Szakácskönyvet a fa alá!

Könyvet ajándékozni mindig menő. Egészen egyszerűen nem hagyhatjuk, hogy kimenjen a divatból!

Nyilván tengernyi információt lehet ma már gyűjteni internetről is, de a kézzel fogható szakács és gasztrokönyvek minden étel és italrajongó nagy becsben tartott kincsei lehetnek. Főleg akkor, ha jól választunk, és nem a saját ízlésünket próbáljuk rátukmálni a szívünknek kedves emberre...
Szerencsére, így karácsony közeledtével a magyar piacon is robbanásszerűen kezdenek szaporodni a különböző kiadványok. Ebben a válogatásban biztos találsz olyat is, amit magadnak, és olyat is, amit másnak vennél meg.
 
Salamon Magda - Egy csipet józan íz - 345 recept
Ne is tagadjuk, hogy vannak azok a szakácskönyvek, amikbe elsősorban a kajafotók miatt szeretünk bele. Nincs is azzal baj, egészen addig, amíg el nem hisszük, hogy nekünk is pont olyan szépre fog sikerülni...
Az Egy csipet józan ízben nincsenek fotók, csak kipróbált receptek, amik mentén könnyű építkezni a konyhában. Alapreceptek ezek, amiknek segítségével az alapanyagok és ízek világában is könnyebben eligazodhatunk majd. Mit, mivel és hogyan. Nem is kell több egy kezdő szakács polcára.
 Kövi Pál - Erdélyi lakoma újratöltve
Kövi Pál, híres New York-i vendéglős volt. A hetvenes években visszatért Erdélybe, hogy összegyűjtse a régi magyar, székely, román, szász, zsidó, örmény, szombatos recepteket. Ezt a gyűjtést megspékelte erdélyi írók irodalmi-gasztronómiai esszéivel, és 1980-ban Bukarestben jelentette meg magyarul.
Az újratöltött verzióban ugyanazok a receptek maradtak, de új esszék kerültek bele, így abszolút mai lett a kiadvány.
Ha érdekel az erdélyi konyha, ez egy kihagyhatatlan alapmű. És mivel Erdélyt elég sok behatás érte, sok nemzet érintette, izgalmas és meglepő receptek bőven akadnak benne.
 Janits-Szabó Virág - Buddha-tálak - Vegetáriánus és vegán ételkompozíciók
A Buddha-tál alapvetően nem egy bonyolult dolog. Sok-sok friss, egészséges, színes elem egy rakáson. Janits-Szabó Virág azonban rózsabimbóként bontotta ki a témát. Egyfelől nem ragaszkodott a húsmentességen kívül más szabályhoz, másfelől pozitív gondolatokkal is megtöltötte ezt a gyönyörű képekkel illusztrált művet.
Jó lenne, ha olyankor lenne kéznél ez a mű, amikor durva húsevőkkel találkozik az ember. Hiszen itt iszonyatosan szexin simulnak egymásra a növényi alapanyagok. Nem hiszem el, hogy ezt nem kívánja meg valaki!
 Mautner Zsófi - Főzőiskola - Alapreceptek A-tól Z-ig
Had nem mutassam már be a Mautner Zsófit senkinek! Nála kevés hitelesebb magyar gasztroarc létezik. Tudjuk róla, hogy remekül süt-főz, és hogy működnek a receptjei. Miért ne lehetne az ő könyve az a darab a konyhánkban, amiből az alaprecepteknél puskázunk kicsit?
Lehetne... Legyen!
 Gáspár Bea - Bea konyhája
Na a Bea asszony is olyan karakter, akit nemigen lehet elfelejteni. Lehet a Győzikés showműsorra sok mindent mondani, de aki látta benne Beát főzni, annak kétsége sincs afelől, hogy ért hozzá.
Ő olyan háziasszony, mint az anyukánk, vagy mint akik mi magunk igyekszünk lenni, amikor a magyar konyha alapjaival varázsolunk.
Én elhiszem Beának, hogy ezek a féltve őrzött receptjei, és azt is elhiszem, hogy nekem is sikerülhetnek!
 Bíró Zsófia - A macska mondja meg! - Mit egyél és mit ne
Egy gyerekkel baromi nehéz megértetni, hogy nem azért nem ehet csoki kilószám, mert mi nem szeretjük őt eléggé ahhoz, hogy megengedjük; hanem azért, mert nem tesz jót neki. És vannak dolgok, amiket jobb ha olyan ember magyaráz el, aki valóban ért is hozzá, és nem mi dobálózunk random tényekkel.
Ebben a könyvben a macskák segítségével tudatosabb és egészségesebb gyereket nevelhetünk.
(Mondjuk én felnőttként is élveztem, és derekasan bevallom, tanultam is belőle.)
 Bede Róbert - Természetesen magyarul
Ha valaha néztél TV Paprikát, akkor tudod, hogy Bede Robi miért megkerülhetetlen arc a szakmában.
Annyira jó őt nézni. Olyan barátságosan és nyugodtan magyaráz. Ráadásul az ételek amiket készít nem tökéletesnek, hanem finomnak és reprodukálhatónak tűnnek.
Ha a műsorban hittünk neki, a könyvének is ott a helye a polcunkon!
 Vajda József - A kenyér lelke
Kenyeret sütni nem egyszerű. Nem elég tudni az arányokat, valahogy bele is kell adni a lelkünket a tésztába. Ebben pedig nagy segítségünkre lehet ez a könyv!
Ha szeretjük az életünkből kihagyni a lehető legtöbb bolti alternatívát, akkor talán a kenyér kérdéssel is érdemes valamit kezdenünk otthon…
 Jamie Oliver - Vega - Könnyű és finom zöldséges receptek
Vegáknak és vegánoknak kötelező ez a könyv! De tényleg! Annyi inspiráló, gondolatébresztő recept van benne, hogy az szinte hihetetlen. Nem kell egy az egyben lemásolni, csak hagyjuk magunkat elindítani az úton.
A húsevők is meg fognak lepődni, ha kicsit beleássák magukat. Sokkal tartalmasabb ételeket lehet növényi alapon készíteni, mint azt hiszik.
Mellesleg Jamie-nek magyarul ez már a 16. könyve. Ez sem véletlen!
 Váncsa István - Lakoma 3. - A francia konyha legfinomabb ételeiből
Váncsának gyakorlatilag bármelyik lakomáját ajánlhatnám.
A Lakoma 1-ben a görög, török, ciprusi, libanoni, egyiptomi, marokkói, tunéziai, máltai konyhák legfinomabb ételeiből válogat. A Lakoma 2-ben az itáliai konyhákba enged bepillantást. A 3. pedig a francia falat.
Azt azért tudni kell, hogy itt nem csak receptek vannak, hanem komoly filozofálás is. Aki olvasna és művelődne miközben főzésre hangolódik, annak lesz ez a tökéletes mű.
 Ledő Mónika - Pálinkaaromák nyomában, bevezetés a pálinkakóstolásba
A pálinka mélyen be van ágyazva a kultúránkba. Sokan készítik “otthoni” körülmények között is, és ezek a szeszek azért nem mindig hűek a névhez.
Ledő Mónika könyve nagyon szakmai. Részletes, pontos és elsősorban egy pálinkabírálónak lehet alapmű, de szerintem annyira egyedi kiadvány a piacon, hogy a komolyabb rajongóknak éppúgy izgalmas lehet, mint a házi főzés megszállottjainak.
Tanuljunk belőle, mert nagyon ráférne ez a mai magyar pálinkakultúrára!
  

Kommentek