Vízparti vakáció vs. szúnyoginvázió

Ezekben a napokban nem csak a szünidei programok megszervezése okozhat gondot a szülőknek, hanem az is, hogyan védjék meg a gyerekeiket a sosem látott szúnyogáradattól. A hatékony védelem érdekében, íme 5+1 tipp, amelyek kellő muníciót biztosítanak a szúnyogok ellen vívott harcban. 

Beköszöntött a vakáció, indul a kültéri programok és gyerektáborok szezonja, ami a diákoknak öröm, a szülőket azonban újabb kihívások elé állítja. Amennyiben a nyári programok tervezése önmagában nem okozna elég fejtörést, a szúnyogok elleni védelemre is fel kell készülnünk és készítenünk gyermekeinket, ha a vakáció alatt az idejüket a szabadban töltik. Számos hatékony megoldás létezik ma már, ami ilyen körülmények között is elviselhetővé teszi a táborozást, nyaralást vagy akár csak a kertben eltöltött időt. 
 
1. Tipp: Számoljuk fel a szúnyogok élőhelyét saját házunk körül. A szúnyogok szaporodásához alapvetően két dolog szükséges: vizes élőhely és meleg időjárás. Komoly előrelépés érhető el az esővizes hordók lefedésével, az ereszcsatornák kitakarításával, valamint a kertben hagyott vödrök, kannák, talicskák, gyermekjátékok letakarásával, hogy az esővíz ne tudjon bennük összegyűlni.
 
2. Tipp: Nyírjuk gyakran a kerti füvet és tartsuk kordában a kerti sövényt. A hosszúra hagyott fűben sokkal jobban megmarad a nedvesség, ami segíti a szúnyoglárvák kifejlődését, ugyanígy a burjánzó bokrok, bozótok. Ezek is mind kiváló búvóhelyet kínálnak a szúnyogoknak.
 
3. Tipp: Filléres trükk, de a citromfű, levendula, rozmaring, bazsalikom, körömvirág illata taszítja a szúnyogokat, így ha több fűszernövényt tartunk a kertben, teraszokon, nagyobb eséllyel kerülnek el bennünket a vérszívók. 
 
4. Tipp: A kertben használjunk LED izzókat, ugyanis azok kevésbé vonzzák a szúnyogokat – ellentétben a hagyományos izzókkal és a fénycsövekkel, amelyek szinte mágnesként gyűjtik maguk köré a rovarokat.
 
5. Tipp: Gyújtsunk füstölőt! Ez lehet akár sima pálcikás, illóolajos, vagy kültéren akár spirálos fajtájú – a füst már önmagában riasztja a vérszívókat.
 
+1 Tipp: Egy több napos túra, tábor alkalmával egy külső akkumulátor (ún. powerbank) eddig is hasznosnak bizonyult, de innentől kezdve még egy érv szól mellette: már kapható powerbank-ről üzemeltethető szúnyogriasztó is. 
 
A rovarok elleni védekezéshez kétféle technológiai megoldás létezik” – tudtuk meg Kovács Beátától, a Mammutban található MediaMarkt szakértőjétől. „Az egyik a hálózathoz – vagyis 230 Volthoz – kötött eszköztípus, amely ideális kerti partikhoz, kempingezéshez, és vannak az akkus/elemes termékek, amelyek könnyű mobilizálhatóságuknak köszönhetően túrákhoz, táborozásokhoz is alkalmasak.” 
 
Előbbi esetében elektromos rovarcsapdákat ajánl a vásárlóknak az áruházlánc. A rovarcsapdák csalogató fénye vonzza a bogarakat, amiket a csapdára rászállva áramütéssel semmisít meg. Utóbbi esetében pedig elemes szúnyog- és bolhariasztót, illetve ultrahangos szúnyogriasztókat javasolnak a fogyasztóknak. Ezekkel a készülékekkel az otthonunktól távol, akár a természetben is hatékonyan tudunk védekezni a rovarok ellen. 
 
A MediaMarkt eddigi tapasztalatai alapján a 2019-es szezon abszolút favoritjai a powerbankről üzemeltethető, micro-usb porttal rendelkező termékek, amelyek akár sátorban is alkalmazhatóak – ideális választás fesztiválozóknak, valamint túrázóknak. Szúnyoginvázióra általában tavasszal, illetve a nyár elején igyekeznek felkészülni a magyarok, ami a 2019-es évre különösen igaz. Idén áprilistól júniusig közel háromszor annyi rovarcsapdát és szúnyogriasztó készüléket értékesítettünk, mint a tavalyi év hasonló időszakában” – tette hozzá a szakértő. 

Kommentek