Legyen egészséges a kisbabád tavaszra!

A tél mindenkit megvisel, a rossz idő az apróságokkal sem kivételez. Íme, néhány tipp, hogyan erősítheted meg kisbabád immunrendszerét!

 

Tél végére általában kimerülnek a szervezetünk erőtartalékai, különösen akkor, ha nem fordítottunk egy kis extra figyelmet ezek pótlására a vitaminhiányos, influenzajárványoktól terhelt hideg hónapokban. A kisbabák sincsenek ezzel másként, ráadásul az ő immunrendszerük a mienknél védtelenebb, így különösen fontos, hogy mindent megtegyünk ennek erősítéséért.

A tél végéhez közeledve a kisgyerekes szülők többsége már belefáradt abba, hogy a gyerekük az egyik betegségből a másikba esik, és mindent megtennének azért, hogy jobb állapotba hozzák a kicsit. Ilyenkor merül fel a kérdés, vajon hogyan lehetne általában erősebbé tenni a gyermek szervezetét, hogy a következő nehezebb időszakban már ne kapjon el annyiféle betegséget? Ennek több módja is van.

Változatos, egészséges étkezés

Az élethez szükséges energiát a táplálékból nyeri a szerveztünk, ezért minél jobb minőségű és összetételű az, amit megeszünk, annál erősebbek, ellenállóbbak leszünk. Ez a kisgyermekeknél sincs másként: nekik is változatos étkezés kell ahhoz, hogy minden szükséges tápanyagot megkaphasson a szervezetük: vitaminokat, ásványi anyagokat, fehérjét és szénhidrátokat. A változatos, kiegyensúlyozott és rendszeres táplálkozás ráadásul azért is fontos, mert meghatározó a bálrendszer működése szempontjából és az abban lakó baktériumokra is hatással van. Aki egyoldalúan táplálkozik, és az étkezéseiben nincs rendszeresség, annak jóval könnyebben felborul a bélflórája, ami egyúttal az immunrendszerének gyengülését is jelenti. Gyermekeknél ezért elengedhetetlen, hogy naponta ötször egyenek, az étkezésekre kiszámíthatóan, mindig ugyan abban az időpontban kerüljön sor, és az asztalon a lehető legváltozatosabb ételek szerepeljenek: gyümölcs, zöldség, halfélék, magvak, vörös- és fehér húsok, teljes kiőrlésű gabonafélék és tejtermékek.

Anyatej

A kisbabák gyakorlatilag teljesen védtelenül születnek: az immunrendszerük ekkor még fejletlen és csak fokozatosan alakul ki a szervezetükbe jutó tápanyag és a különféle külső behatások hatására. A táplálás ebből a szempontból rendkívüli fontosságú ilyenkor: egyrészt ennek nyomán alakul ki a gyermek bélflórájának összetétele, vagyis azoknak a baktériumoknak „közössége”, amelyek az emésztőrendszerben elszaporodva elsődlegesen felelősek az immunrendszer működéséért, másrészt pedig maga a táplálék az, ami ilyenkor védelmet nyújt. A legjobb, minden szempontból kielégítő táplálék egy babának az anyatej, és minél tovább kaphat ebből, annál stabilabb lesz az immunrendszere. Természetesen a mai, modern tápszerek is elérik ugyan ezt. Ha nincs, vagy kevés az anyatej, akkor prebiotikum tartalmú tápszer adása jelent megoldást. Az ilyen típusú készítményekkel a szoptatás időszaka után, akár a kisdedkor végéig is gondoskodhatunk a természetes immunvédelem erősítéséről. Az életkor előre haladtával természetesen változik a bélflóra összetétele, de a korai táplálásnak a későbbiekben is megfigyelhetjük a kedvező hatását: a megfelelően táplált gyermekeknél ritkábbak a betegségek, jobban bírják a közösséget.

Levegő

Amikor tombol a vírusszezon, az aggódó anyák legszívesebben szobafogságra ítélnék a gyermeküket, és óva intik attól, hogy kitegyék a lábukat az udvarra. Pedig az immunrendszer erősítésének egyik legjobb módja a megfelelő mennyiségű alvás mellett az, ha aktív a gyermek, és sokat van a szabad levegőn.

K.R.

Kommentek