Nyárindító finomságok a gasztro guruk konyháiból

Ahogy a nyári kánikula megtölti a strandokat a hűsölni vágyókkal, úgy telnek meg szebbnél szebb gyümölcsökkel és zöldségekkel a piacok. A bőséges kínálat mellett nem nehéz kreatívnak lenni a konyhában, és ehhez itt van egy kis inspiráció is Marton Adrienntől, Havas Dórától, Fördős Zétől és Sass Danitó, a JOY Social Media Award #gasztrovagyok kategóriájának jelöltjeitől.

Sass Dani – Sült Leves
 
Hozzávalók:

  • 6-8 db paradicsom

  • 2 db piros kaliforniai paprika

  • 2 db vöröshagyma


  • olívaolaj

  • eper

  • bazsalikom

  • füstölt chili


 
Elkészítés:
Kivágjuk a paradicsom csumáját és a tetejére egy kis keresztet vágunk, ami azért lesz fontos, hogy sütés után könnyedén le tudjuk majd húzni a héját. Rádobjuk egy tepsire az előkészített paradicsomot, a kimagozott, felnégyelt paprikát és a felnégyelt meghámozott hagymát. Meglocsoljuk egy kevés olívaolajjal és 200 fokon kb. 15-20 perc megsütjük. Ezt követően meghámozzuk a paradicsomot, majd az egészet leturmixoljuk homogén állagúra, egy kevés chili, víz és só hozzáadásával. Ízlésnek megfelelően hígítjuk, majd fogyasztás előtt belekockázunk egy kevés epret és megszórjuk bazsalikommal.
 

 
Havas Dóra – Pulled Pork Taco
 
Hozzávalók
 
Az omlós sertéshúshoz:

  • 2 kg sertéslapocka

  • 2 ek. só

  • 1 ek. durvára tört bors

  • 2 ek. fűszerpaprika

  • 1 csapott ek. füstölt paprika

  • 1 ek. szárított oregánó

  • 1 ek. szárított majoranna

  • 2 tk. finomra őrölt koriander mag

  • 2 ek. dkg barna cukor

  • 2 lime frissen facsart leve

  • 4 dl víz

  • 1 fej fokhagyma


 
A taco összeállításához:

  • friss paradicsom salsa

  • fűszeres barack salsa

  • kukorica salsa

  • tortilla lapok


 
Elkészítés:
Összekeverjük fűszereket és a lime frissen facsart levét. A hús mindkét oldalát alaposan bemasszírozzuk a fűszerpasztával, vágott oldalával lefelé egy tepsire tesszük, és körbelocsoljuk vízzel. A fokhagymát kettévágjuk és héjastól két oldalról a hús alá dugjuk. Alufóliával letakarva, 130 fokra előmelegített sütőben 3,5-4 órán keresztül sütjük. Ha elpárolgott volna a víz alóla, újra öntünk alá. Végül levesszük a fóliát és 180 fokra emeljük a hőmérsékletet és további 25 percig pirítjuk a húst. Ha elkészült, két villa segítségével szálaira szedjük, a fokhagymát kinyomkodjuk és egy keveset a húshoz keverünk. A maradék szaftból is adhatunk hozzá. Puha tortillába kanalazva fogyasztjuk.
 


 
Fördős Zé - Anyu nyári csirkéje pirított krumplival
 
Hozzávalók (2 személyre)
 
A csirkéhez:

  • 400 g csirkemell

  • 2 db tv paprika

  • 2 nagyobb paradicsom

  • 1 gerezd fokhagyma

  • 150 ml víz

  • 150 ml habtejszín

  • Só, bors

  • 1 mk pirospaprika


 
A pirított krumplihoz:

  • 60 dkg burgonya

  • 1 csokor petrezselyem

  • 20 g vaj


 
Elkészítés: 
A krumplit cikkekre vágjuk és sós vízben megfőzzük - de nem túl puhára, mert utána még sütni fogjuk! Leszűrjük és hagyjuk hűlni, gőzölögni. Közben a paprikát kicsumázzuk és hosszában nyolcfelé vágjuk, a paradicsomokból pedig kb. fél centi vastag karikákat vágunk. A csirkét kisebb szeletekre vágjuk, sózzuk, borsozzuk és egy nagyobb serpenyőben kevés forró olajon jó alaposan körbepirítjuk, de csak 80%-osan sütjük át. Rádobjuk a paprikát, paradicsomot, sózzuk-borsozzuk, meghintjük pirospaprikával és rázúzzuk a fokhagymát is. Felöntjük vízzel és tejszínnel, majd fedő alatt 7-8 perc alatt készre pároljuk. Egy másik serpenyőben kevés olajon jó pirosra sütjük az előfőzött krumplit, levesszük a tűzről, rádobjuk a vajat és a durvára vágott petrezselyemmel együtt átforgatjuk. Tálalhatjuk is a csirkével együtt.
 


 
Marton Adrienn - Klasszikus francia citromtorta
 
Hozzávalók:
 
A tésztához:

  • 185 g liszt

  • 1 csipetnyi só

  • 50 g cukor

  • 120 g hűtőhideg vaj, kockákra vágva

  • 1 darab tojássárgája

  • 1 darab vanília rúd kikapart belseje


 
A citromos töltelékhez:

  • 2 egész tojás

  • 2 tojássárgája

  • 100 g cukor

  • 1 darab citrom reszelt héja

  • 90 ml frissen facsart citromlé

  • 120 g vaj, kockára vágva

  • fél citrom, szeletekre vágva


 
Elkészítés:
Előmelegítjük a sütőt 175 fokra és összekeverjük a lisztet, sót és a cukrot. Hozzáadjuk a felkockázott vajat, majd gyors mozdulatokkal összemorzsoljuk. A tojásokat és a vaníliarúd kikapart belsejét hozzáadjuk a lisztes keverékhez, amitől a massza egybeáll. A tésztát fóliába csomagoljuk és 30 percre a hűtőbe tesszük pihentetni. Egy lehetőleg fodros szélű piteformába beletesszük a hűtőből kivett tésztát, majd elegyengetjük benne. Szélét alaposan belenyomkodjuk a sütőforma hullámos részeibe. Ahhoz, hogy a tészta sütéskor ne emelkedjen el a sütőformától, először letakarjuk a pite belsejét sütőpapírral, majd feltöltjük sütőbabbal. 30 percig 175 fokon sütjük, majd a sütőpapír és a bab nélkül, még 5-10 percet. Amíg a tészta a sütőben van, elkezdjük készíteni a citromos krémet. Összekeverjük egy hőálló edényben az egész tojásokat a tojássárgákkal, cukorral és a citromok lereszelt héjával és levével. Lassú tűzön, egy edény gőzölgő víz felett, a hőálló edény tartalmát addig melegítjük, míg a teteje elkezd habosodni. Ekkor a kockára vágott vajat egyesével beletesszük, amitől a massza egybeáll és pudingszerű állaga lesz. Ezzel a krémmel feltöltjük a fodros tészta belsejét, amit még 5-6 percre 225 fokos sütőbe teszünk. Addig sütjük, amíg megmarad a zselés érzet. Nem szabad belül, középen sem töredeznie a masszának, mert akkor túlsütöttük. Szobahőmérsékleten lehűtjük és lehetőség szerint éjszakára a hűtőben pihentetjük, majd másnap tálaljuk.
 

 
A JOY magazin Social Media Award jelöltjeire az olvasók az alábbi oldalon június 12-ig szavazhatnak: https://www.joy.hu/sma/

Kommentek