A lecsó újabb arcai

Paradicsom, paprika, vöröshagyma és egy kis szalonna. A négy alapanyag hallatán talán nincs is olyan magyar ember, akinek ne a lecsó ugrana be. Bár balkáni eredetű ételről van szó, mégis a hazai gasztronómia alappilléreként tartják számon ezt a népszerű fogást, amelynek egyszerűsége még a legnagyobb gasztro őrülteket is megihleti. Köztük Havas Dórát is, aki számtalan receptet tartogat a tarsolyában, a lilafuge.hu-n pedig meg is osztja kedvenceit. Íme néhány: terítéken a rizses és a rántott lecsó! 


Rizses lecsó 


Hozzávalók 4 személynek: 


5 dkg húsos szalonna 


10 dkg puha füstölt kolbász 


6 lecsópaprika 


1 hegyes erős paprika (opcionális) 


4 nagy paradicsom 


1 nagy vöröshagyma 


2 gerezd fokhagyma 


20 dkg rizs 


½ l paradicsomlé 


ek só 


tk fűszerpaprika 


½ tk füstölt fűszerpaprika 


½ tk őrölt kömény 


½ tk frissen őrölt bors 




A paradicsomokat leforrázzuk, a héjukat lehúzzuk, a paradicsomot pedig falatnyi darabokra vágjuk. A szalonnát kockára, a kolbászt karikára vágjuk. Egy nagyobb serpenyőben, aminek fedele is van, megizzasztjuk őket. Amikor a kolbász zsírja kisült, a kolbászkarikákat kiszedjük és félretesszük. A serpenyőbe dobjuk a felszeletelt hagymát és fokhagymát, félpuhára pároljuk őket, majd hozzáadjuk a feldarabolt paradicsomot is. Addig főzzük, amíg levet ereszt, majd hozzátesszük a karikára vágott paprikát, a fűszereket és a rizst. Összekeverjük, felöntjük a paradicsomlével és fedő alatt puhára főzzük a rizst. Amikor megfőtt a rizs, hozzákeverjük a kolbászkarikákat. Azonnal tálaljuk. 





Rántott lecsó 



"Mindent kirántunk és imádjuk a lecsót, mégse láttam még sehol rántott lecsót, úgyhogy megcsináltam. Most nagy a mosoly az arcomon: az olaszok után szabadon, rántott rizses lecsó a hideg sör mellé, a legmenőbb sörkorcsolya" - árulta el Dóra. 



Hozzávalók 4 személynek: 


1/2 adag rizses lecsó 


1 egész tojás 


ek zsemlemorzsa 


A sütéshez: 


2 tojás 


10 dkg zsemlemorzsa 


kb. 1 l étolaj 


A legalább langyosra hűlt rizses lecsóhoz keverjük a kissé felvert tojást és a zsemlemorzsát. Kézzel összegyúrjuk, mintha fasírtot készítenénk, majd fél órára a hűtőbe tesszük. Ezután ringlónyi golyókat formázunk belőle, zsemlemorzsába forgatjuk őket, majd felvert tojásba és ismét zsemlemorzsába. Közepesen forró olajban pirosra sütjük, majd papírtörlőre szedjük és leitatjuk a felesleges olajat.  





További lecsós finomságokért érdemes ellátogatni a lilafuge.hu oldalra!

Kommentek