Lisztmentes csokoládés „ráncos” keksz

Kicsit lehűlt az idő, úgyhogy lehet sütni! Ez a lisztmentes csoda nem okoz majd csalódást!
Hozzávalók:
270 g g jó minőségű (65-75% -os ) bevonó étcsokoládé, felaprítva
2 db nagy tojás, szobahőmérsékleten
100 g kristálycukor
5 mL vaníliakivonat
5 mL balzsamecet
130 g porcukor, és még egy kevés a kekszek megforgatásához
60 g kakaópor
7 g kukoricakeményítő
2.5 g só
Opcionális: 1 kg vanília fagyalt
 
 
Elkészítés:
1)A sütőt előmelegítjük 190°C-ra. Két tepsit sütőpapírral kibélelünk.
2)180 g csokoládét egy kb. 3 centiméternyi, éppen rotyogó vízzel teli lábas fölé helyezett fém edényben megolvasztunk. Finoman kevergetjük, míg megolvad, majd félretesszük.
3)Elektromos habverővel felverjük a tojásokat a kristálycukorral, a vaníliakivonattal és a balzsamecettel, amíg az habos és könnyed állagú lesz. (Kb. 3 perc. Nem kell, hogy a kiemelt habverőről egybefüggő szalagként lógjon a hab). Ezután belekeverjük a megolvasztott csokoládét is.
4) A porcukrot, a kakaóport, a kukoricakeményítőt és a sót hozzáadjuk a masszához (hozzá is szitálhatjuk), spatulával vagy kézzel összekeverjük, majd belekeverjük a megmaradt 90 g felaprított csokoládét is. A tészta első látásra nagyon lágynak tűnhet – de néhány perc várakozás után megkeményedik.
5) Egy lapos edénybe egy kevés porcukrot öntünk. Egy kis fagylaltos kanállal kiemelünk egy adag tésztát, azt a porcukorra ejtjük, ezt és majd minden egyes kanálnyi tésztát megforgatunk a porcukorban. A tésztaadagokat az előkészített tepsire helyezzük úgy, hogy kb. másfél cm hely maradjon közöttük minden irányban. Tenyerünkkel mindegyik gombócot finom mozdulattal lelapítjuk. A kekszeket 10 percig sütjük (figyeljünk, hogy ne süssük túl). A kisült kekszeket hűlni hagyjuk a tepsiben, amíg kézzel le lehet őket emelni (ez 1-2 percbe telik), majd egy hűtőrácson hagyjuk teljesen kihűlni.
Légmentesen záródó tárolóban a kekszek 5 napig állnak el.
Opcionális: Ha két keksz közé egy kis gombócnyi vanília fagyit teszünk, készíthetünk keksz-szendvicseket is!
Ez az alapanyag mennyiség kb. 12 keksz elkészítéséhez elegendő.
Előkészítési idő: 15 perc
Sütési idő: 10 perc
 
További receptek az „Anna Olson: Sütés” 3. évadában a Food Networkön hétköznaponként 17:00-tól, hétvégente 18:00-tól. Az új évadban a klasszikus muffintól a házi kenyéren át a kifinomult szuflékig és mousse-okig, mindet megtaláltok.

Kommentek