TestSzobrászat, avagy a testtartás harmonizálása

Előtte soha nem hallottam a TestSzobrászatról. Írnom kellett róla, de nem volt ihletem. Elolvastam mindent, amit a neten találtam róla angolul, mivel a magyar szakirodalom elég gyenge a témában, akár úgy is fogalmazhatnék, hogy nemigen létezik.

 

Továbbra sem volt ihletem. Aztán franciául is, de még mindig nem tudtam mit írni róla. Aztán egyszer csak felhívott Szerencsés Ferenc, és azt mondta, hogy próbáljam ki. Ha a saját bőrömön tapasztalom a változást, akkor talán gyorsabban és könnyebben csókolnak majd homlokon a múzsák. Igaza volt ebben is.

Más testben megyek majd haza

A kellemes hangulatú, lágy színeket felvonultató kis rendelő éles ellentéte a Nyugati tér nyüzsgésének. A pultnál Szerencsés Ferenc, a Manuálisterápia rendelő testszobrásza várt. Emlékszem, az első mondata az volt, hogy a kezelés után már nem abban a testben fogok haza menni amiben jöttem.

Mi az a TestSzobrászat?

A TestSzobrászat egy holisztikus kezelési módszer, mely az izmokra, mint összefüggő, egész testre kiterjedő rendszerre tekint. Az izmokat a test egészében a kötőszöveti hártya burkolja, mely ha feszes és rugalmatlan, akkor nem hagy elég mozgásteret az izmoknak, melynek következtében az évek alatt hanyag testtartás, majd mozgásszervi panaszok alakulhatnak ki. A TestSzobrászat egy újkeletű kezelési módszer, melynek alapját a Thomas W. Myers által kidolgozott Anatomy Trains (Anatómiai vonalak) című kötet adja. A TestSzobrászat egyfajta kötőszöveti mélymasszázs, melynek célja egy olyan, harmonikus testtartás kialakítása, aminek fenntartása automatikus, és nem igényel sem koncentrációt, sem más energia befektetést. A kezelések teljesen személyre szabottak, és általában három vagy tizenkét alkalmasak, melyek alatt a test újra megtanulja felépíteni statikailag önmagát.

Maratoni kezelés, mert csak így van értelme

Először azt hittem rosszul hallok, hogy egy kezelés átlagos ideje két óra. Kinek van ennyi szabadideje manapság – morfondíroztam magamban. Aztán amikor jobban elgondolkodtam a dolgon, rájöttem, hogy ez a nagy baj a fővárosban (is): mindenki rohan, és saját magára sincs elég ideje. Aztán amikor évek múltán a reuma, a dereka, vagy a porckorong ágynak dönti az illetőt, akkor elgondolkodhat a világ és leginkább a saját dolgairól. Akkor viszont nem választhatja meg az időt, amit magára, és magával kell eltöltenie. Szóval a maratoni kezelésre azért van szükség, mert a speciális fogások hatására, mely többé-kevésbé a test összes izmát érinti, az izmokat körülvevő kötőszöveti hártya (fascia) újraszerveződik, ahol kell, megnyúlik, ahol szükséges idomul, hogy a benne található izom szabadon tudjon mozogni.

Miért van szükség a fényképekre?

A kezelés alatt összehangolódnak a test izmai, újraszerveződnek a struktúrák, és alapjaiban változik meg a testtartás, ezáltal az egész ember kisugárzása. Mozgása harmonikusabb, a test összképe pedig esztétikusabb lehet. A kezelés előtt és után fényképek készülnek, kizárólag a páciens használatára, hiszen így dokumentálják, tisztán, az objektivitás erejével mutatják meg a változásokat. Először el sem akartam hinni, hogy én vagyok azokon a fényképeken. A fejem előre dőlt, a nyakam és a tarkóm között kezdődő – le sem merem írni – púp domborodott, a vállaim előre estek, a hátam görnyedt volt, miközben én azt éreztem, hogy „kényelmesen” állok, minden bizonnyal egyenesen. A rideg valóság azonban teljességgel mást mutatott, kijózanító hatása volt. A fényképeken jól látszottak az egyes kezelések utáni döbbenetes változások. Már a második kezelés után látszott, hogy másképp tartom a fejem, a térdeim pedig egyenesebben állnak. Az „aha” élmény azonban az utolsó, harmadik kezelést követően készült fotókon látszottak a legjobban, amelyeket együtt néztünk meg és elemeztünk ki a kezelés végén a rendelőben.

Fontos a bizalom, és a tudás

A TestSzobrász kezelések alkalmával az volt az érzésem, hogy teljesen biztonságban vagyok, a testemet érintő kezek pontosan tudják, melyik izmom hol kezdődik, hol végződik, hol és hogyan kapcsolódik a csontjaimhoz, az inakhoz. Fontos szempont ez, hiszen csak a szakértő által alkalmazott kezelések lehetnek felelősek. Ahhoz, hogy a testtartásom átalakuljon, ahhoz én is kellettem, hiszen ez a kezelés nem a relaxációról szól, itt aktívan nekem is részt kell vennem a munkában, melynek eredményeképpen kiegyenlítődtek az erőviszonyok a testemben. Lenyűgözött az a tudás, és tapasztalat, melynek Ferenc gyógytornászként és manuálterapeutaként birtokában van, és nem utolsó sorban az az alázat, ahogyan a TestSzobrászatot, mint alternatív gyógyító lehetőséget alkalmazza a páciensek legnagyobb megelégedettségére.

Amikor a fájdalom megszűnése egyfajta mellékhatás

Ferenc, az első találkozásunkkor azt is mondta, hogy a TestSzobrászat elsődleges célja a testtartás harmonizálása, újraszervezése, nem pedig a tünetek kezelése, és mindenki esetében más és más az elérhető eredmény. Mivel minden ember egy saját világ, a maga teljességében értelmezhető rendszer, ezért nem lehet garantálni a változás fokát, hiszen ez teljességgel egyéni, mint ahogyan az is teljes mértékben az egyénen múlik, hogy mit is kezd a kialakult változással. Az azonban bizonyos, hogy a test meg fogja mutatni azt az utat, mely számára a legtökéletesebb legyen az majd egy mozgásforma, vagy egyszerűen az új testtartás. A testtartás megváltozása mellett a mozgásszervi panaszok akár meg is szűnhetnek, és ez egyfajta pozitív mellékhatása a kezelésnek. Amikor ezeket a sorokat írom, már nem ülök görnyedt háttal, a monitor felé tolt fejjel. Egyenes a gerincem, és erre nem kell percről percre emlékeztetnem magam.

www.manualisterapia.hu

Schütz Gabriella

Kommentek