Íme, a legjobb 2 napos dinnye diéta!

Nyáron sokkal könnyebben fogyunk, hiszen a meleg miatt csökken az étvágy, illetve sokkal nagyobb a friss zöldség és gyümölcs kínálat is, mint télen. Használd ki és vágj bele az elképesztően hatásos dinnyekúrába! Íme, a részletek!

 

Tudtad?

A görögdinnye energiatartalma alacsony: 100 grammban közel 30 kalória, 0,5 g fehérje, 7,2 g szénhidrát és 0,8 g rost van. Zsiradék nincs benne. Jelentős mennyiségű káliumot, vasat, cinket, magnéziumot és kalciumot tartalmaz. A benne lévő C-vitamin, ß-karotin, likopin és a szelén egymás hatását is erősítő hasznos antioxidánsok a szervezet számára a káros szabad gyökökkel szemben. Igen magas víztartalmának (közel 92%) is köszönhető, hogy egyes betegségek esetén kifejezetten ajánlott a fogyasztása, de mértékkel. Mivel a görögdinnyéből nem 10-15 dkg-ot fogyasztunk el egy alkalommal, hanem legalább 40-50 dkg-ot – ennél több nem ajánlott, kivéve speciális, dietetikus által összeállított tehermentesítő napon – így jelentős, ásványi anyagban gazdag folyadékhoz juttathatod a szervezeted. A gyümölcsben lévő víz hozzájárul a felszaporodott húgysav, vesehomok kiürüléséhez és a székrekedés megszüntetetéséhez is. A görögdinnye a szoptatós anyukák tejtermelődését is pozitívan befolyásolhatja. Lábadozó betegeknek is ajánlott, mert könnyen emészthető, ásványi anyagokban gazdag, jól felszívódó gyümölcs.

Milyet vásárolj?

  • Vásárolj magyar dinnyét! A májusban kapható spanyol görögdinnyének az íze nem olyan finom, mint az érett magyar dinnyéé.

  • Bátran kóstold meg a különféle színű változatokat!

  • Teljesen érett az a gyümölcs, amely ütögetésre kongó hangot ad.

Kinek ajánlott?

  • Testsúlycsökkentőknek

  • Alacsony szénhidrát tartalma miatt cukorbetegeknek

  • Akik változatosságra vágynak

  • Szív- és érrendszeri betegeknek vagy azoknak, akik hajlamosak ezekre a betegségekre

  • Magas koleszterin esetén, az étrend színesítésére

  • Akik hajlamosak székrekedésre

  • Köszvényeseknek

  • Akik szeretnék tehermentesíteni a szervezetüket

  • Sportolóknak

Kinek nem ajánlott?

  • Aki parlagfű allergiások – a keresztallergia miatt

  • Aki könnyen felpuffad tőle

Az alábbi 3 napos programmal magas folyadéktartalmú, antioxidánsokban gazdag, édes ízű gyümölccsel gazdagíthatod étrendedet. Ne feledd, hogy a kúra akkor lesz igazán hatásos, ha az ételek mellé naponta két liter vizet is elfogyasztasz. A mennyiségek egy főre számított, tisztított mennyiséget jelölnek.

Első nap

Reggeli: Zabpelyhes dinnyekefir

â?¨Hozzávalók:

  • 1 evőkanál zabpehely

  • 10 dkg kimagozott, összevágott görögdinnye

  • 1,5 dl kefir

  • 1 teáskanál méz

Elkészítés:â?¨A dinnyét keverd össze a kefirrel és a mézzel. Szórd meg zabpehellyel, és öt perc múlva már fogyaszthatod is.

Tízórai: Kókuszos dinnyeturmix

Hozzávalók:

  • 15 dkg kimagozott, összevágott görögdinnye

  • 1 teáskanál kókuszreszelék

  • 1 dl víz

Elkészítés:

A hozzávalókat alaposan turmixold össze. Frissen fogyaszd!

Ebéd: Dinnyekrém-leves, fürjtojásos, karalábés kuszkusz

Hozzávalók:

  • 15 dkg kimagozott, összevágott, lefagyasztott görögdinnye

  • fahéj, szegfűszeg, só – ízlés szerint

  • 1 teáskanál barna cukor

  • 0, 5 dl 10%-s tejszín

  • 1 mokkásk. liszt

  • 4 db fürjtojás

  • 0, 5 dl / kb. 50 gr/! kuszkusz

  • 15 dkg friss karalábé

  • 1 evőkanál aprózott petrezselyemzöld

Elkészítés:â?¨A dinnyeleveshez forralj fel 2 dl vizet a fűszerekkel, pici sóval és cukorral. Utána habard be a tejszínben elkevert liszttel, és forrald fel. Vedd le a gázról, és add hozzá a fagyasztott dinnyehúst. A masszát krémesítsd merülő mixerrel.

