A víz gyógyító hatása

A helyes és egészséges táplálkozás mellett kiemelten fontos, hogy az életedben jelen legyen a mozgás. A diétád sokkal hatékonyabbá válik, ha mellette mozogsz, hiszen a szervezeted is máshogy használja fel a bevitt táplálékot, illetve erősebb leszel, és hozzá fog nyúlni a felhalmozott zsírhoz is! A vízben való mozgás egyébként amellett, hogy örömet ad, nagyon eredményesen segíti az izmaid fejlődését, és kíméli az ízületeidet is.

Rövid történelmi barangolás – vízi gyógytorna
 
 
A víz gyógyító hatását már az ókor embere is felismerte. Már Hippokratész rámutatott a hőmérséklet testre gyakorolt hatására, számos megbetegedés gyógykezelésére javasolta a vízben végzett gyógyterápiát.
 
 
Aszklepoidesz volt az, aki először alkalmazta a gyógytornát vízben. A gyógyítás egyik legősibb eszközét, a vízi terápiát a Római birodalomban is alkalmazták. Tudjuk, hogy az ókor fürdőkultúrája az antik római civilizációnál élte fénykorát, a római polgárok életének fontos részét képezte a fürdőbe járás. A fürdőzéssel való gyógykezeléseket, hidroterápiát, balneológiát, gyógybalzsamokkal való kenést, masszázst, és valószínű és a vízi gimnasztikáztatást is már alkalmazták.
 
 
Hazánkban II. József volt, akiről biztosan tudjuk, hogy alkalmazott fizikoterápiát, balneoterápiát, klímaterápiát, hidroterápiát, masszázst, súlyfürdőt, iszappakolást, és gyógytornáztatást. A vízben végzett gyógygimnasztikázás tehát már idejekorán megjelent.
 
 
Miért is jó ez neked?
 
 
A jelenkorban elterjedt aquafitness (és ennek sok-sok válfaja) egy vízben történő rehabilitációs rendszerből fejlődött ki, amelyet az 1980-as években egy amerikai katona (Glenn McWaters) fejlesztette ki, aki egy harctéren szerzett sérüléséből épült fel a vízben végrehajtott gyakorlatok segítségével.
 
 
A vízi torna és vízben történő testgyakorlatok lényege, hogy a gravitációt leküzdve, a víz ellenállásával állandó és folyamatos izommunkát igényelve, úgy mozgatja és erősíti az izmokat, hogy közben az ízületeket védi a megterheléstől, az izmokat pedig a túlfeszüléstől. A vízi gimnasztika kiváló eszköz az állóképesség és hajlékonyság növelésére, az ízületek mozgékonyságának – és összetett gyakorlatok révén – a koordináció fejlesztésére.
 
 
A vízi torna 120 cm-es vízben történik, így végzéséhez úszás tudás sem feltétel. Az egyes mozgásformák végrehajtása, különböző kiegészítők segítségével történhet, melyekkel az edzések színesebbé, változatosabbá tehetőek. Az e célra kifejlesztett segédeszközök könnyűek és kényelmesek, anyaguk polifoamhoz hasonló.
 
 
Különösen a túlsúllyal rendelkező fogyni vágyóknak nyújt kiváló mozgási lehetőséget a vízi torna.
Számukra a szárazföldön végzett gyakorlatok sok esetben megterhelőek, sőt az ízületek túlterhelése miatt, akár veszélyesek is lehetnek, azonban a víz felhajtó ereje tehermentesíti az ízületeket. Különösen nagyfokú, hirtelen fogyás, vagy szülés után gyakori, hogy a kitágult, megnyúlt bőr eredeti állapotára nem képes visszahúzódni. A vízi gimnasztika, a víznyomás ellenében végzett munka, egyben hatásos masszázst is jelent, így pedig nem csak a szövetelernyedést és a bőr megnyúlását segít megakadályozni, de segíti a zsírszövet anyagcseréjét, serkenti a vénás vérkeringést és a salakanyagok elszállítását, vagyis a narancsbőr kialakulásának megelőzését is.
 
 
 
http://www.tomandiet.com
A diéta második szakaszában a diéta programunk fontos része heti 2×30 perc testmozgás. Ennek végrehajtásához tökéletes lehetőség a vízben történő mozgásformák, amelyeket kifejezetten ajánljuk a fehérjediéta programban résztvevőknek.
&nbsp

Kommentek