Rakott édesburgonya almával és póréhagymás öntettel

Hozzávalók:
2 evőkanál olívaolaj
2 közepes póréhagyma fehér és világoszöld része, apróra vágva
Só, bors
1 evőkanál friss kakukkfű
1,5 dl tejszín
1 nagy édesburgonya (kb. 45 dkg), meghámozva és felszeletelve kb. 1-1,5 cm vastag körökre
1 nagy vagy 2 közepes (kb. 35 dkg-nyi) piros alma (pl Gala), félbe vágva, kimagozva és kb. fél cm-es darabokra felszeletelve
10 dkg frissen őrölt parmezán
 
Elkészítés:
Egy nagy serpenyőben közepes lángon felhevítünk egy evőkanál olajat. Hozzáadjuk a póréhagymát és 2 evőkanál vizet, majd megsózzuk és megborsozzuk. Időnként megkeverve addig sütjük, amíg a hagyma megpuhul, de még nem barnul. Ez körülbelül 8 perc. Hozzáadjuk a kakukkfüvet, majd a tejszínt, és körülbelül 2 percig tovább melegítjük, amíg be nem sűrűsödik az elegy. Ezután félretesszük.
Egy kétliteres, alacsony falú sütőedényben elhelyezzük az édesburgonya-szeleteket úgy, hogy fedjék egymást a szeletek. A póréhagymás keveréket egyenletesen eloszlatjuk a tetejükön. Az almaszeleteket ezek tetején úgy rendezzük el sorban. Az almaréteget bekenjük a maradék egy evőkanál olívaolajjal, és rászórjuk a parmezánt. Lefedjük alufóliával, és 40 percig sütjük. Levesszük a fóliát, és továbbsütjük, amíg a parmezán aranybarnára sül, és megolvad, tehát kb. 20 percig - amikor már késsel könnyedén átszúrhatjuk az almát és az édesburgonyát. Tálalás előtt 10 percig hűlni hagyjuk.
 
Teljes elkészítési idő: 1 óra 45 perc
Előkészítési idő: 35 perc
Mennyiség: 6-8 adag
Nehézség: könnyű
 
Ha kedveli a szakácsversenyek feszültséggel és kreativitással teli hangulatát, kövesse az „Amerika szuperséfje – A kihívás” epizódjait szerdánként 21:00-tól a Food Network csatornán. Ki tudja, talán a nyertest jövőre már saját műsorral, világhírűként láthatjuk újra!
Az egyik kihívás: olyan ételkülönlegességet kell készíteni, amiben az édes és sós hozzávalók harmonikusan keverednek.

Kommentek