Árulkodó gesztusaink

Ahogyan leülsz, ahogyan mész, a mód, ahogy megölelsz, vagy éppen puszit adsz valakinek, ezek a mindennapi apró kis gesztusok, felettébb fontosak. Ha tudod olvasni a nyelvezetüket, rengeteg dolgot megtudhatsz másokról, még mielőtt megszólalnának. Ha tudatában vagy a saját gesztusaidnak, tudod, mikor mennyit árulsz el magadról másoknak. Lássuk csak, mit mondanak a gesztusok a személyiségedről.

Mindennapi gesztusaink
Akadnak olyanok, melyek visszatérőek, és olyanok is, melyeket minden nap gyakorolunk, öntudatlanul. Keresztbe tesszük a lábainkat, a karunkat, megigazítjuk a hajunk, mindezek és a mimikánk is köthetőek bizonyos lelki állapotokhoz, érzelmekhez, érzetekhez, mint amilyen a szorongás, öröm, vagy éppen a szomorúság. Joseph Messinger pszichológus hosszan elmagyarázza mindezt a könyvében (Ces gestes qui vous trahissent 2011 Mass Market Paperback), illetve azt is, hogy mely gesztusunk mit mesél el rólunk. Lássuk a legismertebbeket, a teljesség igénye nélkül.
 
Te hogyan üdvözölsz másokat?
Nyilván nem ugyanúgy köszönünk a főnöknek, mint a barátnőknek, vagy éppen a férjünknek. Mégis a mód, ahogyan, amilyen hosszan kimondjuk azt a jónapot-ot, vagy éppen sziá-t, sok mindent elárul, leginkább a másik személy iránt érzett érzelmeinkről és a tiszteletünkről, vagy annak hiányáról. Amennyiben inkább „puszilkodós” –ak vagyunk, elmondható rólunk, hogy szabad lélekkel születtünk, és általában természetesen és ösztönszerűleg viselkedünk, akik könnyen barátkoznak. Amennyiben a puszi „üres” azaz a levegőbe adják, és az ajkak nem érintik az arcot, úgy az a hidegség, sőt némely esetben a visszautasítás jele is lehet.
 
Játék a kezekkel
A kezek a kommunikáció jelképei. Egy beszélgetés során legtöbbünk erőteljesen használja a kezeit, hogy még jobban kifejezze mondanivalóját. Amennyiben a kezek minduntalan kifelé mutatnak, és nagy „távokat” tesznek meg, úgy a beszélő el akarja ragadtatni hallgatóját. Azt sugallja, hogy amit mondani akar, az érint téged, fontos neked. Amennyiben a kezek beszéd közben inkább a beszélő felé mutatnak, úgy az az egocentrikusságról tesz tanúbizonyságot. Ha a kezek a térden, vagy inkább az asztalon pihennek beszéd közben, mindez azt sugallja, hogy a beszélő nem érzi otthonosan magát. Az ökölbe szorított kezek ellenségességet mutatnak, míg a nyitott tenyerek megértést és figyelmet sugallnak.
 
A haj hatalom?
A haj általában a test azon része, mely magunk iránt tanúsított önbecsülést, és önbizalmat mutatja. Amikor ápolt és tiszta a hajunk, sokkal magabiztosabbak vagyunk, és egy új frizura is új távlatokat nyithat meg előttünk. Amikor valaki mániákusan igazgatja a haját, az általában türelmetlenségre, vagy egyfajta érzékenységre vall. Aki pedig simítja, kihúzza a haját, hajtincsét beszélgetés közben, az általában zaklatott, békétlen, talán egy kicsit még mogorva, vagy ideges is. Aki pedig az ujja köré csavarja a hajtincsét megállás nélkül, az szeretne egy kis távolságot tartani beszélgetőpartnere és önmaga között. Az, aki a haját hátradobja, szeretne valamifajta előnyben részesülni, hiszen ez a mozdulat mindig is a csábítás szinonimája volt.
 
Arcod játéka
Az emberi arc az érzelmek tükre. Fájdalom, öröm, aggodalom, mind azonnal kiülnek az arcunkra, és láthatóvá válnak. Érdekesség, hogy az arc minden egyes része egy bizonyos érzelemhez köthető.
Az ajkak harapdálása, azt jelenti, hogy egy szorult helyzetből keressük a kiutat. Aki ujjaival gyakran érinti az ajkát, általában csak magára gondol, vagy leginkább számára csak saját maga a fontos. Ha a beszélgetőpartnerünk az alsó ajkát simogatja az ujjai hegyével az azt jelentheti, hogy több őszinteséget vár el, nincs meggyőződve beszélgetőpartnere pártatlanságáról. Az, aki az orrát érinti szkeptikus azzal kapcsolatban, amit hall a beszélgetés során, illetve a nemtetszését is kifejezheti. Aki felhúzza a szemöldökét, az csodálkozik, meglepődik, nagyra nyitja a szemét, hogy jobban lássa, ezáltal jobban megértse az adott helyzetet. Az összehúzott szemöldök kifejezi a gyanakvást. Azok, akik mosolyuk közben csak a felső fogsorukat mutatják, szeretnék beszélgetőpartnerük bizalmát elnyeri, míg azok akiknél csak az alsó fogsor látszik ki ha mosolyognak, inkább befelé forduló alkatúak, akik azt részesítik előnyben, ha a tudásukért, és nem a fizikai kinézetük miatt érnek el sikereket. Végezetül pedig az, aki úgy mosolyog, hogy közben bátran megmutatja mindkét fogsorát, az szeretne ismertté válni, elismertnek lenni, és szeretné, ha nem felejtenék el.
 
Nos tehát, a legközelebbi fontos beszélgetés alkalmával lehet is gyakorolni, tesztelni a fentebb leírtakat. Felfedezőtúrára fel!

Kommentek