Ásványvíz fogyasztás a diéta alatt – Hogyan válasszunk?

A diéta alatt nagyon fontos a megfelelő mennyiségű víz fogyasztása. Ásványvizek sokaságát találjuk már a boltok polcain, viszont sokszor nehéz eldönteni, hogy melyiket válasszuk. A diéta alatt az ásványi anyag tartalomra kell figyelnünk, mikor ásványvizet választunk. Miért is? Mivel a diéta során a szervezet a vízből veszít először és ezzel együtt ürülni fog a szervezet ásványi anyag készlete is, ezért azt mielőbb pótolni kell.

Mire is figyeljünk oda!
A felsoroltak mutatják a különböző ásványi anyag tartalmakat a vizeknél. Ezek közül a 3 legfontosabb a kálcium, magnézium és a kálium, mivel ezeket az ásványi anyagokat veszíti el a szervezet elsőként, így olyan vizet válasszunk, amiben ezek az értékek minél magasabbak. A nátrium tartalomra abban az esetben kell figyelnünk, ha magas a vérnyomásunk, ekkor mindenképpen minimalizálni kell az ásványi anyag tartalmat még az ásványvizek fogyasztásánál is.
 
nátrium
kalcium
magnézium
jodid
fluorid
bromid
lítium
szulfid
kálium
 
Szénsavmentes vagy szénsavas? Melyiket válasszuk?
A szénsavas vizet csak abban az esetben ne fogyasszuk, ha refluxunk van. Ha nem okoz problémát és ha jobban esik a szénsavas, vagy enyhén szénsavas kiszerelés, akkor nyugodtan válasszuk azt, kivéve sportolás esetén, mivel puffadást okozhat. A szénsavas víz önmagában sem a fogakra sem a csontokra nincsen káros hatással.
 
Ízesített vizek fogyasztása
Ízesített vizek esetében figyeljünk a pontos összetevőkre. A mesterséges ízesítésű vizeket azért ne válasszuk, mert nagyobb mennyiségben történő fogyasztása plusz kalóriabevitelt, koncentrációs zavart, hiperaktivitást és allergiát is okozhat. Ezeket az anyagokat a következő kóddal jelölik meg: E102, E104, E110, E122,E124 és E129. A felsorolt anyagok a nátrium-benzonát tartósítószerrel együtt okozzák a fent említett tüneteket. A napi folyadékbevitelünk mindig színtiszta vízzel történjen meg, és lehetőség szerint kerüljük a mesterséges ízesítésű vizeket. Ha mégis vágynánk valamilyen ízere, akkor készítsük el házilag. Például citromlé, friss menta, gyömbér, uborka felhasználásával bátran zamatosítsuk vizünket a második szakasztól.
 
Tipp: Tomanozó vendégeink 1 tasak Grapefruit vagy Mangó-őszibarack ízesítésű ital port 1,5 liter vízzel hígítva, finom, ízesített vizet tudnak készíteni.

Kommentek