Ahelyett, hogy a neten lógnánk, évente 200 könyvet tudnánk elolvasni! Gondoltad volna?


Évente átlagosan 608 órát töltünk el az interneten a közösségi oldalakon, mely idő alatt közel 200 könyvet tudnánk elolvasni. A Twitter, a Facebook, az Instagram lettek az új szabadidős tevékenységeink színhelyei, derül ki a felmérésekből. Mire is lenne időnk, ha legalább egy kicsit le tudnánk kattani a netről?


Egy kis matek


Az amerikai Quartz magazin szerint átlagosan 608 órát töltünk el a világhálón évente. Ez idő alatt rengeteg dolgot lehetne véghezvinni. Akár el is olvashatnánk 200 könyvet! De lássuk csak a számokat! Mennyi időbe is kerül ennyi könyvet elolvasni? Egy átlagos amerikai 200-400 szót képes elolvasni percenként. Ha gyakorlott az olvasó, ráadásul európai, akkor simán fog menni a 400 szó percenként, így ezzel számolunk. Egy átlagos könyvben 50.000 szó található. 200 könyv elolvasásakor ez azt jelenti, hogy 200 x 50.000 = 10 millió. Tehát tíz millió szót kellene elolvasnunk. Ha a tíz milliót elosztjuk 400-zal - mely ugye a percenként elolvasott szavak számát jelöli -, akkor 25.000 percet kapunk eredményképpen. Ha pedig ezt felszorozzuk hatvan perccel, hogy órákra lebontva megkapjuk az eredményt, az 417 órát jelent. Egy szó mint száz, évente 417 óra olvasással akár 200 könyvet is elolvashatnánk, sőt még netezni is maradna időnk egy kicsi…


Egy pillantás alatt


Konkretizáljuk egy kicsit ezeket a számokat. Évente 608 óra a közösségi oldalakon annyi mint kb. 50 óra havonta, ami napi másfél, két órát jelent a képernyő előtt. Ez nem is olyan sok, ha megválaszoljuk a leveleket, megnézzük a szomszéd kisbabájának kiposztolt új fényképét, vagy a messengeren válaszolunk a haverok kérdéseire. Olyan gyorsan eltelik ez az idő, mintha kettőt pislogtunk volna. Sokaknak napi rutin részét képezi a közösségi oldalak látogatása. Másoknak információgyűjtést jelent. A legtöbbünknek egy kicsit olyan, mint a nagypapának az újságolvasás, vagy a nagymamának a telefonálás.


Hogyan kattanj le a netről?


Nem kell hazugságokba bocsátkozni. A napi átlagosan másfél óra netezéssel töltött idő, mely a mai tizenévesek számára inkább kettő, nagyon sok. Persze nem egyszerre herdáljuk el ezt az időt, hanem egész napra elosztva. A reggeli kávé közben, a szünetekben, és még a wc-n ülve is. Ehelyett akár olvashatnánk, de a barátainkra is szánhatnánk időt, vagy egyszerűen magunkra, vagy éppen a gyerekeinkre. Lássunk csak néhány egyszerű működő, „internettelen” tippet!Telefonokat kikapcsolni az asztalnál!


Ragaszkodjunk ahhoz, hogy evés közben, akár a kanapén ülünk, akár az asztalnál, ne nyomkodja senki a telefonját, a tablettjét, vagy az ipadjét. Töltsük el ezt az időt a szeretteink körében úgy, hogy közben ne csak testileg, de szellemileg is igyekezzünk jelen lenni. Magyarázzuk el ennek a jelentőségét a gyerekek számára is! Az étkezés végén mindenki mehet a dolgára, és akár a wifit is visszakapcsolhatjuk.


Lefekvés előtt már ne netezzünk!


A tervezett ágyba bújás előtt legalább egy órával már kapcsoljuk ki a telefonokat. Ebben az időben végre magunkra koncentrálhatunk. Aki szeretne, elkezdhet végre egy jó könyvet olvasni, de meditálni, beszélgetni is lehet!


Pihenj igaziból!


Engedd el magad, és ne csinálj semmit legalább tíz percig reggel ébredés után, délben az ebéd után, és este, amikor hazatérsz a munkából. Kellenek az átmeneti idők, melyeket ne a telefonunkkal próbáljunk meg eltölteni, hanem legyünk kicsit magunkban.


Állj ellen az on-line üzemmódnak!


Próbáld ki egyszer, hogy egy egész hétvégére kikapcsolod a netet és a telefont is otthon hagyod. Emlékszel még, hogy gyerekkorodban sem vittél magaddal a boltba mobilt? Ugye kibírtad? A megtapasztalt szabadság akár szárnyakat is adhat!Bogáti Gabi

Kommentek