Két hét múlva rajtol a Bocuse d’Or Lyonban: Ez lesz Magyarország negyedik Bocuse szereplése

A Bocuse d'Or a világ legnagyobb presztízsű szakácsversenye, a séfek Forma1-e. Magyarországot a mezőny legfiatalabbjaként Pohner Ádám képviseli.

A versenyt Paul Bocuse alapította immáron 32 éve, Lyonban. Azóta minden második évben megrendezik. A Bocuse d'Or versenyek dinamikáját a folyamatosan változó versenyszabályzat adja. Ezért tud újat mutatni minden alkalommal. A versenyszabályzat mindig figyelembe veszi a világ csúcsgasztronómiájának jelenlegi állását, és egy lépéssel a trendek előtt jár. 
 
Lyoni Bocuse d'Or döntőn Magyarország először 2013-ban képviseltette magát. Akkor Széll Tamás és csapata "első bálozóként" a 10. helyet szerezte meg. 2015-ben Molnár Gábor a 13. helyen végzett (abban az évben Orjan Johannessen állhatott a dobogó legfelső fokán, aki most Pohner Ádámék egyik norvég tanácsadója). 2017-ben ismét Széll Tamás vezette a magyar csapatot, aki egy bravúros európai győzelem után a negyedik helyet szerezte meg Lyonban. 
 
2019-ben Pohner Ádám, a balatonszemesi Kistücsök sous chef-je képviseli hazánkat a lyoni döntőn, aki csapatával a 8. helyen végzett a tavaly nyáron Torinóban megrendezett európai válogatón. A magyar csapat elnöke továbbra is Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d'Or Akadémia elnöke, a coach Segal Viktor, aki Vomberg Frigyest váltotta az európai továbbjutást követően, és Pohner Ádám jobb keze, azaz a commis pedig továbbra is Csillag Richárd.
 


Néhány tudnivaló a lyoni döntőről
 
A versenyt – mint minden évben – most is a SIRHA keretein belül rendezik meg. Összesen 24 ország csapatai mérik össze tudásukat. A Bocuse d'Or január 28-29-én kerül megrendezésre, mindkét nap 12-12 csapat versenyzik. Pohner Ádám és  a magyar csapat az első versenynapon indul majd, második rajtolóként.
 
Ahogy minden évben, természetesen idén is két ételt kell majd elkészíteniük a csapatoknak, a 2019-es versenynek azonban külön szépsége, hogy a versenytémák a tavaly elhunyt Paul Bocuse és Joel Robuchon munkásságának állítanak emléket.
A tányértéma (Joel Robuchon tiszteletére) egy igazi francia klasszikus, a zöldség chartreuse, amelyet meghatározott kagylófélékkel kell majd elkészíteni. Minden csapat rendelkezésére áll majd 32 db fésűkagyló, 60 db szívkagyló, 18 db osztriga és 60 db feketekagyló, ezeket lehetőség szerint mind fel kell használni. Az ételhez csak a versenypiacon elérhető zöldségek használhatók fel.
 
A hústál kötelező alapanyaga a csontos borjúkaraj (5 csonttal), azonban újszerű kihívás, hogy az ételhez a csontot is fel kell használni, sőt, együtt is kell főzni vele. A hivatalos, lyoni Bocuse d'Or sajtótájékoztatón Regis Macron elmondta, "itt az alkalom, hogy egy klasszikusból igazi mestermű szülessen". Azt kérte a versenyzőktől, hogy okozzanak meglepetést, és azt is hozzátette, hogy az idei téma igen nagy kihívás, hiszen a csonttal együtt kell elkészíteni a húst. Ez a Bocuse d'Or történetében is újdonság!
 
A Magyar Bocuse d'Or Akadémia munkáját idén két nemzetközi kiválóság, Ørjan Johannessen és Odd Ivar Solvold is segíti. Johannessen 2009-ben commis-ként vett részt először a versenyen, amit meg is nyertek Geir Skeie-vel, majd 2012-ben megnyerte a brüsszeli európai döntőt, végül 2015-ben a Bocuse d'Or világdöntőjét Lyonban. Odd Ivar Solvold 1997-ben versenyzőként a bronz szobrot vihette haza Lyonból, később pedig ő volt a 2009-es és a 2015-ös lyoni világdöntő győztes norvég csapatának a coach-a. Pohner Ádám a mezőny legfiatalabb versenyzője, ennek ellenére azonban nem elhanyagolható Bocuse múlttal rendelkezik. 2015-ben már ott volt commis-ként Molnár Gábor oldalán Lyonban, és a következő évben második helyen végzett a magyar döntőn Széll Tamás mögött. 
 
A magyar csapat felkészülése a Magyar Bocuse d'Or Akadémia tankonyhájában zajlott, a Hungexpón. A felkészüléshez az Akadémia biztosította a szakmai hátteret, a csapat így maximálisan koncentrálhatott a feladatra. A versenyre való felkészülésben számos szakácstanuló és kezdő szakács részt vehetett, hiszen az Akadémia kiemelten fontosnak tartja az utánpótlás-nevelést. Háttércsapatként nagyjából 15 segítő tette lehetővé, hogy a magyar csapat a felkészülésre koncentrálhasson. 
 
Az elmúlt hónapokban a csapat heti hat napot készült a versenyre. A gyakorlás két részből áll: egyes napokon az alapanyagokat készítik elő és fejlesztik a versenyételeket, minden másnap pedig a verseny teljes imitációja történik, azaz a csapat időre elkészíti a két ételt.
 
Pohner Ádám saját bevallása szerint fejben már három éve készül erre a versenyre.

Kommentek