Ma van a Szív Világnapja: A magyarok 4%-a jár éves kardiológiai szűrésre

A szívbetegek akut kezelésében élen járunk, de a hosszú távú túlélési arány így is meglehetősen alacsony, az akut szívinfarktust követően az egy éven belüli halálozás Magyarországon 19,6%, szemben az ausztráliai 7,3%-kal. Szeptember 27-én, a Szív Világnapja alkalmából a KardioKözpont 500 fős reprezentatív kérdőíves kutatást készített, hogy felmérje a szív-és érrendszeri megbetegedésekkel kapcsolatos tudást és lakossági gyakorlatot. 

Az Eurostat legfrissebb kutatása szerint az EU-n belül a a szívbetegség a leggyakoribb haláleset a gyógyítható betegségek között, 27 tagállamból 19-ben a fentiek közül a ennek a kórnak a legmagasabb a halálozási aránya a 75 év alattiak körében.
 
A KardioKözpont a Szív Világnapja alkalmából 500 fős reprezentatív kérdőíves kutatást végzett a Szinapszis egészségügyi piackutató céggel, hogy megvizsgálja a szív-és érrendszeri megbetegedésekkel kapcsolatos tudást és lakossági gyakorlatot. A felmérésből kiderült, hogy a válaszadók 80%-nak van valamilyen szív és –érrendszeri betegséggel rendelkező családtagja, valamint 36% önmaga is érintett valamelyik kórképben (magasvérnyomás, érszűkület, szívinfarktus). Az érintettség életkorral előre haladva folyamatosan emelkedik, az 50 év felettieknél már a megkérdezettek fele számol be arról, hogy önmaga érintett. A betegségek jól ismertek a lakosság körében, erre utal, hogy a válaszadók 66%-a tünetmentesen is fontosnak tartja,  86%-a a válaszadóknak pedig a tünetek elmúlását követően is kiemelt kérdésnek tekinti a szűrést és gondozást.  Így a válaszadók 67%-a elképzelhetőnek tartja, hogy eljárjon az éves szűrővizsgálatra melyben a 18-34 év közötti fiatal felnőttek, valamint a 65 év felettiek a leginkább érdeklődőek. Az általános ismeretek jelenléte és a motiváció megfogalmazása mellett is csupán a válaszadók 4%-a jár most is rendszeresen éves rizikófelmérő kardiológiai vizsgálatra. 
 
A kutatás érdekes képet mutatott a betegségek nemi sztereotipizálását illetően is. A  megkérdezettek 60 százaléka szerint a szív- és érrendszeri megbetegedések ma Magyarországon a nőket és a férfiakat is egyformán érinti, viszont 30% gondolja úgy, hogy csak a férfiakat érinti és mindössze 4% hiszi azt, hogy csak a nőket érintik általában az ilyen megbetegedések. Ebből jól látszik az is, hogy a sztereotípia, miszerint ezek „férfi betegségek” továbbra is él a lakosság majdnem harmadának a fejében, holott az elmúlt években egyre kevesebb középkorú férfi halt meg szív- és érrendszeri betegségekben. A KSH 2014-es Haláloki Struktúra változása című kutatása szerint ennek hátterében részben az is áll, hogy a középkorú idős nők közül egyre többen dohányoznak, melyet a megemelkedett mértékű stressz és életközepi válságok (válás, házastárs halása) is okozhatnak Az szűrésekkel és életmódváltással járó legfontosabb beavatkozási területet, így épp a középkorú nők jelentik. 


A felmérés rákérdezett a kockázati tényezőkre, illetve a megfelelő kezelés kérdésére is. A kockázati tényezőkről, mint az elhízás, a dohányzás, a mozgásszegény életmód, és a cukorbetegség a válaszadók közel 90%-a tudja, hogy nagymértékben hozzájárulnak a szív-és érrendszeri megbetegedések kialakulásához. A megkérdezettek 83%-a pedig úgy látja, hogy gyógyszer mellett életmódváltás is szükséges a gyógyuláshoz. 
 
“A kutatásunk megerősítette, hogy a szűrések mellett kiemelt hangsúlyt kell fektetnünk a kardiológiai betegek hosszú távú gondozására, a legmodernebb diagnosztikai eljárások bevonása mellett rendszeres kivizsgálással, hatékony megelőzéssel, különös tekintettel az életmódra - közte a táplálkozás- és mozgásterápiára - jelezte Dr. Babai László, a Kardioközpont vezetője, a Prima Medica Egészségközpontok, a vezető specializált egészségügyi szolgáltató hálózatának alapító igazgatója.
 
A Szív Világszövetség (World Heart Federation) 1998-ban alakult, kezdeményezésére 2000 óta a világon mindenütt szeptember utolsó vasárnapján rendezik meg a Szív Világnapját, melyhez hazánk az első évtől kezdve csatlakozott. A szakemberek célja, hogy felhívják a figyelmet a szív és érrendszeri megbetegedések kiemelkedő gyakoriságára és a megelőzési módszerekre.

Kommentek