A szeretet 5 nyelve

Rád mi van a legnagyobb hatással? A dicsérő szavak? Az érintés? Az együtt töltött idő? Miből érzed a legjobban, hogy szeretve vagy? 
 

Az emberi kapcsolatokat a kommunikáció határozza meg. Van jó és rossz kommunikáció, az pedig, hogy melyikbe futunk bele nagyban múlik azon, hogy mennyire vagyunk jó emberismerők. Ahhoz, hogy a megfelelő kifejezésmódot használjuk ismerőseinkkel, érdemes egy kicsit megfigyelnünk egymást, hiszen az üzenet nem megy át akkor, ha azt nem tolmácsoljuk megfelelően a másik nyelvére.

Gary Chapman, amerikai keresztény író, párterapeuta alkotta meg az Öt szeretetnyelv fogalmát a '90-es évek elején. Chapman valójában arra hívta fel figyelmet, hogy a szeretetteljes kapcsolatokban meglehet találni a tökéletes módszert arra, hogy úgy törődhessünk a másik féllel, ahogyan az neki jó. Az öt szeretetnyelv egyfajta univerzális csatorna, amit mindenki szeret nézni. Chapman a következő törődés elemeket fogalmazta meg: ajándékozás, elismerő szavak, szívességek, érintés és minőségi együtt töltött idő. Alább részletezve a példák:

Ajándékozás

Akinek az ajándékozás az elsődleges szeretetnyelve, szereti, ha tárgyakkal kedveskednek neki. Ez nem feltétlenül jelenti a drága, költséges dolgokat, apró figyelmességekből érzi a törődést - lehet az egy szál virág, vagy egy párizsi kocka, a lényeg, hogy kézzel fogható legyen. Az ilyen ember arról ismerszik meg, hogy ő is gyakran lepi meg szeretteit ajándékokkal.

Elismerő szavak

Akinek az elismerő szavak a fő szeretetnyelve, azt szereti, ha szóvá teszik, ha valamiben jó, illetve ha valamilyen téren elismerésre méltó. Ez lehet külső vagy belső tulajdonság, vagy egy szimpla „milyen jól nézel ki ma” mondat is elég ahhoz, hogy bearanyozd a napját.

Szívességek

Az az ember, akinek a szívességek jelentik a kulcsot a boldog elégedettséghez, apró odafigyelő gesztusokra, cselekedetekre áhítoznak. Ha egy szívesség orientált embert szeretnél megnyerni (ez főnöki és szülői rangban élő egyedekre gyakran illik), végezd el helyette néha a bevásárlást, vigyázz a gyermekére, amikor ő túl fáradt vagy állj sorba időnként a kedvéért a postán.

Érintés

Az érzékeny férfiak jelentős százalékának fő szeretetnyelve a fizikai érintés. Egy ölelés, vállveregetés vagy kézfogás sokkal többet jelent számukra, mint a bátorító szavak vagy egy tálca süti.

Minőségi együtt töltött idő

A nők nagy része minőségi együtt töltött időre vágyik. Mozi, vacsi vagy egy hosszú séta tökéletes alkalom arra, hogy bebizonyítsd: vele akarsz lenni, csak rá szeretnél odafigyelni abban a pár órában. Így máris új értelmet nyertek a hosszas ötyézések és női tematikus klubok, igaz?

Mindenki érezhette már úgy, hogy bár maximálisan erőlködik azon, hogy boldoggá tegye szülőjét, testvérét, párját vagy barátját, mégsem részesül abban a visszajelzésben, vagy reakcióban, amit a lelkes cselekedetek megkívánnának. Ez legtöbbször azért van, mert a legtöbb ember azon a szeretetnyelven kommunikál, ami valójában a sajátja és nem azon, amire a másik fél van beállítva. Például: hiába veszel kedvesednek minden héten virágot, ha neki sokkal jobban esne, ha egyszer-egyszer te mosogatnál el vacsora után. Ahogyan édesapám fogalmazott egyszer: „Hiába vakarja anyád a jobb fülemet, ha nekem a bal fülem viszket.”

Töltsd ki a tesztet itt és tudd meg, hogy mi a te szeretetnyelved!

http://www.rezgesero.hu

K.R.

Kommentek