A rideg valóság a férfiak hűtlenségéről

Csak ezen a héten két válás is történt a közvetlen környezetemben. Már-már elfogadott tényként kezelik a nők azt, hogy ha még nem csalták meg őket, akkor majd be fog mindez következni, hiszen fehér holló a több gyerekkel is működő, boldognak mondott párkapcsolat.

Tömör Elisabeth-tel, az Érintés és karma című könyv kapcsán beszélgettem férfiakról, nőkről, és arról az örök kérdésről, hogy vajon miért lépnek félre olyan gyakran a férfiak.

Anya mit jelent az, hogy megcsalni?

Amikor a nagyobbik lányom (tíz éves) megkérdezte, hogy anya, mit is jelent pontosan az, hogy megcsalni, rájöttem, mennyire bonyolult dolgot kérdez. Nem tudtam rá megfelelően válaszolni. Már nem szereti, mást szeret, mást ölel, mással beszélget. De miért, anya? Hát nem örökre szeretik egymást az emberek? Miért mond olyat, vagy ígér olyat, amit aztán nem tart be? Anya a felnőttek miért hazudnak egymásnak? Csak úgy záporoztak belőle a jogosabbnál jogosabb kérdések. Vakartam a fejem, hogyan magyarázzam meg neki.

Rádöbbenni egy narancslé mellett

Pár nappal később egy külvárosi kis kávézó-reggeliző asztalánál vártam Elisabeth-re. Izgatott voltam, hiszen mindig öröm, szikra és lelkesedés a vele való találkozás. Amióta elolvastam a könyvét, fordult velem a világ. Szóval persze, hogy egy idő után nem bírtam magamba tartani, és kibukott belőlem a kérdés, hogy miért. Miért lépnek félre olyan gyakran a férfiak? A válasza röhejesen egyszerű volt. Meg bántó. Skandallum! No persze teljesen igazat adok neki, miután egy narancslé mellett elmagyarázta a dolgot úgy, hogy értsem.

Tévúton

A legtöbben persze a másikat okolják, vagy a harmadikat leginkább. Beállhatnék a sorba, hiszen olyan jól esik szídni is azt, aki akkora fájdalma okoz másnak, hogy nem szereti tovább, de nem teszem. A miértre ugyanis jóval prózaibb a válasz annál, hogy biztosan már nem tetszem neki, kövér vagyok, nem vagyok kívánatos, vagy hiányzott a tűz, a szenvedély.

Több mint bankautomata

A legtöbb férfi ugyanis azért hagyja el, csalja meg a partnerét, mert egyszerűen már nem érzi szeretve magát. A férfi nem élhet úgy, hogy nem figyelnek rá, nem szentelnek időt és energiát arra, hogy többnek nézzék őt, mint egy bankautomatát, vagy mint a levegőt. Nőként írom ezeket a sorokat, mert igen, mi nők sokszor, ha beleülünk a tutiba, akkor azt hisszük nincs is más teendőnk, ez már a miénk, és nem kell érte többet tenni. Persze sok a dolgunk, ott a háztartás, meg a gyerek, és nyilván dolgozni is el kell járni egy emancipált hölgynek. De kérdem én, ez eddig titok volt? Szóval a legtöbb megcsalás hátterében valójában a szeretetlenség áll. Amikor a feleség már nem tudja a férje álmait, vágyait, amikor nem tudja, hogy mit szeretne megvalósítani, hova szeretne eljutni, mi az, ami kikapcsolja, és mi az, ami felpörgeti, akkor kezdődnek el a bajok. Aztán amikor már csak a napi logisztika és akcióterv egyeztetése jelenti a beszélgetéseket, amikor már nincsenek közös célok, amikor nem ketten a világ ellen van, akkor bekövetkezik a megcsalás.

Mindenki vágyik a figyelemre, a szeretetre

Szóval a párkapcsolat, vagy házasságnak is nevezhetjük, az nem egy könnyed műfaj, hanem kő kemény meló, mégpedig nagy M-mel. Munka a javából, amit fáradtan is meg kell csinálni. Nem hiszek abban, hogy akadnak nők, akiknek szerencséjük van a férjükkel. Ez nem igaz. Azok a nők igen is tesznek a kapcsolatért, nap-nap után. Veszekedés után kibékülnek, és nem fekszenek le aludni anélkül. nem a másikat okolják, hanem azt kérdezik maguktól, mit tehetek én másképp, hogy ő más lehessen. Nem alacsonyítják le a szerelmes együttlétet büntetés végrehajtó eszközzé, mely elérhetetlen, ha a férfi rossz fát tett a tűzre. Két okból kifolyólag: egyrészt az élet túl rövid a hasonló kis játszmákhoz, másrészről be kell látni, hogy mindenki vágyik a kitüntetett figyelemre, a szeretetre.

Utóirat

Akinek nem inge, az ne öltözzön fel. Ja, és kivételek mindig vannak, melyek a szabályt erősítik.

Bogáti Gabi

Kommentek