A kuszkuszhoz főzd keményre a fürjtojásokat. Cikkezd fel, és tedd félre őket. Utána forralj fel 0,75 dl enyhén sós vizet, és amikor forr, szórj bele 0, 5 dl kuszkuszt. Gyorsan keverd meg, zárd el alatta a gázt, és lefedve pihentesd kb. 5 percig. Reszeld durvára a friss, zsenge karalábét és keverd hozzá a kész kuszkuszhoz. Ízesítsd 1 evőkanál apróra vágott petrezselyemzölddel. Fogyasztáskor rendezd el ízlésesen egy tányéron a karalábés kuszkuszt, majd  helyezd rá a cikkekre vágott fürjtojásokat. 

Uzsonna: Dinnyés vanília fagyi

Hozzávalók:

  • 10 dkg kimagozott, apróra összevágott görögdinnye

  • 1 gombóc vanília fagyi

Elkészítés:â?¨A fagyi gombócot tedd tálkába, szórd meg dinnyehússal, és frissen fogyaszd.

Vacsora: Halrudak zöldbabbal

Hozzávalók:

  • 4 db előpanírozott, mirelit halfilé rúd

  • 1 mokkáskanál olaj

  • 20 dkg főtt (konzerv) zöldbab

  • 1 teáskanál petrezselyemzöld

Elkészítés:â?¨Tedd a  fagyott hal rudakat kiolajozott tűzálló tálba, és süsd mindkét oldalukat előmelegített, forró sütőben kb. 10-10 percig. (Mikrohullámú sütőben elég négy percig sütnöd őket!) Egy kevés vízben forrósítsd át a főtt, konzerv zöldbabot és keverd át petrezselyemmel. Egy tányérra rendezd el ízlésesen a sült hal rudakat és a zöldbabot. Forrón fogyaszd!

Második nap

Reggeli: Parajos tojásos szendvics

Hozzávalók:

  • 10 dkg friss paraj levél

  • 10 dkg olívás kenyér

  • 1 db tükörtojás

  • 1 mokkáskanál olaj

  • 2 dkg light margarin

Elkészítés:â?¨Pici forró olajon süsd készre a tükörtojást. A kenyeret kend meg margarinnal, rakd meg a megmosott, lecsepegtetett parajlevelekkel, és tedd rá a tükörtojást. Sózd meg és frissen fogyaszd!

Tízórai: Dinnye falatok dióval

Hozzávalók:

  • 15 dkg kimagozott, kockára vágott (10 db), görögdinnye

  • 10 db fél dió

Elkészítés:â?¨Szúrj fel egy dinnyekockára egy fél diót és frissen fogyaszd! (A falatkákhoz használhatsz szendvics lándzsát, vagy fogpiszkálót) 

Ebéd: Csirke májas, rakott zöldség kavalkádâ?¨

Hozzávalók:

  • 10 dkg csirkemáj

  • 1 kávéskanál olaj

  • 10-10 dkg vékonyra szeletelt kelkáposzta, póréhagyma, cukkini, paradicsom

  • 1 dl 1, 5 % -s tej

  • 2 dkg margarin

  • 2 dkg liszt

  • 2 dkg reszelt parmezán sajt

  • só, őrölt bors, majoranna, petrezselyem zöld – ízlés szerint

Elkészítés:

Előmelegítjük a sütőt. A margarinon futtasd meg a lisztet és a tejjel felengedve készíts tejmártást. Amíg hűl, olajozz ki egy hőálló edényt, tedd bele a szeletelt kelkáposztát, póréhagymát, cukkinit és paradicsomot. Ízlés szerint fűszerezd a zöldségeket. Vágd fel csíkokra a májat, ízesítsd  majorannával, és forró olajon 1 perc alatt pirítsd át. Halmozd a zöldségekre a darabkákat. A kihűlt tejmártásba keverd bele a reszelt sajtot, fűszerezd ízlés szerint sóval, petrezselyem zölddel, borssal és öntsd le vele a májas zöldségeket. Az előmelegített sütőben 15 percig süsd meg. Melegen vagy hidegen fogyaszd!

Uzsonna: Dinnyés fondü

Hozzávalók:

  • 10 dkg kockára vágott, kimagozott görögdinnye

  • 2 dkg mentás keserű csoki

  • 1 evőkanál víz

Elkészítés:â?¨A mentás keserű csokit aprítsd össze, tedd tálkába, majd a vizet ráöntve olvaszd fel mikrohullámú sütőben. A dinnyekockákat szúrd villára és mártogasd forró csokiba.

Vacsora: Dinnyés lencsesaláta mozzarellával

Hozzávalók:

  • 20 dkg főtt lencse

  • 10 dkg kimagozott, apróra összevágott, görögdinnye

  • 1 evőkanál almaecet

  • 1 teáskanál mustár

  • 5 dkg lencse csíra

  • 5 dkg mozzarella sajt

Elkészítés:â?¨Először az öntetet készítsd el. 1 dl joghurtban keverd el az almaecetet, az összevágott dinnyehúst és mustárt. Egy tálban keverd össze a főtt lencsét, a metélt csírákat és ízesítsd az öntettel. Jól keverd össze a hozzávalókat, és apróra vágott sajttal megszórva fogyaszd!

K.R.

Kommentek