Te milyen pezsgővel koccintasz újévkor? – Segítünk, hogy megtaláld az igazit!

A pezsgő ünnepi ital! Az új évet pedig érdemes olyan nedűvel indítani, ami az ízlésünknek megfelelő, és tökéletes állapotában kerül a pohárba.

Az emberek nagy többsége év közben viszonylag kevés pezsgőt fogyaszt, de a szilveszter és az újév egy olyan alkalom, amihez jár a pezsgő.
 
Szerencsére az apróbb közértek és a hipermarketek polcain is könnyen talál az ember minőségi pezsgőt. Ezer forintért is lehet abszolút megfelelőt választani, de ha két vagy háromezer forintot is szánunk a dologra, akkor tényleg elkényeztethetjük magunkat.
 
Mi egy mini tesztnek is alávetettünk 12 üveg jól ismert nedűt, és hiába nem vagyunk szakértői a témának, a kiemelkedően jó vagy különleges tételeket még úgy is jó pontokkal jutalmaztuk, hogy nem lehettünk benne biztosak, hogy mit kóstolunk.
 
Ha érdekel titeket, hogy hány pezsgőt ismertünk fel, nézzétek meg ezt a videót. Ha pedig inkább a toplistát vennétek szemügyre, vagy praktikus tanácsokat olvasnátok a témában, görgessetek tovább!
 


Szinte hihetetlen, hogy a dobogónkra olyan tételek és márkák kerültek, amiket a vakteszt előtt is ajánlottunk volna. A kedvenceink! Így aztán tanulságként leszűrhetjük azt, hogy kicsivel több pénzért tényleg érezhetően minőségibb italt kap az ember, és tényleg nem mindegy, hogy melyik üveget kapjuk le a polcról.
 
Első helyezett:
Hungária Rajnai Rizling
 
Második helyezettek holtversenyben:
Hungaria Extra Dry
Kreinbacher Brut Nature
Törley Chardonnay Brut Nature
 
Harmadik helyezett:
Törley Excellence Sárga Muskotály (édes)
 
Ezekben a márkákban és ezekben a pezsgőkben nem fogtok csalódni! De ha érdekel az is, hogy hogyan készül a pezsgő, vagy hogy hogyan érdemes tárolni, hogy legjobb arcát mutassa, akkor a most következő Pezsgőkisokosból könnyen és gyorsan megtanulhatjátok az alapokat.
 


Pezsgőkisokos
 
Pezsgőnek azt az italt nevezhetjük, melyben természetes úton, biológiai erjedés során létrejött szén-dioxidot találunk! A magyar bortörvény szerint a gyöngyöző-, habzóbor és pezsgő közötti különbséget jól jellemzi, hogy mekkora nyomás van a palackban: 3 bar alatt gyöngyözőborról, 3-5 bar között habzóborról, 5 felett pedig pezsgőről beszélünk.
 
Miért pezsgővel koccintunk szilveszterkor?
A hagyományok szerint szilveszterkor szokás volt durrogtatni és hangoskodni, elűzve ezzel az óév minden búját és bánatát. Éjfél elteltével csakis gazdagságot hozó italt szabad fogyasztani, mert akkor az újévben nem kell hiányt szenvednünk semmiben.
 
Pezsgőt bármilyen borból lehet készíteni?
Ez egy téveszme, hogy gyengébb minőségű szőlőből, vagy éppen rosszabb borokból készül a pezsgő. Azokhoz a borokhoz, melyeket a pezsgő alapborként használnak, a szőlőt a technológiai érettség állapotában (korábban) szüretelik. Ezek markáns, magasabb savtartalmuk miatt fogyasztási borként nem lennének közkedveltek, de a pezsgőgyártáshoz éppen ideálisak.
 
Pezsgőnek jégen a helye?
Jégen igen, fagyasztóban nem. Semmi esetre se tegyük a pezsgőt a fagyasztóba és hűtsük le hirtelen, mert sokat veszít az élvezeti értékéből. A pezsgők zamata 6-8 °C-on érvényesül leginkább, ami tulajdonképpen, a háztartásokban megtalálható hűtőszekrények hőmérséklete. Fogyasztás előtt, célszerű legalább egy nappal lassan behűteni a pezsgőt.
 
Igyunk pezsgőt, na de miből?
Abban mindenki egyetért, hogy a régen pezsgőzéshez használt, brandyshez hasonló, széles, öblös, rövid szárú poharak tökéletesen alkalmatlanok az érdemi pezsgőkóstolásra. A legenda szerint ezeket Marie Antoinett keblei ihlették és leginkább pezsgőpiramis építéséhez használható. Az elegáns pezsgős flőtében nagyon szépek a buborékok, de mivel felül szélesedik a pezsgő illata nem koncentrálódik plusz az elmosása is kihívás. Pezsgőzéshez egy tulipán formájú pezsgőspohár a legalkalmasabb, mert az a pereménél összegyűjti az illatokat. Szakmai kóstolókon nem eretnekség a fehérboros pohár használata, de a családi körben, barátokkal elfogyasztott pezsgő mégiscsak pezsgőspohárban mutat a legjobban.
 


Milyen ételhez milyen pezsgő illik?
Önálló aperitifnek elsősorban száraz fehér pezsgőt (brut, extra brut) javaslunk. , de nagyon kedveltek lettek a nyerspezsgők is.
Ne szolgáljunk fel édes pezsgőt aperitifként, hacsak a vendégünk nem azt kéri kifejezetten.
Egy étkezést egy fajta (palack) pezsgővel is lekísérhetünk, vagy minden fogáshoz ajánlhatunk más-más (pohár) pezsgőt. Előbbinél ügyeljünk az ételsor jellegére, a vezér ízekre, ettől nagyon eltérő pezsgőt semmiképpen ne válasszunk.
Ha a fogásokhoz önálló, különböző pezsgőket szolgálunk fel, nagyon vigyázzunk az sorrendre. A száraztól az édesebb felé haladjunk vagy a frisstől a tartalmasabb, nehezebb tételek felé.
 
Hogyan illik pezsgővel koccintani?
Az etikett szerint illik egymás szemébe nézni koccintás közben. Ha nagyobb asztaltársaságban vagyunk, nem szükséges mindenkinek mindenkivel koccintani, elég, ha megemeljük egymás felé a poharainkat, a szemkontaktus azonban ebben az esetben is elengedhetetlen. A poharakat óvatosan üssük össze, inkább a pohár közepe tájékán és ne a szélén.
Kevésbé ismeretes illemszabály, hogy koccintáskor a hölgyek pohara mindig magasabban koccan mint az uraké.
 
Hogyan kóstoljunk pezsgőt?
Egy szép, üde pezsgő kóstolásakor külön értékelendő a perlage, azaz gyöngyözés. Minél apróbbak és sűrűbbek a pohár aljáról felfelé induló gyöngysorok, annál elegánsabb, értékesebb az italunk. A gyöngyözésnek amúgy a szájban is van szerepe, ugyanis az sem mindegy, hogy kóstoláskor agresszív módon felhabzik-e az ital, avagy visszafogott bizsergést érzünk a szánkban.
Míg a bor esetében javallott, addig pezsgőt a pohárban kifejezetten tilos megpörgetni a kóstoláskor, hiszen elszállnak belőle a finom aromák és buborékok.
 
Meddig érdemes a pezsgőt tárolni?
A pezsgőket legjobb a készre kezelést követően egy éven belül elfogyasztani.
Egy tartályban erjesztett pezsgőben vagy proseccóban épp a frissesség az érték, a palackos érlelésű tételek pedig hosszú hónapokat pihentek már a hűs pincékben.

Kommentek