Levesek havazáshoz

Végre (vagy sajnos), de tény, hogy itt az idei első hó. Ha megmarad, mehetünk is szánkózni, hógolyózni, de minimum havat lapátolni, sepregetni, ami után jól fog esni egy forró leves a meleg lakásban.

 

A magyaros, klasszikus levesekkel is át lehet ugyan melegedni és szerencsére a sütőtökkrémleves szezonja is tart még, de most három újabb levesreceptet hoztunk, mert – magunkat ismerve – ilyenkor télen szinte mindennap meg tudnánk enni egy jó, forró levest.

Csirkés csicseriborsóleves

Hozzávalók 4 személyre: 

  • 30 dkg csicseriborsó

  • 40 dkg csirkemellfilé 

  • 5 dkg vaj

  • 1 nagy fej hagyma

  • 2 gerezd fokhagyma 

  • 1 szál rozmaring 

  • 2 dl főzőtejszín

A csicseriborsót egy nappal előtte beáztatjuk enyhén sós vízbe. (Ha konzerv, előfőzött csicseriborsóból készítjük, nem kell beáztatni, és a főzési idő is lerövidül.) A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk, majd kevés olívaolaj és vaj keverékén megpirítjuk. Amikor színe lesz, felengedjük 2 dl vízzel, és botmixerrel összepürésítjük. Hozzáadjuk a csicseriborsót, sózzuk, borsozzuk, beledobjuk a rozmaringot, és felöntjük még 5 dl vízzel. Addig főzzük, míg a csicseriborsó megpuhul (kb. 30 perc). Beletesszük az előzőleg kockára vágott csirkemellet, majd forralva 5 perc alatt készre főzzük. Hozzáadjuk a tejszínt, összemelegítjük (már nem forraljuk), majd kiszedjük belőle a rozmaringot. Tálaláskor díszíthetjük friss petrezselyemmel, snidlinggel.

Burgonyakrémleves kolbászchipsszel

Hozzávalók 4 személyre: 

  • 50 dkg burgonya

  • 2 fej vöröshagyma

  • 4 ek. olívaolaj

  • 2 gerezd fokhagyma

  • só, frissen őrölt bors

  • 1,5 dl tejföl

  • 1 szál kolbász, vékony karikákra vágva

A burgonyát megmossuk, meghámozzuk. A hagymát apró kockákra vágjuk. Egy lábast előmelegítünk, majd beleöntjük az olajat, és megfonnyasztjuk rajta a hagymát. Rádobjuk a felkockázott burgonyát, felöntjük 1 liter vízzel, belereszeljük a fokhagymát, és puhára pároljuk a krumplit. Ezt követően botmixerrel pépesítjük. Sózzuk, borsozzuk, beállítjuk a sűrűségét (ha kell, vizet vagy zöldséglevet adunk hozzá), majd ha elkészült, belekeverjük a tejfölt. Ezzel már nem főzzük. A kolbász szeleteket sütőpapírral bélelt sütőlemezre fektetjük, és 180 ºC-on 5 perc alatt ropogós chips állagúra sütjük. A kisült zsírral tovább ízesíthetjük a levest.

Fűszeres libaleves

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 kg libaaprólék 

  • 1 kg leveszöldség (sárgarépa, fehérrépa, zeller, karalábé vegyesen) 

  • 1 fej vöröshagyma

  • 2 gerezd fokhagyma 

  • 1 szem paradicsom 

  • 2 babérlevél 

  • 3-4 szegfűszeg 

  • 1 kis rúd fahéj 

  • 3-4 szem borókabogyó 

  • só, frissen őrölt bors

A tisztított, feldarabolt libát a fűszerekkel, tisztított hagymával, fokhagymával, paradicsommal együtt tegyük fel főzni annyi vízbe, amennyi bőven ellepi. Főzzük 1 órát. Közben a leveszöldségeket hámozzuk meg, daraboljuk fel, egy óra főzés után adjuk a libához. Sózzuk, borsozzuk a levest, takarékon főzzük további 1 óra alatt készre. Cérnametélttel tálaljuk. 

K.R.

Kommentek