Alkohol és fű? – Így beszélgess róla a kamasszal

Minden család életében elérkeznek a bonyolultabb, problémásabb témák is, mint amilyenek a drogok, vagy az alkohol, melyekről érdemes beszélgetést kezdeményezni. Na igen, de hogyan, és mikor? Nincs működő recept, csak néhány ökölszabály, és a szeretet.

A nagy a szívedet
 
Mindenki ismeri a mondást, kisgyerek kis gond… Ám a minap hallottam egy sokkal szebbet, mely valóban kifejezi azt, amit sok szülő érez, ha kamasz gyerekei vannak: „A kisgyerek a térdedet nyomja, a nagy a szívedet.” A tiniknél már nem az jelenti a problémát, hogy evett-e eleget, vagy hogyan szoktassuk le a pelusról. Ebben az időszakban már olyan komolyabb témák is felütik a fejüket a családban, amelyekről tudni kell beszélgetést kezdeményezni. Hiszen kitől hallja a gyerek, hogy mi is az igazság a fűről, vagy az alkoholról, ha nem a szüleitől? És itt persze nem arról van szó, hogy ugye nem szívsz kisfiam, vagy nem fogsz hányásig inni kislányom.
 
A riogatás nem megoldás
 
Az alkohollal és a fűvel a legtöbb tini tizennégy, tizenöt éves korára már szerzett némi tapasztalatot, a kivétel pedig a szabályt erősíti. Általában az osztálytársak közvetítésével történik meg az első „beavatás”. Először még egyfajta felfedezésről, tapasztalatszerzésről beszélhetünk, mely lehet szerencsés vagy szerencsétlen kimenetelű is. Így vannak, akik újra ki akarják próbálni, és akadnak, akiknek egy jó időre elmegy a kedve akár az alkoholtól, akár a drogoktól. A szülők szerepe abszolút nem a tiltás, inkább a felvilágosítás, és a párbeszéd kezdeményezése ezekről a dolgokról. A félelem elültetése, és a riogatás nem vezet sehová, a fiatalt nem fogja eltántorítani sem az alkoholtól, sem a drogok kipróbálásától. A szülő gyermek kapcsolatot azonban erősen megnyirbálja, és a bizalom is csökken az elrettentés következtében, a kamasz még inkább bezárkózik, és falakkal veszi körbe magát, elérhetetlenné válva érzelmileg a szülei számára. 
 
Meghúzott határok, betartható szabályok
 
Nem arról van szó, hogy a szülőnek mindent tolerálnia kell, sőt asszisztálni a drogfogyasztáshoz. Inkább egy átgondolt, minden családtag számára átlátható, és betartható szabályrendszerről kellene beszélgetni, melyekhez következetesen ragaszkodnia kellene a szülőknek. Ha egy pohár bor vagy egy üveg sör engedélyezett a tini számára, akkor az nem kiváltható tömény itallal például.
 
A figyelem a minden
 
A legfontosabb fegyver, vagy inkább lehetőség a szülő kezében a figyelem, mely nem lankad, nem fárad, és mindig fennáll a kamasz irányában. Már az első jeleknél érdemes lépni, és nem megvárni hátha jobb lesz. Ha a szülő azt tapasztalja, hogy több a kiadás, fura a szag, romlanak az iskolai jegyek, akkor mielőbb beszélgessünk, sőt már ezt jóval megelőzve is, amikor még nem tapasztalunk semmit sem. Ám ne szorítsuk sarokba a fiatalt, a miért tetted ezt, miért szívsz füvet, csalódtam benned stb kijelentésekkel, kérdésekkel, úgysem tud ezekre választ adni. Kezeljük inkább partnerként, beszéljünk neki a saját érzéseinkről, hogy ő is megnyílhasson, Mondjuk el, mennyire aggódunk érte, hogy tehetetlennek érezzük magunkat, hogy kíváncsiak lennénk, mit ad neki a fű, vagy az alkohol, melyet nem tud másképp megkapni, mit érez annak fogyasztásakor.
 
Az első bezsélgetés nem biztos, hogy sikeres lesz. Sőt akár hosszú hónapok kellenek ahhoz, hogy kialakuljon, vagy változzon valami. Ne adjuk fel! A szeretet igen is sok mindent meg tud oldani. Ha azonban szükség van rá, ne habozzunk egy harmadik személy, akár pszichológus segítségét kérni.

Kommentek