Alkonyattól pirkadatig tartó jógafesztivált tartanak a Citadellán

Egyedülálló sporteseményre várják az érdeklődőket a Budapest 2019 Európa Sportfővárosa évad keretében.

Augusztus 10-én és 11-én a jógázók vehetik birtokba a Citadellát, ahol szombat délutántól késő estig, valamint vasárnap hajnalban csoportos órák keretében, óránkénti váltásban, egyszerre nyolcvan ember gyakorolhatja a különböző jóga irányzatok gyakorlatait, ismerkedhet meg mélyebben ennek a mozgásformának pozitív fizikai, illetve mentális hatásaival.  A Jógázz a Citadellán alkonyattól pirkadatig rendezvényen neves, tapasztalt hazai oktatók vezetésével zajlanak a foglalkozások, amelyeket kiegészítenek a Jóga Piknik programjai. Ez utóbbiakon mutatkoznak be a jógaiskolák, illetve a különböző jóga irányzatok.
 
Magyarországon komoly múltja és hagyományai vannak a jógázásnak. Még 1896-ban érkeztek Indiából az első jógik hazánkba, akiknek révén gyorsan ismertté vált ez a testi-és lelki megújulást elősegítő mozgásforma. Oly annyira, hogy pár évtizeddel később Budapesten nyílt meg Európában az első jógaiskola is. A két világháború közti töretlen fejlődés után a szocializmus évtizedei alatt is sikerült megteremteni a jógázás feltételeit. Elsősorban a fővárosban, ahol 1968-tól már folyamatosan lehetett újra foglalkozásokat tartani, köszönhetően az elkötelezett oktatóknak, köztük Lehményi Zoltánnak, illetve Dely Károlynak. A rendszerváltás után pedig a jógázás ismét visszanyerte korábbi elismertségét, népszerűségét. Mára pedig az egyik legkedveltebb sporttá vált Budapesten is, aminek köszönhetően a Budapest 2019 Európa Sportfővárosa programsorozatban is kiemelt figyelmet kapott.
 
 „A városszerte működő több tucatnyi stúdió is azt mutatja, hogy óriási érdeklődés a jógázás iránt. Korosztálytól függetlenül sokan gyakorolják ennek a mozgásformának valamely irányzatát. Épp ezért mindenképpen szeretünk volna a több ezer fős budapesti jóga közösség bevonásával egy olyan eseményt szervezni a Budapest 2019 Európa Sportfővárosa programsorozat részeként, amelyen átfogóan bemutatható ez a sport azoknak, akik nap, mint nap művelik, és azoknak is, akik még csak ismerkednek, vagy éppen először találkoznak vele.” – hangsúlyozta Dr. Kégler Ádám, a BVA Budapesti Városarculati Nonprofit Kft. ügyvezetője. 
 


Az augusztus második hétvégéjére tervezett Jógázz a Citadellán alkonyattól pirkadatig rendezvény szombat délután 5 órakor veszi kezdetét, és óránkénti váltásban, 50 perces órák keretében, egyszerre nyolcvanan jógázhatnak együtt a helyszínen.  Így 23 óráig Sivananda, Iyengar , Vrindávan Gangótri, Himalájai, a Kundalini, illetve Forrójóga foglalkozásokon vehetnek részt az előre beregisztrált érdeklődők. Másnap, vasárnap reggel pedig a korán kelők Napüdvözlő és Astánga Vinyásza jógával indíthatják a hétvége második felét hajnal 4:30 és 6 óra között. Az órákat a jóga legismertebb irányzatainak vezető hazai oktatói tartják meg. 
 
Azoknak is érdemes lesz kilátogatniuk augusztus 10-én az eseményre, akik a jóga hagyományaira, múltjára, jelenére és elméleti hátterére kíváncsiak. Őket a Gellérthegyen közvetlenül a Citadella alatt elhelyezkedő parkosított területen várják a Jóga-pikniken, ahol bemutatkoznak a különböző jógaiskolák, jógairányzatok, valamint szakmai előadások, beszélgetések, közös zenélés, illetve gyermekjóga színesíti a programot.
 
Főbb információk a Budapest 2019 Európa Sportfővárosa címről:
 
A Sportfőváros programsorozatot Budapest Fővárosi Önkormányzat koordinálja annak partnerszervezete, a Budapesti Sportszövetségek Uniója irányításával, illetve olyan stratégiai partnerek bevonásával, mint a Testnevelési Egyetem. 
A programsorozat célja, hogy a Sportfőváros programjain keresztül, a sportolás és az egészséges életvitel fontosságának hangsúlyozásával a lehető legtöbb budapestit – főként olyan korosztályokat és csoportokat is, akiket eddig a sporttal kapcsolatos üzenetek nem értek - megszólítsuk, aktivitásra ösztönözzük.
Weboldal: www.sportfovaros2019.hu
Facebook: www.facebook.com/2019Budapest
Instagram: www.instagram.com/sportfovaros2019
 
 A Budapest 2019 Európa Sportfővárosa programsorozat fő támogatója a MOL. A vállalat 2018 nyarán kötött stratégiai együttműködést a Fővárosi Önkormányzattal, amelynek többek között a sport támogatása is része volt. A MOL szívén viseli a hazai sport ügyét: a csapatsportok támogatása, egyéni versenyzők és fiatal tehetségek segítése mellett olyan világesemények mellé is odaállt nemzeti szponzorként, mint a 2017-ben szintén budapesti központtal megrendezett 17. FINA Világbajnokság.

Kommentek