozott az általad irigyelt dologért, ha meg nem, akkor ne irigyeld, mert semennyire sem teszi őt boldoggá. Csak a saját kitartásod, törekvésed, fáradtságod mértékével tudod értékelni a hozzád áramló dolgokat, ami könnyen jött, könnyen is megy, több bajt okoz, mint jót.

Így hát mea culpa kedves Mo! Igazad volt. Úgyhogy ezévi, rövidtávú terveim közé beiktatom a delfinekkel való pancsizást és mindenkinek ajánlom, hasonlóan tegye, ha nem a delfinekkel, akkor azzal, akivel szeretné. Továbbá kívánom magamnak, hogy jól megdolgozzak érte, hogy a boldogságom maradéktalan és felejthetetlen legyen.

Az irigységet pedig hagyjuk a kutyákra, úgy tűnik nekik nem olyan ártalmas.

Szabó Lilla

Kommentek