Apának lenni? Meglásd belejössz!

A szülőség az élet egyik legtermészetesebb állapota, mégis az egyik legfelforgatóbb eseménye, legalábbis az elején mindenképp, hiszen nem tudjuk mire is vállalkozunk. Az igazat megvallva azonban nehéz valami olyasmire felkészülni, amiről halvány lila dunsztunk sincs. Íme, pár dolog az apák szemüvegén keresztül, amit mindenképpen érdemes mérlegelni.

 

Kaka? Változni fog a hozzáállásod!

Az elején a friss édesapák számára, ez egy igazi sokkhatás. Főleg, hogy ha az édesanya már az első napokban átengedi a kisbaba peluscseréjének örömeit az apukának. Az újszülött első pár széklete ugyanis sötétzöld, de feketébe hajló is lehet. Később pár hónap múlva már csak rossz emlék marad az első pelenkázás, ez biztos. Egyre biztosabb kezekkel fogsz majd neki. Ha nagyon bizonytalannak érzed magad, nyugodtan kérj segítséget, de ne add fel, már az első próbálkozás után. Ja és a jó hír, hogy a csecsemők tele pelusa egyáltalán nem olyan szagú, mint amire számítasz!

Zen nagymester leszel

A kisbabák igazi szivacsként működnek. A legkisebb stresszt és feszültséget is érzékelik, annyira jók a radarjaik. Így kénytelen leszel lelassítani, és lenyugodni. Mindenesetre neked is jót fog tenni, ha nem egy gombóccal a gyomrodban veszed nap, mint nap kezedbe életed új értelmét. Szóval tanulj meg pár légző gyakorlatot, és alkalmazd is azokat! Minden rendben lesz. Legalábbis elméletben!

Hangos éjjelek? Megbarátkozni nem, de hozzászokni igen

Az éjszakák fognak a legdrasztikusabban megváltozni. Pár hónap múlva, ha nem figyelsz oda, igazi zombivá is válhatsz. Persze kívülről fogod fújni a legtöbb altatódalt, de ez nem biztos, hogy segíteni fog rajtad. Ha teheted, aludj délután, hidd el, akár csak tíz perc is számít. Tarts ki, mert eljön majd az idő, amikor nosztalgiával vegyes emlékezéssel fogsz ezekre az átringatott éjjelekre gondolni, amikor a karjaidban tarthattad őt. De de, így lesz!

Gyerekbetegségek? Meg fogsz velük küzdeni!

Arra sem emlékszel mikor voltál utoljára beteg? Amint a kicsi közösségbe fog járni, ez radikálisan meg fog változni. Egy jó kis hasmenés, vagy hányós vírus, esetleg hetekig tartó hörghurut, egy pár év, és mindent fogsz tudni lefolyásukról, kezelésükről, és arról is, hogy hogyan lehet mindezt túlélni.

Szervezés, előregondolkodás? Meg fogod tanulni!

Ez egy igen lényeges pont. Életbevágóan fontos. De tanulható. A csecsemő érkezésével már soha többet nem lesz semmi sem ugyanolyan. Egy sima bevásárlás, vagy rokonlátogatás előkészítése is fél órától másfél óráig is eltarthat. Persze a rutin sokat segít, de a másfél perces összekészülődésedet elfelejtheted, amikor csak beugrottál a cipődbe, felkaptad a dzsekit és már indultál is. Összepakolni a kisbaba ellátásához szükséges dolgokat, bepakolni mindezt a közlekedést biztosító járműbe, legyen az a babakocsi, vagy az autód. Aztán a babát felöltöztetni, hordozóba tenni, ha éppen összekakálta magát, vagy nagyot bukott, lehet újra öltöztetni, ha éhes, vagy megnyugvásra vár, akkor meg lehet etetni még indulás előtt és minden kezdődik előről. A szervezés, a dolgok kivitelezésének helyes sorrendje, és azok kitalálása meg fogja dolgoztatni az agysejtjeidet.

Másodiknak lenni? El fogod fogadni!

Igen, igen, ehhez a törvényszerűséghez is hozzá fogsz szokni lassan. Hiába, a csecsemő mindent visz. Masszírozhatod a lábát minden este, vihetsz neki virágot, eltölthetsz vele egy romantikus estét, vagy megveheted neki a kedvenc ékszerét, mégsem fogod már soha többet a szívében azt a helyet betölteni, mint találkozástokkor. A kisbaba csak egyet nyüszít, és ő máris ugrani fog, mely mindent felborít. Mindezzel csak akkor van baj, ha nem számítasz rá. Szóval a gyerekvállalás előtt ezt mindenképp gondold át, hogy számodra ez belefér-e majd a mindennapokba.

Egy új világot fogsz felfedezni!

Az apaság azonban egy új kaland is egyben. Olyan világokra fognak kapuk nyílni, melyek létezéséről nem is álmodtál! Fel fogod fedezni a legklasszabb konyhai robotgépeket, kívülről fújod majd a bababarát szállások szolgáltatásait, és persze új kütyüket is beszerzel majd, melyek megkönnyíthetik a mindennapokat, új applikációkat fogsz a telefonodra telepíteni, és ki fogod magad művelni a babaruhák, és kiegészítők világából is. Kalandra fel!

Bogát Gabi

Kommentek