Megmasszírozhatlak? – A babamasszázsról szakszerűen

Az érintés az első közös nyelvünk, amelyet már a kisbaba is megért. A babamasszázsnak számos jótékony hatását ismerjük, mind a kisbaba testi-lelki egészségére, mind a masszázst végző személyre, az édesanyára, édesapára nézve. Erősödik általa a szülő â?? gyerek kapcsolat, és rendszeres alkalmazásával egyre inkább megismerhetjük kisbabánk jellemét, karakterét. Fazekas Anita védőnő, babamasszázs oktatóval beszélgettünk, aki maga is éppen gyermeket vár.

 

Mióta foglalkozik babamasszázzsal?

Védőnőként és laktációs szaktanácsadóként dolgoztam, amikor úgy döntöttem, hogy szeretném elsajátítani a babamasszázs elméleti és gyakorlati rejtelmeit. Így közel négy éve szereztem meg a nemzetközi okleveles csecsemőmasszázs oktatói végzettséget, és azóta is gyakorolom ezt a szép hivatást.

Emlékszik az első babamasszázs tanfolyamára?

Igen, mert igazán emlékezetes volt az a bizonyos első alkalom. Öt családdal gyűltünk össze. Az anyukák és én is izgultam, hogyan fog majd öt baba együtt viselkedni, reagálni a masszírozásra. Visszatekintve felesleges volt az aggodalom, mert a babák segítőkészek voltak, és nagyon élvezte mindenki a masszázst. Mind az öt család (apuka és anyuka is) így nagy örömmel vett részt az öt alkalmas tanfolyamon. A legfiatalabb egy hét hetes baba volt, a legidősebb pedig egy hét hónapos.

Már pár hetesen is el lehet kezdeni masszírozni a babákat?

A babamasszázs tanfolyam elkezdését 2-3 hónapos korban érdemes elkezdeni, de ettől fiatalabb és idősebb babáknál is alkalmazhatjuk a masszírozást, hiszen az újszülött már a megszületés utáni pillanatban vágyik a szeretetteljes érintésre, és a nagyobb testvérek is szívesen veszik a kitüntetett figyelmet, mely a masszázzsal jár. Ahogy a gyermek egyre aktívabb lesz, és elkezd forogni, majd kúszni-mászni, a masszázsnak a megváltozott igényekhez kell majd igazodnia.

Milyen hatásai vannak a babamasszázsnak?

A babamasszázsnak számos jótékony hatása van a babákra és másokra egyaránt. Itt gondolhatunk az egész családra, szülőkre és társadalomra is. A masszázs sokkal többet jelent egy gyermek számára a fizikai érintésnél, hiszen segíti a baba testi-lelki fejlődését, erősíti a szülők önbizalmát, az anyai-apai érzéseket. Azok a babák, akiket rendszeresen masszíroznak, kevésbé fogékonyak a betegségekre, kiegyensúlyozottabbak, kevesebb sírás tapasztalható náluk. A babamasszázs stimulálja a bőrt, javítja a nyirokkeringést, aktivizálja a légző rendszert, felpezsdíti a vérkeringést, segíti az emésztést, az érzékszervek, az izomrendszer működését. Ugyanakkor nagy szerepe van a stressz oldásában, a feszültségek levezetésében is.

Hogyan zajlik egy alkalom?

Fontos tisztázni, hogy nem az oktató masszírozza a babákat, hanem a szülőket, rokonokat tanítjuk meg a masszázs mozdulataira. Hiszen a szülő ismeri legjobban a gyermeke jelzéseit. A masszázs megkezdése előtt apró előkészületekre van szükség. Biztosítsunk nyugodt környezetet kisbabánknak, kapcsoljuk ki a telefonokat! Érdemes meleg környezetről gondoskodni, mert a babát le kell vetkőztetni a masszázshoz. Fontos, hogy a masszírozó találjon magának egy kényelmes ülő testhelyzetet, akár a padlón, vagy ágyon elhelyezkedve, magához közel húzva a gyermeket. A masszázst végző személy az ékszereit vegye le, nehogy ezzel sérülést okozzon a babának. A masszázs megkezdése előtt fontos momentum az engedélykérés. Ezzel azt közvetítjük a baba felé, hogy tiszteljük őt. Ez azt jelenti, hogy a szülő engedélyt kér a masszázsra, és tiszteletben tartja, ha a gyermek ezt visszautasítja. A baba levetkőztetése közben érdemes a szülőnek azt kommunikálni szavakkal is, hogy masszázs fog következni. A szemkontaktust felvéve a masszírozó engedélyt kér a babától a masszázsra, akár azt az egyszerű kérdést feltéve, hogy „megmasszírozhatlak?”. Ha a baba pozitív hangreakcióval reagál, mosolyog, karjait és lábait nyugodtan mozgatja, akkor az azt jelenti, hogy engedély megadva, és máris kezdődhet a szeretetteljes érintés.

Milyen napszakban érdemes a babamasszázst végezni?

