Uzsonnakészítési tippek a Magyar Ízek Vásárán

Vissza az iskolába! programnéven uzsonnásdoboz összeállításokkal, szakértők által javasolt menükkel is várja a szülőket a Magyar Ízek Őszi Vására a hétvégén a Várkert Bazárban.

A mintegy 70 kistermelőt és csak ellenőrzött forrásból származó magyar élelmiszereket felvonultató mustrán a hagyományos kínálat mellett számos olyan termék megtalálható, amelyet kifejezetten az egészséges táplálkozáshoz fejlesztettek. Antal Emese dietetikus, szociológus, a TÉT Platform szakmai vezetője arra hívja fel a figyelmet: fontos, hogy legtöbbször magunk készítsük el a gyermekeink reggelijét, tízóraiját, mint sem, hogy pénzt adjunk nekik.
 

A Magyar Ízek Vásárának uzsonnakészítési tippjei


- Olyan ételekre van szüksége a gyermekeknek az iskolában, amelyeket könnyen el lehet fogyasztani, de tápanyagtartalma kitart akár több óra hosszáig is. Fontos, hogy a gyermek agya számára serkentő ételeket adjunk.
 
- A menzára befizetett gyerkőc esetében nézzük meg az étlapot, és ehhez tervezzük meg a tízórait, uzsonnát!
 
- Főleg magunk gondoskodjunk a tízórairól, és ne pénzt adjunk a gyermekünknek, hogy az iskolabüfében vegyen valamit!
 
- A szendvics alapja legyen legalább 50%-ban teljes kiőrlésű vagy rozsos, korpás, sokmagvas gabona, azaz kenyérféle. Valamilyen zöldség mindig kerüljön a szendvicsbe: paprika, retek, reszelhetünk rá gyökérzöldségeket is, mehet bele saláta- vagy káposztalevél. Variálhatjuk a szendvicset különböző krémekkel: tojáskrém, zöldségkrémek, húskrémek, májkrémek is kerülhetnek bele. Műanyag dobozban egész nap eláll a gyümölcssaláta egy kis citrommal meglocsolva. Ugyanígy csomagolhatunk sárgarépa-, uborka- vagy zellerhasábokat, mellé mártogatósnak joghurtot. Tejtermékek közül az alacsonyabb zsírtartalmúakat válasszuk: natúr joghurtot, túrókrémet, illetve kerülhet a szendvicsbe sajt, a kulacsba tej, turmix. Házilag is süthetünk sajtos, túrós, darált magvas, gyümölcsös kekszeket, stanglikat.
 
- Gondos odafigyelést igényel a folyadékfogyasztás, amelynek az alapját a víz képezze! A gyümölcsleveknél vegyük figyelembe azok energia- és cukortartalmát! Fontos szem előtt tartanunk, hogy a folyadékbevitel eloszlása egyenletes legyen. Az nem jó megoldás, ha a kisiskolás egész délelőtt nem iszik, majd ebéd után húz le egy üvegnyit egyben. Ha a gyermek fáradtságra, fejfájásra panaszkodik, vagy nehezére esik figyelni, elsőként jusson eszünkbe, vajon ivott-e eleget? A tízórai mellé innivalót is csomagoljunk a gyereknek! Lehet kapni fél literesnél is nagyobb méretű színes kulacsokat, ez jó választás.
 
- Ne kapjon minden nap ugyanolyan szendvicset a csemeténk, mert hamar megunja, és nem fogja megenni!
 
- Figyeljünk oda az adagra is, illeszkedjen a gyermek életkorához, fizikai aktivitásához!
 
- Ne adjunk sok nasit, mert kárba vész az ebédre kapott főtt étel!
 
- Azokon a napokon, amikor edzése, különórája van a gyereknek, több energiára lesz szüksége.
 
 
A Magyar Ízek Őszi Vásárának információi:
Időpont: 2017. szeptember 9–10.,
Nyitvatartás:
2017. szeptember 9., szombat 10:00–20:00
2017. szeptember 10., vasárnap 8:00–18:00
Helyszín: Várkert Bazár (1013 Budapest, Ybl Miklós tér 2-6.)
www.magyarizek.hu
 
A vásárra való belépés és a kiegészítő programokon való részvétel ingyenes!
A Magyar Ízek Őszi Vásárát, mint az OMÉK 2017 népszerűsítő programját a Földművelésügyi Minisztérium és az Agrármarketing Centrum támogatja, valamint az esemény együttműködő partnere a Várkert Bazár.
 
Programok:
Kézműves kistermelők kiállítása és vására – folyamatos
Uzsonnásdoboz bemutató és receptajánló – folyamatos
KukTanoda Gyermek Főzőiskola programja – szombaton 11:00–17:00 óra, vasárnap 9:00–17:00 óra között óránkénti indulással az érkezés sorrendjében, a szabad helyek függvényében, 7-16 éves gyermekek számára.

Kommentek