Meddőségről tabuk nélkül

Egyre idősebb korban vállalnak gyermeket a magyar nők. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint míg korábban átlagosan 22-23 éves korukban, addig ma már 28-29 évesen szülik meg első gyermeküket a hölgyek.1 Az életkor előrehaladtával azonban fokozatosan csökken a fogamzóképesség, de a felgyorsult életmód és a sokasodó stresszfaktorok miatt teherbe esési problémákkal már azok is egyre gyakrabban szembesülnek, akik ennél fiatalabb korban tervezik a családalapítást. A meddőségi szakértők kiemelik, a megfelelő testi-lelki egyensúllyal növelhető a sikeres fogantatás esélye. Ezekben a kérdésekben is iránymutatást adnak a tudatos családtervezésért és tartós párkapcsolatokért kampányoló Ragaszkodj hozzá! kezdeményezés edukációs aktivitásai.

Ép testben ép lélek
A gyermekvállalás életünk egyik legnagyobb döntése. Ám egy új élet megfoganása nem csak elhatározás kérdése, bizony előfordulhatnak nehézségek. Azonban a szakemberek szerint, ha a párok odafigyelnek egészségükre, a nők rendszeresen mozognak és betartanak néhány egyszerű táplálkozási tanácsot, a teherbe esés esélyeit is növelhetik. „A hormonális és az életmódbeli okokat nem szabad szétválasztani, hiszen a hormonális hátteret jelentősen befolyásolja életmódunk. Negatívan hathat a hormonműködésre és ezáltal a fogantatás esélyére is a stressz vagy a kialvatlanság, de példaként említhető a túlzott szénhidrátfogyasztásból fakadó magas inzulinszint is, amely a leggyakoribb meddőségi oknak számító PCOS, azaz a policisztás ovárium szindróma esetén is jellemző” – hangsúlyozza Dr. Murányi Zoltán, a Honvéd Kórház Meddőségi Centrumának specialistája.
 
 
Testünk védelmében
Ha megvan az elhatározás a gyermekvállalásra, az első és legfontosabb szervezetünk felkészítése. A nőknek már a fogantatás előtt érdemes ügyelniük a rendszeres sport és szűrővizsgálatok mellett a kiegyensúlyozott táplálkozásra, mivel hormonháztartásuk egyensúlyát a bevitt tápanyagokkal pozitívan befolyásolhatják. Ez az étkezési „négy T” szabállyal tehető egyszerűbbé:
Természetes alapanyagok
Tápanyagokban gazdag ételek
Tudatosság
Testsúly
 
 
„Alapelv, hogy többször kell enni keveset. A gyorsan felszívódó szénhidrátokat le kell váltani a lassú felszívódásúakra, ezzel ugyanis elkerülhető az inzulinszint túlzott emelkedése. A fehér lisztet és fehér cukrot érdemes kerülni, viszont ajánlott a fehérjében és vitaminban gazdag étkezés bevezetése” – tette hozzá a szakorvos. Vény nélkül beszerezhető, mio-inozit tartalmú étrend-kiegészítő készítményekkel is támogatható a fogantatás esélye.
 
 
Törekedés a lelki békére
Testi egészségünk megőrzése mellett a kisbaba érkezésére való lelki ráhangolódás is elengedhetetlen. A fogantatásra pedig akkor van a legnagyobb esély, ha a párok fizikailag és mentálisan is késznek érzik magukat a családalapításra. De mely területekre érdemes odafigyelni?
Stresszmentes életmód
Harmonikus, konfliktusmentes párkapcsolat
Tudatos családtervezés
 
 
További iránymutatás és hasznos tanácsok, információk találhatók a Ragaszkodj hozzá! megújult weboldalán.
Mikor beszélünk meddőségről?
„Ha rendszeres védekezés nélküli szexuális élet kapcsán egy év vagy ennél több idő alatt sem jön létre a terhesség. A legfőbb meddőséget kiváltó okok lehetnek a ciklus hormonális hátterének eltérései, endometriózis, PCOS, magas inzulinszint, petevezeték elzáródása, petefészek ciszták, myomák. A férfi oldalról se feledkezzünk meg. Egyre gyakoribbak a férfi eredetű meddőségek is, a spermakép romlásából kifolyólag. Ha egy évig nem jön létre a kívánt terhesség, akkor célszerű elvégezni egy teljes meddőségi kivizsgálást” – hívja fel a figyelmet Dr. Murányi Zoltán. Ebbe tartozik a férfi spermavizsgálata, a női oldalon a 3. napon elvégzett alaphormon és a 21. napon elvégzett progeszteronszint vizsgálat, a fertőzések szűrése, a ciklus nyomon követése ultrahanggal, a házasélet utáni teszt elvégzése, illetve a petevezető átjárhatósági ellenőrzése.

Kommentek