Érdemes kitapasztalni, hogy a család számára melyik a legalkalmasabb időpont és hely a masszázs végzésére. Vannak, akiknek a reggel bizonyul az ideális alkalomnak, de vannak olyan csecsemők, akik éppen az egyik alvás utáni pillanatban örülnek a masszázsnak, mások pedig az esti időpontot részesítik előnyben. Mindenféleképpen ismerni kell a szülőknek a gyermekük viselkedését, jelzéseit. A passzív ébrenléti tudatállapot a legmegfelelőbb a babamasszázsra, mert ilyenkor a babák minimális testi aktivitást mutatnak, és igen figyelmesek, tehát ebben az állapotban reagálnak a legjobban, könnyebben megértik a környezetüket, egyfajta csendes szemlélők. Tapasztalatok azt mutatják, hogy az első hat hónapban egy fürdés előtti masszázs igazán különleges élmény a csecsemők részére, mely ellazítja, megnyugtatja őket. Hat hónapos kortól viszont szerencsésebb a fürdés utánra időzíteni a masszázst, hiszen ennyi idős korban a fürdés sokszor átmegy már játékba. A masszázsmozdulatokat naponta többször is lehet végezni. A hasfájós gyermeknél akár minden egyes pelenkázáskor érdemes a hasfájásra megtanult masszázsmozdulatokat alkalmazni, de legalább kétszer-háromszor.

Mennyi ideig masszírozzuk a kisbabát?

A masszázs időtartamát nem lehet pontosan megszabni. Mindenféleképpen érdemes a baba reakcióit figyelni. A gyermek jelezni fogja, amikor már nem élvezi a masszázst. Lesz olyan pillanat, amikor a gyermek csak pár percig engedi a masszírozást, és előfordulhat olyan alkalom is, amikor csak egy testrész megmasszírozását engedi a baba. Érdemes ilyenkor egy rövidített mozdulatsort megpróbálni. Máskor akár egész testen szívesen fogadja az érintést, akár 20-30 percen keresztül is.

Mit tegyünk, ha kezdetben csak sír a masszázs közben?

Mindenféleképpen reagáljunk, válaszoljunk a baba sírására. Sok szülőt megrémít, feszélyez a gyermekük sírása. Fontos tudni azt, hogy a sírás a csecsemők egyik legfontosabb kommunikációs eszköze. A kisbabának kevés módja van arra, hogy negatív érzéseit kifejezze, megszabaduljon feszültségeitől, de ez a sírással lehetséges. Az érintés relaxáció egy olyan technika, amelynek hatására hangra és érintésre adott válaszként megnyugszik a baba. Érdemes ilyen állapotban ezzel is próbálkozni. Abban az esetben, ha nagyon sír a baba, ne erőltessük a masszírozást.

Ki végezze inkább a masszázst anya vagy apa?

A babamasszázs egy csodálatos, szeretetteljes élmény a szülőknek és a gyermekeknek egyaránt. Érdemes az anyukának és az apukának is aktívan részt vennie a masszírozásban. A mai rohanó világban nagyszerű élmény az apukák számára, ahogyan gyermekük masszázsával saját önbizalmuk, apai képességük megerősödik. A kisbaba megtanulja, hogy nemcsak édesanyja, hanem édesapja is képes érzelmi és fizikai szükségletének kielégítésére.

Milyen olajat használjunk a babamasszázshoz?

Ügyeljünk arra, hogy a masszázs során ne dörzsöljük a babánk bőrét, ezért használjunk olajat! Az olajat ne a baba bőrére öntsük közvetlenül, hiszen az hideg lehet, hanem a masszírozó tenyerébe és átmelegítve két kezünket máris könnyebben, egyenletesebben tudjuk majd végezni a mozdulatokat. Én általában a hidegen sajtolt olajat részesítem előnyben, a nagykereskedelmi forgalomban kapható babaolajokkal szemben. Jó választás a hidegen sajtol édes mandula, sárgabarackmag olaj, de a minőségi olíva olaj is tökéletes választás. Érdemes kerülni az erőteljes illatú olajokat, hisz a babák szaglása már nagyon korai időszaktól igazán fejlett, így válasszunk illatanyagoktól mentes olajat a masszázshoz!

Van-e a babamasszázsnak kontraindikációja?

Nem tudok ilyet megfogalmazni. Abban az esetben, ha a gyermek valamilyen betegségben szenved, a masszázs alkalmazása előtt érdemes kikérni a házi gyermekorvos véleményét.

Említette, hogy várandós éppen. Fogja masszírozni majd a kicsit?

Jelenleg az első kisbabánkat várjuk a férjemmel. Már mi is beszélgettünk arról, hogy milyen fontos egy gyermek számára az érintés, a szeretetteljes masszázs. Tervezzük, hogy fogjuk masszírozni megszületendő gyermekünket, férjem is izgatottan várja ezeket az alkalmakat. Fontosnak tartjuk, hogy minél bensőségesebb kapcsolatot alakítsunk majd ki gyermekünkkel.

Bogát Gabi

Kommentek