(Majdnem) mindent a C-vitaminról

A C-vitamin a legismertebb és legtöbbet fogyasztott vitamin. Igazi Jolly Joker, így nem lehet róla eleget beszélni!

A C-vitamint eredetileg a skorbut betegség megelőzésére szedték a tengerészek, mivel a hosszú hajóutakon egyoldalúan táplálkoztak. A C-vitamin másik elnevezése az aszkorbinsav, vagyis „skorbut elleni sav”, épp erre utal.
Ma már tudjuk, hogy e vitaminnak nagyon sok áldásos hatása van. Antioxidáns tulajdonságának köszönhetően semlegesíti a káros szabadgyököket, így késlelteti a sejtek öregedését. Segíti a vörösvérsejtek szintézisét és a vas felszívódását, védi és erősíti az érfalakat. A C-vitamin fiatalít is, mert hozzájárul a kollagén, - amely a bőr kötőszöveteinek fő alkotóeleme -, képződéséhez és ezen keresztül a bőr normál állapotának fenntartásához.
 
Ellenállóvá teszi szervezetünket a gyakori fertőzésekkel szemben. Harcol a megfázás, az influenza ellen: ha akkor szedünk C-vitamint, amikor az első tünetek jelentkeznek, lerövidíthetjük a betegség időtartamát, vagy enyhíthetjük a tüneteket.
 
És ha kevés van belőle? Íme, a hiánytünetek: gyakori megfázás, fertőzésekre való hajlam, gyengeség, nyálkahártya-vérzékenység.
 
A C-vitamin tehát nélkülözhetetlen számunkra, ám szervezetük nem tudja maga előállítani, így nekünk kell gondoskodnunk a beviteléről. Pontosan mennyiről? Eleinte úgy tartották, hogy napi 60 mg-ra van szükségünk belőle. A környezetszennyezés és a helytelen táplálkozás miatt azonban ma már ennél több az ideális mennyiség. Hogy mennyi, az nagyban függ az életmódunktól, aktuális állapotunktól. Az igényt megsokszorozza egy egyszerű nátha vagy a dohányzás is.
 
Pusztán étkezéssel igen nehéz a felnőttek számára ajánlott 80 mg napi C-vitamin-mennyiséget biztosítani. A szükséglet egyénenként változó, befolyásolja a kor, a nem és az életmód is.
 
C-vitamin forrás a csipkebogyó, a citrusfélék, a zöldpaprika, a káposzta, a torma, a spenót, de ma már sokféle termékforma (filmtabletta, rágótabletta, gumitabletta) létezik, amivel megfelelően kiegészíthetjük a táplálkozásunkat. Fontos ugyanakkor, hogy a polcokon található termékek közül megtaláljuk a számunkra legmegfelelőbbet; a magas minőségű, megbízható vitaminokat, melyek minőségi alapanyagokból készülnek és garantált a hatóanyagtartalmuk.

Kommentek