Inni, inni, inni! De mit, mikor és mennyit?

A nyári meleg beköszöntével kiemelt kérdés a megfelelő folyadékfogyasztás. Nem mindegy azonban, hogy mit és mennyit iszunk ilyen időben, főleg hőség esetén!

Szervezetünk legnagyobb százaléka – kb. 60-65%-a – víz, amely a sejteken belül, valamint a sejteken kívüli térben egyaránt jelen van. Feladata nagyon sokrétű, számos folyamatban részt vesz. Azon túlmenően, hogy sejtjeink alkotórésze, segíti a különböző tápanyagok, gázok, salakanyagok szállítását, valamint szervezetünk állandó belső hőmérsékletének szabályozását.
 
Egy felnőtt szervezetnek kb. 2-2,5 liter folyadékra van szüksége naponta, de ezt számos tényező befolyásolhatja. Fontos odafigyelni a bőséges folyadékbevitelre sporttevékenység végzésekor, várandósság, szoptatás esetén is, valamint a Toman Diet fehérjediéta alatt is – egyéntől függően akár 3-4 liternyi folyadékot is szükséges fogyasztani. Bőséges folyadék-utánpótlásra van szükség betegség, lázas állapot, hasmenés, hányás vagy kiterjedt égési sérülés esetén, hiszen ezekben az állapotokban a kiszáradás veszélye is felléphet.
 
Az időseknek, gyermekeknek nagyobb a folyadékigénye, de ugyanez igaz megerőltető fizikai munka, intenzív sporttevékenység, illetve meleg időjárás esetén is. Ideális esetben a vízvesztés valamint a vízfelvétel egyensúlyban van. A folyadékfelvételt elsősorban szomjúságérzetünk szabályozza, amelynek központja a hipotalamuszban található.
 
Fontos! Az egészséges étkezés esetén – valamint a Toman Diéta során is – a folyadékbevitel alapját az ásványvíz, valamint a tiszta víz képezze! Ezt változatosabbá tehetjük egyéb italokkal: a diéta első szakaszában fekete,- zöld- és gyógyteákkal, mértékletes kávéfogyasztással; a második szakaszban ezek mellett light üdítőitalokat is bevezethetünk, de szigorúan csak ásványvízzel hígítva 1:1 arányban; a harmadik szakasztól pedig változatossá tehetjük gyümölcsteákkal, napi 1 pohár frissen facsart gyümölcslével vagy természetesen édes itallal (pl. aloe vera ital).
 
Mivel a diéta második szakaszától már fontos a sport bevezetése is, ezért ügyeljünk arra, hogy sporttevékenységünk alatt se maradjon el a folyadékpótlás! Célszerű a napi folyadékmennyiséget a nap folyamán egyenletesen elosztva elfogyasztani. Ennek érdekében:
legyen mindig a szemünk előtt a folyadék, hogy ne feledkezzünk meg róla, ne várjuk meg, amíg szervezetünk szomjúságérzettel jelzi a hiányt!
– a napi tevékenységünk szüneteiben akkor is fogyasszunk el 1-1 pohár folyadékot, ha egyébként nem vagyunk szomjasak!
 
Szántó Diána dietetikus időről időre tippekkel és jó tanácsokkal lát el bennünket, hiszen hitvallása, „hogy elhatározással, akaraterővel, apró változtatásokkal és odafigyeléssel sokat tehetünk egészségünk érdekében.”
 
https://www.tomandiet.com

Kommentek