Ilyen a jó iskolatáska

Iskolatáskából is hatalmas a választék. Milyen tulajdonságokkal rendelkezik egy menő, de „egészséges” iskolatáska? A reumatológust is megkérdeztük.

Törvény írja elő, hány kilót vihet az alsós gyerek
Örökzöld téma, és minden szeptemberben újra lehet, sőt sajnos kell tárgyalni, hogy milyen is a jó iskolatáska. Döbbentem álltam, amikor az ovistárs anyuka boldogan mutatta, milyen táskát vett a fiának, aki idén kezdi meg az első osztályt. Az arcomon látott érzelmek azonban hamar belé fojtották a szót. Mit gondolsz, ez mégsem lesz jó? – hebegte. Az előttem lévő táska nyeklett-nyaklott, nem volt merevítve a háta, és szerény előrelátásom szerint a harmadik napon elszakadt volna a bele pakolt súly alatt. A vállpántok vékonyak voltak, és térfogatra is kicsi volt az egész, azaz nem fértek volna bele az A4-es méretnél csak egy kicsit nagyobb könyvek. Apropó össztömeg! Üdvözölve olvastam, hogy Magyarországon törvény írja elő, hogy hány kilót nyomhat az iskolatáska az alsósok esetében. (jogszabály (16/2013. EMMI rendelet 30. §) Eszerint úgy kellene kialakítani az órarendet, hogy az adott tanítási napon a táskába rakott tankönyvek össztömege nem haladhatja meg a 3 kilogrammot, hiszen a jogszabály úgy fogalmaz, hogy a terhelés a gyerek testsúlyának maximum a 10% lehet, mely egy 28 kilós kisgyerek esetében 2,8 kiló lenne.
 
Ergonómikus, gurulós, vagy gerinckímélő?
Arra a kérdésre, hogy milyen is egy igazán „egészségesnek” mondható iskolatáska, az a legjobb válasz a fentiek tükrében, hogy könnyű. Ezen felül lássuk csak, mit is mond a reumatológus a jó iskolatáskáról, és mit jelentenek az olyan trendi szavak, mint az ergonómikus, vagy gerinckímélő. „Valóban léteznek olyan ideális iskolatáskák, melyeket anatómiailag terveznek meg, idegen szóval ergonómikusak azaz, ahol a táska a kisgyerek hátához igazodik, és nem nagyobb annál, tehát a vállak vonalától a medencecsontig ér. Nem lóg túl lent a csipőn, és fent a tarkón túl. Fontos, hogy az iskolatáska jól illeszkedjen, és odasimuljon a gerinc vonalához. Lényeges, hogy a táska vállpántjai szélesek és párnázottak legyenek, azt már nem is kell hangsúlyozni, hogy természetesen állíthatóak, hogy igazodni tudjon majd a táska akár a vastag téli kabátba, akár az egyszerű pólóba öltözött gyerek hátához. A derékpánt használata is jó dolog, hiszen méretre állítva és leginkább bekapcsolva a vállakra nehezedő terhelést tudja csökkenteni. A legtöbb gyerekkori hát- és derékfájás mögött a rosszul kiválasztott, túlterhelt, nem megfelelő méretű iskolatáska áll.” – magyarázza Dr. Zsiska Beáta reumatológus. Sajnos azonban bármennyire is gerinckímélő egy iskolatáska, ha a gyerek kétszer annyi súlyt cipel, az megterheli a hát izmait, a gerinc csigolyáit, az ízületeket, és a csontozatot is. A tudatos szülők körében egyre elterjedtek a gurulós iskolatáskák, melyek nem mindenhol használhatóak a rossz útviszonyok miatt. Ha pedig a gyerek mindig ugyanazzal a kézzel húzza, az egyoldalú terhelés miatt ez a megoldás szintén káros lehet, bármennyire is jó gondolatmenet az, hogy nem a hátán kell cipelnie. Arra szintén kell figyelni a gurulós táskák esetében, hogy vajon milyen a háttámla kialakítása, ha mégis fel kell venni a táskát, és nem lehet húzni, például a lépcsők esetében.
 
Egyéb erények
Az ideális iskolatáska egyéb ismérvei között meg kell említenünk a strapabíró képességet, tehát fontos, hogy a táska erős szövetből készüljön, alja megerősített, esetleg műanyag borítást kapjon. Ez azért is szem előtt tartandó, hogy az iskolatáska támaszték nélkül, önmagában is meg tudjon állni, ne dőljön el. Továbbá lényeges szempont lehet, hogy az iskolatáska vállpántjai és háti része légáteresztő anyagból készüljön, hogy kevésbé izzadjon bele a kisgyerek, vagy a keletkező nedvesség könnyen el tudjon párologni. Fontos még, hogy több rekeszes táskát válasszunk, így van külön hely a tolltartónak, a kisebb füzeteknek, és a nagyobb alakú könyveknek. „A szülőknek érdemes megtanítani, vagy egyszer megmutatni, hogy mindig a háthoz közel kell a vastagabb, nehezebb könyveket pakolni, és az első rekeszekbe a kisebb, könnyebb felszerelést.” – hangsúlyozza a reumatológus.

Kommentek