Fáj a hátad, a vállad? Tegyél ellene! A tested segít

Az élet közepén egyre többször fordul elő, hogy fáj a nyak, becsípődik egy ideg, terhelt a gerinc, vagy hasogat a derék. A test jelez, elég volt. A legtöbb esetben nem akarunk ezekről a jelzésekről tudomást venni, pedig az idő múlásával ezek csak egyre rosszabbra fordulnak.

Mikor és min tud segíteni a komplex manuálisterápia, és pontosan mit takar ez a kifejezés? Molnár Angéla gyógytornász, manuálterapeutával beszélgettem, aki kollégáival együtt kifejlesztette a komplex manuálisterápiát, amelyben az országban egyedülálló módon olyan különböző terápiákat integráltak, mint a viszcerális vagy a craniosacralis terápia.
 
Milyen tünetekkel fordulnak hozzátok az esetek többségében?
Ez nagyon változó. Egyre több közép és fiatalkorú is megfordul nálunk, mely egyrészről sajnálatos, mert ez azt jelenti, hogy a sok ülőmunka folytán kevés mozgás jut egy napra, másrészről viszont szerencsés, mert ez azt jelenti, hogy törődnek az egészségükkel, és igyekeznek még az elején orvosolni a bajt. A legtöbbször fájó ízületekkel, a térddel, bokával, vagy a derék, hát- illetve nyakfájással keresnek fel bennünket. Ám sok esetben kismamák is igénybe veszik a terápiákat, akár a szülés előtt, akár azt követően, hogy a megváltozott struktúrákat helyre tegyük. Még kiemelném az álkapocsízületi panaszokat, illetve a fogszabályzás kiegészítéseként is végzünk kezeléseket, tehát valójában tetőtől talpig jöhetnek a kedves páciensek a panaszokkal. Mivel a rendelőnkben igen sokféle módszert alkalmazunk, jó szívvel azt mondhatom, hogy ha a páciens is úgy akarja, és mindent megtesz, akkor ritka kivételektől eltekintve megtaláljuk a megfelelő kezelést, és a gyógyulás útjait.  
 
Tudom, hogy minden eset más és más, és a kezelések is teljesen személyre szabottak, de mégis hány alkalom szükséges kb. egy fájó váll, nyak rendbetételéhez?
Itt nem is az alkalmak számát emelném ki, inkább azt, hogy a páciensen nagyon sok múlik. Hiába jön el egy kezelésre, ha otthon nem végzi el a „felírt” begyakorolt, betanított gyakorlatokat, akkor nem lesz eredmény. Ám ha lelkiismeretesen, és felelősen teszi a dolgát, akár két-három kezelés után is jelentős javulás állhat be, ha a háttérben nincsen komoly mozgásszervi rendellenesség.
 
Mit jelent az, hogy komplex manuálisterápia (KMT)? 
Röviden jóval több, mint a manuálterápia klasszikus fajtája. Hazánkban sokan és sokféleképpen végeznek manuálterápiát. A mi rendelőnkben minden terapeuta képzett gyógytornász, és manuálterapeuta, és ezen felül végzi a saját területén – legyen az a craniosacralis terápia, a Mckenzi terápia, a Testszobrászat, vagy éppen a viscerális terápia, hogy csak egy párat említsek – kiválóan a munkáját. Ez egyfajta biztonságot ad a hozzánk forduló pácienseknek, hiszen így tudjuk biztosítani a szakmaiságot és a hozzáértést. A komplex manuálisterápia (KMT) nem csupán arról szól, hogy statikailag vizsgáljuk meg az egyént, hanem egyfajta holisztikus szemléletet tükröz. Pontosan arról van szó, hogy a kezünkkel vizsgálva feltérképezzük a testben meglévő feszüléseket, majd azok összefüggéseire fényt derítünk, különböző rendszerekben. A kötőszöveti hártyarendszeren dolgozva, - mely behálózza az egész testünket, az izmokat, a belső szerveket, az idegeket stb. – kezeljük a mozgásrendszert, a viscerális és a craniosacralis rendszert egyaránt, ezáltal hatni tudunk a keringésre, és az idegrendszerre is. A komplex manuálisterápia jóval több mint a klasszikus fajtája, hiszen minden kezelési rendszert többlépcsős tanfolyamon tanultuk meg, és tanuljuk folyamatosan, azokat integráljuk a kezeléseinkbe, így gyakorlatilag minden olyan rendszeren dolgozunk, melyet az oszteopata iskolákban tanítanak külföldön.
 
Mikor érdemes manuálisterápiára jelentkezni?
Ideális esetben még a tünetek jelentkezése előtt. Én azt mondom, hogy évente pár alkalommal mindenkinek áldásos lenne egy pár kezelésen részt vennie, főleg azoknak, akik ülő munkát végeznek és keveset mozognak. Gyakorlatilag, ha már fáj, vagy kellemetlen érzés, feszülés jelentkezik a testben, akkor mielőbb érdemes felkeresni egy hozzáértő manuálterapeutát, hiszen minél több idő telik el, annál több ráfordított energiával és fájdalommal tudjuk orvosolni a problémát.
 
 Itt tudhatsz meg többet a komplex manuálisterápiáról: www.manualisterapia.hu 

Kommentek