Tényleg a hidegtől fázunk fel? Tények a nők réméről

A felfázásról nem lehet eleget beszélni, szinte minden nő tapasztalta egyszer legalább az életében a jellegzetes csípő, szúró érzést, de vannak, akiknél rendszeresen visszatérő „vendég” e betegség. Tulajdonképpen mi is a felfázás? Csak a hidegtől fázhatunk fel? Mi minden tehető még felelőssé a kialakulásáért? Nézzünk a dolgok mögé!

Forrás: https://ragaszkodjhozza.hu
 
Egy korábbi cikkünk témája volt az intim egészségünk megőrzése a hideg időszakban. Akkor érintettük a felfázást is, azonban most úgy gondoljuk, hogy külön írást is megér ez a probléma, amely kapcsán rengeteg tisztázandó kérdés merül fel. Nézzük, melyek ezek!
 
Minek nevezzelek?[1]
Amit mi felfázásként emlegetünk, az tulajdonképpen a hólyaghurut, vagy más néven cisztitisz, s bizony nem sok köze van a hideghez, legalábbis nem a hűvös időjárás a betegség legfőbb kiváltó oka.
 
De akkor mitől alakul ki?[2]
A hólyaghurutot bakteriális fertőzés okozza. Kialakulásáért általában az E. coli baktérium okolható, amely a bél- és hüvelyflórában természetesen is jelen van, azonban, ha valamilyen okból kifolyólag bejut a húgycsőbe, akkor ún. felszálló fertőzésként halad felfelé a húgyhólyag irányába. Tehát a hideg valóban nem tehető felelőssé e betegség kapcsán, de az tény, hogy az altestünk lehűlése vagy a nedves, nyirkos alsóruházat kedvezhet a negatív folyamatoknak.
 
Mikor menjek orvoshoz?[3]
Bár a tünetek igen kellemetlenek és ijesztőek lehetnek, a heves, égő fájdalomtól kezdve a véres a vizeletig, ha időben „elkapjuk” otthon alkalmazható praktikákkal, akkor nem szükséges orvoshoz fordulni. Ilyen lehet a bőséges folyadékbevitel, a fájdalomcsillapítók és görcsoldók alkalmazása. Azonban, amennyiben magas láz és hidegrázás is párosul a fentebbi tünetekhez, vagy terhesség idején jön a baj, akkor ajánlatos felkeresni kezelőorvosunkat, aki általában antibiotikumos kezelést, esetleg vérvételt vagy a vizeletből történő baktériumtenyésztést is kérhet, amelyek alapján dönt a további kezelésekről.
 
Csak a nőket érinti?[4]
Gyakori tévhit, hogy csak a nőknél alakulhat ki hólyaghurut, ez azonban nem így van. Az való igaz, hogy a hölgyek húgycsőnyílása közelebb van a végbélnyíláshoz, ily módon könnyebb az átjárhatóság a baktériumok számára, de a kórkép bizony a férfiaknál is előfordul. A kor előrehaladtával a prosztata megnagyobbodása lehet hajlamosító tényező, de húgyúti kő, vagy egyéb betegségek is kiválthatják.
 
Mit tehetek, hogy ne forduljon elő?[5]
Nem mindig nyilvánvaló, hogy a baktériumok miképpen kerülnek a húgycsövön keresztül a húgyhólyagba, de van, amivel növelhetjük ennek kockázatát. Az alábbiakban összeszedtük, mire érdemes odafigyelni, hogy elkerüljük e kellemetlen problémát.
 
Ragaszkodj hozzá! tippek[6]

  • Ügyeljünk a helyes WC papír használatra! Mindig elölről, a hüvely felől haladjunk a végbélnyílás felé.

  • Szex után mindig menjünk el pisilni, amilyen hamar csak tudunk.

  • Igyunk sok folyadékot, hogy a baktériumok ne halmozódjanak fel, és rendben ki tudjanak mosódni a szervezetünkből!

  • Akadnak olyan betegségek, vagy állapotok, amelyek megnehezítik a vizeletürítést, ezáltal felszaporodhatnak a baktériumok. Ilyen a cukorbetegség, a húgyhólyagban kialakult kő, vagy a menopauza és a terhesség, amikor a baba úgy helyezkedik el, hogy nyomja a húgyhólyagot. Az ilyen esetekben mindenképpen ajánlott orvoshoz fordulni!

  • Illatosított tusfürdők helyett kizárólag olyan készítményeket használjunk az intim területek mosdásához, amelyeket erre fejlesztettek ki!
[1] https://www.webbeteg.hu/cikkek/urologia/24548/tevhitek-a-holyaghurutrol
[2] https://www.webbeteg.hu/cikkek/urologia/24548/tevhitek-a-holyaghurutrol
[3] https://www.webbeteg.hu/cikkek/urologia/24548/tevhitek-a-holyaghurutrol
[4] https://www.webbeteg.hu/cikkek/urologia/24548/tevhitek-a-holyaghurutrol
[5] https://www.nhs.uk/conditions/cystitis/causes/
[6] https://www.nhs.uk/conditions/cystitis/causes/

Kommentek