7 dolog, amiben a gyerekek jobbak, mint a felnőttek!


Manapság minden arról szól, hogyan neveljük, fejlesszük a gyerekeinket. Azonban van egy csomó dolog, amiben eredendően a gyerekek sokkal jobbak, mint a felnőttek! Lássuk mit tanulhatunk tőlük!

Nevetés


Az egyik abszolút befutó! Hiszen a gyerekek sokkal könnyebben és felszabadultabban képesek nevetni, mint a felnőttek, sőt nem csak apró, mindennapos dolgokon, de akár saját magukon is. A Wisconsin Egyetem kutatói szerint a gyerekek abszolút előnyben vannak, ha nevetésről van szó, hiszen sokkal több lehetőségük van valódi emberi kapcsolatok kialakítására, mint a felnőtteknek.


Szaglás


A magzat már az anyaméhben is kifinomult szaglással rendelkezik, amikor pedig megszületik, még erőteljesebben érzékeli az illatokat, szagokat. Sőt akár olyan aromákat is érezhetnek, melyeket a felnőttek nem képesek felfogni.


Barátkozás


A gyerekek ösztönösen könnyedén tudnak új kapcsolatokat kialakítani, barátokat szerezni, míg a felnőttek az évek múlásával egyre nehezebben barátkoznak, pedig a barátságok jó hatással vannak az egészségre, az egyén boldogulására, és sokkal pozitívabban gondolkodnak azok a felnőttek, akiknek több barátjuk van, mint akik nem élnek társasági életet, derül ki egy tanulmányból.


Megbocsátás


A gyerekek egyik legmenőbb képessége a megbocsátás. Könnyen és gyorsan teszik ezt a lehető legtermészetesebb módon. A kicsik bocsánatot kérni és megbocsátani is sokkal könnyebben tudnak, mint mi felnőttek.


Nyelvtanulás


Nem újdonság, hogy a gyerekek milyen könnyedén tanulnak meg egy második nyelvet. Ám sokaknak mégis meglepő lehet, hogy ez nem az életkor miatt van így. Az USC kutatói bebizonyították, hogy a kulcsot az egyszerűség jelenti. A gyerekek ugyanis sokkal egyszerűbb szókincset használnak, mint a felnőttek, és hatékonyabban alkalmazzák képességeiket is.


Alkalmazkodás


A gyerekek sokkal inkább képesek alkalmazkodni az új elvárásokhoz kihívásokhoz, spontán reagálni az új élethelyzetekre, és ezáltal könnyebben sajátítanak el újabb és újabb ismereteket, mint a felnőttek. A gyerekek agya ugyanis csak a kamaszkor végére éri el teljes érettségét, mely magyarázatot ad arra vonatkozóan is, hogy a tinédzserek miért nem képesek döntéseket hozni, előre gondolkodni.


Stresszkezelés


A gyerekek sokkal jobban kezelik a stresszt és tűrik a szorongást, mint a felnőttek, mely egy 2001-es tanulmányból is kiderül. A kutatók a holokauszt túlélőit vizsgálták negyven év elteltével, idősek, felnőttek és gyerekek is voltak a csoportokban. Az eredmények azt mutatták, hogy az idősebbek közül többen küzdöttek későbbi életükben depresszióval, agresszióval, szorongásokkal, míg az akkori gyerekek a mai kortársaikhoz hasonló életet tudtak élni a szörnyű tragédia után is.


Egy szó mint száz, van mit tanulnunk a gyerekeinktől!


Bogáti GabiForrások és tanulmányok:


Nevetés: http://host.madison.com/news/local/ask/curiosities/curiosities-why-do-kids-laugh-more-than-adults/article_ad1c198a-2279-11e1-a950-0019bb2963f4.html


Szaglás: http://www.parenting.com/article/the-power-of-scent-21332740


Alkalmazkodás: http://scienceillustrated.com.au/blog/features/teenage-brains-in-the-digital-world/


Nyelvtanulás: http://www.usc.edu/dept/education/CMMR/FullText/McLaughlinMyths.pdf


Barátkozás: http://www.bostonglobe.com/ideas/2012/09/01/how-kids-make-friends-and-why-matters/7ZNKqGszwNq5PDmdCh1M7H/story.html


Stresszkezelés: Sigal JJ1, Weinfeld M.: Do children cope better than adults with potentially traumatic stress? A 40-year follow-up of Holocaust survivors. Psychiatry. 2001 Spring;64(1):69-80.

Kommentek