Szétnyílt hasizom? Van megoldás!

A szétnyílt hasizom (rectus diastasis) leginkább a várandósság időszaka után fordul elő, de rosszul végrehajtott gyakori emelgetés és túlsúly esetén is bekövetkezhet. A kismamák sokszor nem kapnak megfelelő tájékoztatást ebben a témában és igazából azt sem tudják, hogy kihez forduljanak. Pedig van megoldás! A témában segítségemre volt Bárdos Barbara, a Mummy Tummy Training® végzett oktatója.

Honnan tudhatjuk, hogy a szétnyílt hasizom minket is érint-e? 
A szétnyílt hasizom valójában az egyenes hasizom két izomhasának középvonalban történő szétválását jelenti. Nagyobb mértékű hasizom szétnyílás esetén (akár 3-4 ujjnyi is lehet) ez szabad szemmel is látható, a has jól láthatóan kidomborodik. Egyéb esetben otthon, mi magunk is megvizsgálhatjuk hanyatt fekve, talptámaszban, az egyenes hasizom két izomhasa közti függőleges vonalra téve az ujjunkat szegycsonttól a köldökig haladva (fejemelést követve vizsgáljuk meg a különbséget). Illetve természetesen kérhetjük szakember segítségét.
 
Hogyan előzhető meg?
A kialakulása genetikai adottságoktól függ (kötőszöveti gyengeség stb.), de az aktív, sportos előélet, az egészséges életmód és a tudatos szülésre való felkészülés nagymértékben csökkentheti a kellemetlen tünetek kialakulásának kockázatát. A táplálkozás, a helyes testtartás elsajátítása, a test tudatos használata a mindennapi, valamint sportos életben, a megfelelő vitamin és ásványi anyag bevitel és a célirányos, szakember segítségével végzett torna (kimama torna, jóga, úszás, aquafitness stb.) szintén jelentősen hozzájárul a gyorsabb regenerációhoz.
 
Ha ikreim lesznek, akkor nagyobb esélyem van a szétnyílt hasizom kialakulására, fennmaradására? 
Fontos megjegyezni, minden babavárásnál szétnyílik a hasizom, a probléma akkor van, amikor ez magától, természetes úton nem regenerálódik. Viszont jelenleg tudományosan nem bizonyított, hogy a has körfogatnövekedése, a várandósság alatti súlygyarapodás, illetve a gyermek születési súlya befolyásolná a szétnyílás fennmaradását, illetve mértékét. 
 
Mit tegyek, ha mégis kialakult? Műtét nélkül is helyre lehet hozni a szétnyílt hasizmot? 
A műtét az utolsó dolog, csak akkor vágjunk bele, ha legalább egy évnyi konzervatív terápia nélkül nem történt javulás. Ennek a konzervatív terápiának elsődleges elemei a megfelelő légzéstechnika, a helyes mozgásminta újratanulása, szükség esetén KinesioTape (segíti a szétnyílt izomrostok összetartását) és a már említett egészséges táplálkozás. Ha ez az idő eltelt és elkerülhetetlen a műtét, a beavatkozást követően ugyanúgy nagy hangsúlyt kell fektetnünk a célirányos, szakemberrel végzett szülés utáni regenerációs tréningre. 
 
Milyen gyakorlatokat végezzek?
Mindenképp javasolt a szakember felkeresése, aki először megtanítja a helyes légzéstechnikát, gátizom tornát, újratanítja a helyes mozgásmintákat, majd ezeket beilleszti a mindennapi mozgásokba és a komolyabb sporttevékenységbe is. 

Kommentek