6 jel, ami arra utal, hogy valami nem stimmel a gyerekkel

A kicsik nem feltétlenül tudják egyértelműen elmondani mindig, hogy mi a baj. Ha komolyabb, lelki problémáról van szó, azokat olyan jelekkel próbálják meg tudtunkra hozni, amikből talán nem is vennénk észre, hogy mi a bibi. Íme, néhány egyértelmű felhívás, ami segítségért kiált!

 

Folytonos betegség

A probléma hátterében nemcsak fizikai, hanem lelki elváltozások is állhatnak. A szervezet sejtjeinek működéséért felelős impulzusokat ugyanis a mindenkori lelkiállapot is nagymértékben befolyásolja, így a negatív pszichikai tényezők, mint a szorongás, a félelem és az alacsony önbecsülés egyaránt hozzájárul a betegség kialakulásához.

Asztma

A kicsik gyakrabban lesznek betegek, ha egy új élethelyzetbe kerülnek, még akkor is, ha látszólag elfogadták a megváltozott körülményeket. Tipikus példa erre az új családtag, például kistestvér vagy nevelőapa érkezése. Mindezt a kicsi úgy élheti meg, hogy rá már nincs akkora szükséged, mint korábban, netán csak ötödik kerékként van jelen a családban.

Kényszeres lopás

Egyik magyarázata a gyerek magányossága lehet. Talán úgy érzi, nem elég szoros a kapcsolata veled vagy a papájával, tárgyaitok eltulajdonításával tehát hozzátok igyekszik közelebb kerülni. Az is lehet, hogy azért vesz el pénzt, hogy a többi gyerek számára vonzó dolgokhoz hozzájusson. Gyakori tapasztalat, hogy a kiközösített gyerek különböző ajándékokkal igyekszik elnyerni társai szeretetét.

Bepisilés

Ha gyermekednek már hosszabb ideje nem volt szüksége pelusra, de egyszer csak újra bepisil, érdemes utánajárnod, hogy mi zavarhatta meg. Lehet, hogy valamilyen nyilvánvaló dolog a baj oka, például közösségbe kerülés, költözés vagy a szülők válása. Természetesen az sem zárható ki, hogy valamilyen húgyúti probléma áll a jelenség hátterében, ezért először is a gyermekorvosnak kell látnia.

Iskolaundor

Az iskola nagy váltás az óvoda után, és a gyerekek eltérő képességeiből adódóan kinek könnyebb, kinek nehezebb ebbe belerázódni. Ha csemetéd az utóbbiak közé tartozik, sikerélmény híján érthető, ha nem nagy kedvvel megy az iskolába. Sokat segíthet az otthoni gyakorlás. Ha úgy látod, hogy az iskolában nem éri elég dicséret, legalább otthon add meg neki a pozitív visszajelzést.

Bántja magát

Pszichológiai szempontból egyaránt romboló, ha az agresszió mások, illetve ha saját maga ellen irányul. Az a gyermek, aki valamilyen módon önmagát bántja, például üti magát, éppen annyira a saját indulataival bajlódik, mint aki terrorizálja a társait. A probléma oka, hogy nem tudja kifejezni azt, ami benne zajlik. A megoldást az jelenti, ha megtanítod kifejezni érzéseit, gondolatait, illetve olyan módokat javasolsz az agresszió levezetésére, amelyek sem a gyerekre, sem másokra nem veszélyesek – például mozgás, szerepjátékok.

K.R.

Kommentek