10 dolog, amiért feleslegesen izgultam a várandóság alatt


Amikor először vár egy nő kisbabát, rengeteg kérdés fogalmazódik meg benne. Az ezekhez a kérdésekhez kapcsolódó szorongások, és félelmek gyakran be is árnyékolhatják a várandósság egyébként semmihez sem fogható romantikus időszakát. A szülés után már csak nevetünk majd ezeken a felesleges aggodalmakon, és meg is fogadjuk, a következő alkalommal, ezek a dolgok már nem fognak gondot okozni! Lássuk csak azt a tíz dolgot, amiért nagyon is kár izgulni a terhesség alatt.


Kilenc hónapnyi rosszullét


Migrén, hányinger, szédülés, émelygés, hogy csak a leggyakoribbakat említsük. A más állapot persze jár néhány kelletlenséggel, de ne szabad elfelejteni, hogy a terhesség, nem betegség, hanem természetes állapot. Így előfordulhatnak rosszullétek, de csak a legritkább esetekben tartanak ezek a tünetek kilenc hónapon keresztül. A legtöbb panaszt okozó hányinger, szédülés, és émelygés az első trimeszterrel el is múlik nyomtalanul.


Hatalmas bálnává hízok és még rosszabb, hogy úgy is maradok egy életre


Nem kell kettő helyett enni, csak azért, mert babát vársz. Egy átlagos terhesség alatt a nők 12-15 kilót szoktak hízni, mely teljesen normális. Ha kiegyensúlyozottan táplálkozol, figyelsz a rendszeres testmozgásra, és egészséges lelkülettel vágsz bele a terhességbe, nem kell félned a plusz kilóktól. A szoptatás során, de legkésőbb a szülést követő két éven belül le fogod adni a felesleget. Hiszen ez csak rajtad fog múlni.


És ha betegen születik?


A legnagyobb félelmek közé tartozik a kisbaba egészségéért való aggódás. Az esetek csupán 3-4%-ában fordul elő, hogy a kisbaba nem egészséges. A rengeteg szűrő és UH vizsgálat is elősegíti azt, hogy nyomon követhetjük a baba méhen belüli életét. Ne stresszelj, szedj vitamint, és folsavat, táplálkozz harmonikusan, sétálj nagyokat a friss levegőn, és máris sokat tettél a magad és a babád egészségéért.


Nem fogom tudni, mikor kell a kórházba indulni, avagy az autóban fogok szülni


Igaz, hogy a szülés pillanatát nem lehet előre kiszámolni, azonban az esetek többségében a nők felismerik az első jeleket. Az utolsó harmadban a test felkészül jósló fájásokkal a szülésre, melyek egyre intenzívebbek és erősebbek lesznek, amikor elérkezik az indulás ideje. Attól sem kell félni, ha már nincs több idő, a mentőket hívni pedig kicsit sem szégyen!


Szülés közben mások is láthatnak meztelenül, kiszolgáltatottan


Még ha igencsak szégyenlősek is vagyunk, a szülés nem az az élethelyzet, amikor ezzel a fentebbi gondolattal akár azonosulni, akár foglalkozni tudnánk.Nem fogom kibírni azt a fájdalmat!


A legtöbb nő így gondolja. Pedig több milliárdnyian szültek már előttünk, akik mind túlélték. Egy biztos, bízzunk a saját testünkben, és szellemünk erejében. Az emberi test csodálatos, működése lenyűgöző adjunk számára időt és teret, hogy megmutatkozhasson. Ám soha ne ragaszkodjunk eszelősen egy-egy általunk megfogalmazott előre felállított sztereotípiához.


Nem fogok tudni szoptatni, mert kicsik a melleim


Kicsi, nagy, körte, vagy alma formájú, szerencsére a mellek formája és mérete egy kicsit sem befolyásolja a szoptatás képességét. A szoptatás egyfajta tudás, melyet ugyanúgy, mint bármi mást meg kell tanulni, és gyakorlással tökélyre lehet fejleszteni. Persze kivételes esetek mindig vannak, melyek a szabályt erősítik. Ez esetben ma már szuper tápszerek állnak a rendelkezésre.


Mi lesz a szexualitásunkkal?


Minden bizonnyal el kell majd telnie egy bizonyos időnek, mire újra egymásra találunk az ágyban is a partnerünkkel a szülés után. Mondjuk el neki nyugodtan félelmeinket, és kérjük a türelmüket, segítségüket, hogy újra egy párként működhessünk!


Mi lesz, ha nem fogom szeretni a babámat?


Ez a kérdés azonnal érvényét fogja veszíteni, amint meglátod őt.


Nem fogok tudni gondoskodni a kisbabámról


Mindenkibe felmerül a gondolat, hogy mi lesz, ha rossz anya vagyok. Mindez egyet jelent azzal, hogy már most a babádért aggódsz. Minden adottságod megvan ahhoz, hogy gondoskodj a babádról. Ja és nem szabad elfelejteni, hogy a tökéletes szuperanya, aki nem hibázik, és mindent jól csinál, nem létezik.Bogáti Gabi

Kommentek