Szex terhesség alatt – női szemmel

Már-már tabunak számít, mégis jó, ha őszintén tudnak beszélgetni róla a párok. Ez a várandósság alatti szex kényes kérdése. Kétrészes cikksorozatunkban női és férfi oldalról is felsorakoztatjuk az aggályokat és eloszlatjuk a témában leggyakrabban felmerülő tévhiteket.

A várandósság alatti szex kérdése a pár mindkét tagjánál okozhat feszengést, nem szívesen hozzák szóba azt. Azonban amennyire kellemetlen lehet erről beszélni, legalább olyan fontos is! Hiszen a szexualitás akkor is lényeges pontja párkapcsolatotoknak, ha éppen gyermeketeket hordod a szíved alatt.
 
A terhesség alatti szexhez a kispapa és a kismama is eltérően viszonyulhat. Várandós nőként előfordulhat, hogy bármire szívesebben gondolsz, mint az intim összebújásra, de akár az is, hogy ebben az időszakban még inkább kívánod az együttléteket. Lehetséges, hogy az igényeid a terhesség során folyton váltakoznak: például teljesen természetes, hogy az első trimeszterben nem kívánod a szexet, ráadásul attól félsz, hogy árthattok is a babának, míg a másodikban ismét igényled, a harmadikban pedig megint, gondolni se bírsz rá[1], úgy érzed magad, akár egy hatalmas bálna, s attól félsz, hogy kedvesed sem tart vonzónak. De hidd el, ez nem így van, és az ilyen, s ehhez hasonló gondolatok – hála a hormonoknak – szinte minden nő fejében megfordulnak! Inkább vegyük végig, mi mindent hasznos tudni a témában!
 
Mit érdemes észben tartani a terhesség alatti szexről?
-Teljes mértékben normális és abszolút egészséges dolog szerelmeskedni a várandósság alatt is!
-Számoljátok fel a tabukat a téma kapcsán és tudatosítsátok magatokban, hogy egészen addig, amíg pároddal mindketten komfortosan és kényelmesen érzitek magatokat az együttlét során, addig bátran bújjatok össze![2]
-Bár gyakori félelem, de teljesen indokolatlan: egy egészséges, kényelmes szexuális együttlét során nem tudjátok sehogyan sem bántani vagy megsérteni a pocakodban növekvő kisbabátokat. Emiatt egyáltalán nem érdemes aggódni! Ne hagyjátok, hogy ez a közkeletű hiedelem eltántorítson benneteket![3] A komplikációmentes várandósság során nem okoz valós veszélyt a szexualitás.[4]
 
Mire érdemes figyelned a várandósság alatti intim együttlétek során?
-Hallgass a testedre! Figyelj a visszajelzéseire – még inkább, mint máskor! Ha bármiféle kellemetlenséget tapasztalsz, vagy nem érzed magad komfortosan, jelezd kedvesednek!
-Számíts rá, hogy a tested sokkal érzékenyebben reagálhat az érintésekre, sőt arra is, hogy erőteljesebb nedvesedést tapasztalhatsz. Ne aggódj, mindkettő teljesen normális![5]
-Óvatosan a lepedőakrobatikázással! Nem biztos, hogy a legjobb ötlet várandósan kipróbálni a legvadabb pózokat. Érdemes lehet a kényelmesebb pozitúrák mellett maradni – persze, ha úgy érzitek jól magatokat, nyugodtan gyűrjétek a lepedőt, ahogyan csak szeretnétek![6]
-Az egyetlen, amit viszont mindenképpen érdemes elkerülni: amennyiben párod orálisan kényeztet a várandósság alatt, semmiképpen se fújjon be levegőt, ez ugyanis akár veszélyes is lehet![7]
 
Ragaszkodj hozzá! tippek:
-A legfontosabb ebben a megváltozott élethelyzetben is a nyitott, őszinte kommunikáció! Beszélgessetek pároddal a várandósság alatti szexről, osszátok meg egymással kétségeiteket, vágyaitokat!
-Legyetek megértők egymással! Előfordulhat, hogy várandósságod alatt egyáltalán nem kívánod a szexet, míg párod ugyanúgy igényli az együttléteket; ahogyan az is, hogy neked lenne szükséged az intimitásra, miközben kedvesed kevésbé nyitott rá. Beszélgessetek és jussatok olyan megoldásra, mely mindkettőtöknek a legkielégítőbb – lelkileg és fizikailag egyaránt.
-Fő a biztonság! Ha valamiben nem vagytok teljesen biztosak, vagy kérdésetek merül fel, bátran keresd fel nőgyógyászodat és beszélgess vele a terhesség alatti intimitásról is!
-Amennyiben esetleg szex alatt vagy után fájdalmat, vérzést, légszomjat vagy egyéb kellemetlen fizikai tünetet tapasztalsz, mindenképpen fordulj orvoshoz!
 
Érdekel az is, mi játszódhat le párod fejében a várandósságod alatti szexszel kapcsolatban? Olvasd el a témában írott cikkünket a férfi oldalról!


[1] https://www.webmd.com/baby/features/sex-during-pregnancy-is-it-safe#1
[2] https://www.healthline.com/health/pregnancy/pregnant-sex#TOC_TITLE_HDR_1
[3] https://www.babycentre.co.uk/sex-during-pregnancy-overview
[4] https://www.webbeteg.hu/cikkek/terhesseg/1026/szexualis-elet-terhesseg-alatt
[5] https://www.healthline.com/health/pregnancy/pregnant-sex#what-does-it-feel-like-and-why
[6] https://www.healthline.com/health/pregnancy/pregnant-sex#pregnancy-sex-faq-common-questions
[7] https://www.webmd.com/baby/features/sex-during-pregnancy-is-it-safe#1

Kommentek