Pezsgőkisokos, hogy a megfelelő itallal várd az újévet!

Nem mindegy, hogy milyen pezsgőt vásárolunk. Itt egy kis segítség a választáshoz és a fogyasztáshoz.

A hagyományok szerint szilveszterkor szokás volt durrogtatni és hangoskodni, elűzve ezzel az óév minden búját és bánatát. Éjfél elteltével csakis gazdagságot hozó italt szabad fogyasztani, mert akkor az újévben nem kell hiányt szenvednünk semmiben.
 
Habzóbor, gyöngyözőbor vagy pezsgő: mi a különbség?
Pezsgőnek kizárólag azt az italt nevezhetjük, melyben természetes úton, biológiai erjedés során létrejött szén-dioxidot találunk! A magyar bortörvény szerint a gyöngyöző-, habzóbor és pezsgő közötti különbséget jól jellemzi, hogy mekkora nyomás van a palackban: 3 bar alatt gyöngyözőborról, 3-5 bar között habzóborról, 5 felett pedig pezsgőről beszélünk. De nézzük csak szépen sorjában.
 
Habzóbor
A palackban a nyomás alsó határa 3 bar. A szén-dioxid viszont nem második erjedés során képződik, hanem szén-dioxid hozzáadásával. A gázt elnyeletik, szaturálják a borban - ezt kötelező feltüntetni a címkén. Magyarországon egyébiránt többnyire inkább gyöngyözőborokat készítenek.
 
Gyöngyözőbor
Csak szolidan pezseg, a nyomás csak 1-2,5 bar a palackban. Legtöbbször szén-dioxid-hozzáadással készül, ezt szintén kötelező jelölni a címkén, vagy ritkábban, de előfordulhat, hogy buborékai természetes úton születnek.
 
Pezsgőt bármilyen borból lehet készíteni?
Ez egy téveszme, hogy gyengébb minőségű szőlőből, vagy éppen rosszabb borokból készül a pezsgő. Azokhoz a borokhoz, melyeket a pezsgő alapborként használnak, a szőlőt a technológiai érettség állapotában (korábban) szüretelik. Ezek markáns, magasabb savtartalmuk miatt fogyasztási borként nem lennének közkedveltek, de kevés a pezsgőgyártáshoz éppen ideálisak.
 


Hogyan készül az alkoholmentes TÖRLEY?
„Vákuumban készül, és (csak) 30-35 °C-ra melegítik. Az alkohol ezen a hőmérsékleten, vákuumban elpárolog és visszamarad az alkoholmentes bor, ami a 30-35 °C hatására nem megy tönkre. Vákuum nélkül, légköri nyomáson 80°C feletti hőmérsékleten tudnánk az alkoholt a borból elpárologtatni. Ez a hőmérséklet a bor aromáit tönkre tenné, ezért történik vákuumban a folyamat.
Az alkoholmentesített bort finomított mustsűrítménnyel és musttal beédesítjük, majd széndioxiddal szaturáljuk a szükséges szénsavtartalom eléréséig majd szűrjük, palackozzuk.”
 
Meddig érdemes a pezsgőt tárolni?
A pezsgőket legjobb a készre kezelést követően egy éven belül elfogyasztani.
Egy tartályban erjesztett pezsgőben vagy proseccóban épp a frissesség az érték, a palackos érlelésű tételek pedig hosszú hónapokat pihentek már a hűs pincékben.
 
Pezsgőnek jégen a helye?
Jégen igen, fagyasztóban nem. Semmi esetre sem tegyük a pezsgőt a fagyasztóba és hűtsük le hirtelen, mert sokat veszít az élvezeti értékéből. A pezsgők zamata 6-8 °C-on érvényesül leginkább, ami tulajdonképpen, a háztartásokban megtalálható hűtőszekrények hőmérséklete. Fogyasztás előtt, célszerű legalább egy nappal behűteni a pezsgőt és lassan lehűteni.
 
Igyunk pezsgőt, na de miből?
Abban mindenki egyetért, hogy a régen pezsgőzéshez használt, brandyshez hasonló, széles, öblös, rövid szárú poharak tökéletesen alkalmatlanok az érdemi pezsgőkóstolásra. A legenda szerint ezeket Marie Antoinett keblei ihlették és leginkább pezsgőpiramis építéséhez használható. Az elegáns pezsgős flőtében nagyon szépek a buborékok, de mivel felül szélesedik a pezsgő illata nem koncentrálódik plusz az elmosása is kihívás. Pezsgőzéshez egy tulipán formájú pezsgőspohár v a legalkalmasabb, mert az a pereménél összegyűjti az illatokat. Szakmai kóstolókon nem eretnekség a fehérboros pohár használata, de a családi körben, barátokkal elfogyasztott pezsgő mégiscsak pezsgőspohárban mutat a legjobban.
 


Milyen ételhez milyen pezsgő illik?
Önálló aperitifnek elsősorban száraz fehér pezsgőt (brut, extra brut) javaslunk. , de nagyon kedveltek lettek a nyerspezsgők is.
Ne szolgáljunk fel édes pezsgőt aperitifként, hacsak a vendégünk nem azt kéri kifejezetten.
Egy étkezést egy fajta (palack) pezsgővel is lekísérhetünk, vagy minden fogáshoz ajánlhatunk más-más (pohár) pezsgőt. Előbbinél ügyeljünk az ételsor jellegére, a vezér ízekre, ettől nagyon eltérő pezsgőt semmiképpen ne válasszunk.
Ha a fogásokhoz önálló, különböző pezsgőket szolgálunk fel, nagyon vigyázzunk az sorrendre a száraztól az édesebb felé haladjunk vagy a frisstől a tartalmasabb, nehezebb tételek felé.
 
Mi az a Brut Nature, avagy nyerspezsgő?
A Nyerspezsgő a legőszintébb pezsgő, hiszen az érlelés után degorzsálással eltávolítják belőle az elhalt élesztő maradványait, a seprőt, de nem adnak hozzá expedíciós likőrt. Ennek köszönhetően íz- és zamatanyagai kizárólag a pezsgő naturális, érlelt jellemzőit hordozzák.
 
Hogyan illik pezsgővel koccintani?
Az etikett szerint illik egymás szemébe nézni koccintás közben. Ha nagyobb asztaltársaságban vagyunk, nem szükséges mindenkinek mindenkivel koccintani, elég, ha megemeljük egymás felé a poharainkat, a szemkontaktus azonban ebben az esetben is elengedhetetlen. A poharakat óvatosan üssük össze, inkább a pohár közepe tájékán és ne a szélén.
Kevésbé ismeretes illemszabály, hogy koccintáskor a hölgyek pohara mindig magasabban koccan mint az uraké.
 
Hogyan kóstoljunk pezsgőt?
Egy szép, üde pezsgő kóstolásakor külön értékelendő a perlage, azaz gyöngyözés. Minél apróbbak és sűrűbbek a pohár aljáról felfelé induló gyöngysorok, annál elegánsabb, értékesebb az italunk. A gyöngyözésnek amúgy a szájban is van szerepe, ugyanis az sem mindegy, hogy kóstoláskor agresszív módon felhabzik-e az ital, avagy visszafogott bizsergést érzünk a szánkban. Minél apróbbak és sűrűbbek a pohár aljáról felfelé induló gyöngysorok, annál elegánsabb, kifinomultabb az italunk.
Míg a bor esetében javallott, addig pezsgőt a pohárban kifejezetten tilos megpörgetni a pohárban kóstoláskor, hiszen elszállnak belőle a finom aromák és buborékok.

Kommentek