Ne legyen tabutéma, életet menthet! – Telefonnyomkodás helyett, havonta egyszer nyomkodjunk mást!

Ha havonta csak tizedannyi időt foglalkoznának az egészségükkel, mint egy átlagos napon telefonnyomkodással, akár még a saját életüket is megmenthetnék. Az emlőönvizsgálat csupán havonta 10 percet vesz igénybe, de fontos szerepe lehet abban, hogy időben felismerjük az emlődaganatot - így a betegeknek 75% esélyük van arra, hogy meggyógyuljanak a halálosnak vélt kórból, és akár 15 év múlva is egészségesen élhessenek.

Többek közt ennek a szemléletnek az átadásában segít az AVON új oktatóvideója, amely új szemszögből mutatja meg az önvizsgálat fontosságát a fiatalok számára. 
 


Egy átlagos nőnek minden nap több szerepben kell helytállnia. A család, munka, barátok mellett minden fontosabb lehet, mint saját maguk. Mégis a feszített tempó mellett mindig szakítanak arra időt, hogy naponta többször is rápillantsanak a telefonjukra és végiggörgessék valamelyik social média felületüket – egy 2018-as felmérés szerint átlag 3,8 órát töltünk naponta a neten lógva. Az AVON arra ösztönzi világszerte a nőket, hogy havonta egyszer szakítsanak egy „emlő önvizsgálatnyi” időt magukra. 
 
„A megelőzés és az időben történő felismerés létfontosságú a betegség túlélésénél, mert ma már nem kell, hogy a mellrák végzetes legyen” – nyilatkozta a mellrák hónap kapcsán Kósa Anita, az AVON Magyarország szóvivője. „Sokan azért nem merik elvégezni az önvizsgálatot, mert félnek attól, hogy csomót találnak a mellükben. Arra szeretném ösztönözni minden nőtársamat, hogy nézzenek szembe a félelmeikkel, foglalkozzanak többet magukkal, és végezzék el minden hónapban az emlő önvizsgálatot, ami annyi időt sem vesz igénybe, mint egy mindennapi sminknek az elkészítése, vagy a telefonunkon végignézni a social média felületeinket.” 
 
Az emlőönvizsgálat csupán néhány egyszerű lépésből áll, amit minden nőnek 20 éves kortól érdemes menstruációs ciklust követően elvégezni. Ezek a következők:
 
Nézzük meg a melleinket a tükör előtt állva!
a) Az első alkalommal tanulmányozzuk, hogyan néznek ki és milyen érzetet adnak.
b) Rendszeresen vizsgálva keressük az eltéréseket!
c) A látható elváltozások lehetnek a mell méretének, körvonalának változása, dudorodás, kipirosodás, a mellbimbók elhelyezkedésnek, kontúrjának változása, a mellbimbó váladékozása, mellbimbó behúzódása.
 
Figyeljük meg a melleket különféle pozíciókban is!
a) Leengedett karokkal.
b) Fej fölé emelt karokkal.
c) Csípőre tett kézzel.
d) Kissé előre hajolva.
 
Vizsgáljuk meg a melleket fekvő helyzetben!
a) Jobb oldali mell vizsgálata
I. A jobb váll alá tegyünk egy párnát.
II. A jobb kezünket tegyük a fejünk alá.
III. Bal kéz ujjbegyeivel végezzük el a vizsgálatot.
IV. A mellbimbótól indulva körkörösen vizsgáljuk át a mellet.
V. Ugyanígy vizsgáljuk meg a hónaljat is.
VI. Nyomjuk össze a mellbimbót, hogy jön-e belőle váladék.
b) A bal oldali mell vizsgálata
 
I. A jobb oldali mellnél leírt vizsgálatot ismételjük meg, a jobb kezünkkel.
 
Nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a rendszeres emlő önvizsgálat nem váltja ki a szűrővizsgálatot. Hazánkban minden 45 és 56 év közötti nő kétévente kap ingyenes mammográfiai vizsgálatra meghívót, amin sajnos csak a nők közel 40%-a vesz részt. 
 
Annak érdekében, hogy minél többen tisztában legyenek a mellrák veszélyeivel, az AVON új emlőönvizsgálati filmet készített – máig egy több mint 30 évvel ezelőtt készült oktató anyag volt használatban, ami igencsak elavulttá vált. Az új film  érthetően és félelemkeltés nélkül mondja el a betegségről a tudnivalókat. Négy szülő-gyerek páros válaszol egyszerű kérdésekre, arról is vallva, hogy téma-e otthon a betegségek felismerése, a szűrővizsgálatok fontossága.
 
 „Fontosnak tartjuk, hogy a fiatalabb generációkhoz a saját nyelvükön, hozzájuk közel álló stílusban beszéljünk erről a fontos témáról. Bízunk benne, hogy a filmmel sikerül némileg lerombolni a mellrákhoz vagy éppen az önvizsgálathoz fűződő tabukat és minél több fiatal nő építi majd be havi rutinjába ezt a néhány percet igénybe vevő, de sokszor életmentő önellenőrzést” – tette hozzá Kósa Anita.
 
Figyeljünk oda magunkra és testünk jelzéseire, ne hagyjuk, hogy egészségünk mindössze néhány percen múljon!

Kommentek