Így állj neki egy komplett menünek, ha kezdő szakács vagy!

Könnyű annak, aki zsigerből tudja, hogy milyen egy közepes méretű tojás, hogy mennyi olajat kell önteni érzéssel, vagy hogy milyen egy megfelelő állagú kevert tészta. Az évek meg a rutin... de valahol mindenkinek el kell kezdeni, és az elején nem ilyen pofonegyszerű és magától értetődő minden. Fontos, hogy kezdésnek ne vágj bele bármibe, és jól készülj fel!

 

Én még a nagymamámtól és anyukámtól úgy tanultam főzni, hogy többé-kevésbé odafigyeltem. Nekem ennyi elég volt. Kaptam egy nyarat amikor mindent elronthattam, aztán szépen be is gyakorolhattam, majd egy olyan partnert, aki igényelte a sütést-főzést. Rámragadtak az alapok észrevétlenül. De mi van azzal a kezdő, szakácskodni vágyóval, akinek a mértékegységek és a nyers alapanyagok is újak, és magától szeretne belevágni egy finom ebéd, vagy egy meglepetésvacsora elkészítésébe? Van pár tanács, amit ha megfogadtok, nem lesz nehéz dolgotok, ígérem!

NE TEDD:

- Ne akarj elsőre, emeletes, krémes tortát sütni! Még akkor sem, ha olyan egyértelműnek tűnik minden a leírás alapján. Elsőre próbáld kerülni a sok méricskéléssel járó recepteket. A dekák a grammok és a milliliterek össze fognak zavarni.

- Ne gránátalmás, szarvasgombás különlegességgel kezd! Kerüld az ismeretlen, különleges alapanyagokat, azokat, amikkel talán még nyers formában nem is találkoztál.

-Ne félkész termékek összeöntését, vagy felturbózását nevezd főzésnek! A konzerv lecsó, az üveges mártás, a kész salátaöntet klassz dolog a hétköznapokban, de ha le akarsz nyűgözni valakit, ha FőZNI próbálsz, akkor ne ezeket vedd alapul.

-Ne hidd, hogy mindent lehet mindennel keverni, és hogy kreativitással minden megoldható. Idővel majd találhatsz ki te is recepteket, csempészhetsz bele egy alap ételbe újdonságokat, de az elején maradj az alapoknál, a mások által beváltaknál.

-Ne helyettesíts! Ha nincs otthon mandula, akkor jó lesz a dió. Ez még talán oké, de a vaj helyett már nem mindig felel meg az olaj, és amit meg lehet csinálni csirkéből, az marhából nem ugyanolyan.

-Ne készítsd mindenáron a vacsoravendég kedvencét, ha például az egy médiumra sütött steak, vagy egy franciakrémes. Majd ha gyakorlottabb leszel.

TEDD:

-Két konzerv és egy kész szósz összekavarása helyett, csinálj egy salátát, friss alapanyagokból, vagy csak főzz egy egyszerű főzeléket és bolondítsd meg friss fűszerekkel.

-Első sütésnél válassz pofonegyszerű recepteket. Mondjuk egy kanalas piskótát, vagy egy bögrés kevert süteményt. A 6 kanál mindenből, vagy az egy bögre plusz fél bögre neked is menni fog.

-Válassz olyan receptet ahol az összeállítás után, csak hagyni kell összesülni az alapanyagokat.

-Készülj fel időben! Találd meg a megfelelő receptet, olvasd el a hozzászólásokat, kérdezd meg egy tapasztalt ismerősödet. Legyen minden lépés tiszta, mielőtt nekiállsz.

-Merj tanácsot kérni a zöldségesnél, a hentesnél, a közértben. A megfelelő mennyiségű és minőségű alapanyag kulcsfontosságú.

-Ha az étel éppen sül magától és nincs vele dolgod, akkor se feledkezz meg róla! Ha kicsit magára is hagyod, állíts be emlékeztetőt a telefonodon, vagy költözz ki a konyhába az egyéb feladataiddal.

-Folyamatosan kóstolj! Ne főzz olyat, amit nem eszel meg! Ha pedig te is eszed, akkor miért ne kóstolnál?

Na de akkor konkrétan mondjuk mit is?

Előételnek kínálj egy friss salátát. Alap salátamixre helyezz sajtot, jó minőségű sonkát vagy például koktélparadicsomot. Nézz ki egy egyszerű receptet. Ne dobálj össze mindent, amit találsz, mert lehet, hogy az elején még nem tudod jól megítélni, hogy mi mihez megy. Kínáld borecettel vagy előre főszerezett olivaolajjal, így azt sem ronthatod el. Először mindig inkább kevés fűszert tegyél, és folyamatosan adagold. Ami sótlan azon még lehet javítani, de ha már ehetetlenül erősre ízesítetted, akkor nehezebb dolgod lesz.

Főételnek készíts mondjuk egy rakott zöldséges, húsos fogást. Olyan összetevőket válassz, amiket a szeletelés után egyszerre be lehet pakolni a sütőbe, és a végén csak tálalni kell. Ha például csirkét, burgonyát, hagymát egymás mellé szelsz egy kiolajozott tepsibe, majd leöntöd egy tejfölös vagy tejszínes, beízesített szósszal, alufólia alatt egyszerre puhulnak készre, és a végén már csak rá kell pirítani egy kicsit a tetejére. Nem kell kavargatni, méregetni. Egy egyszerű recepttel, és a hőfok/sütési idő betartásával lehetetlen elrontani.

Jó dolog a tésztavacsora is, de az előre csomagolt tészta kifőzése, és hozzá egy üveges mártás felmelegítése nem akkora szám. Ezt az is érezni fogja, akinek készül, ha egy kicsit jobban ért hozzá.

Desszert tekintetében ne egy pudinggal akard lenyűgözni a vendéget. Elsősorban azért ne, mert az alapja annak is mű, így a nagy főzés gyakorlatilag a tej melegítésében merül ki, másrészt mert nem különösebben lenyűgöző fogás.

Egy egyszerű, de jól sikerült piskóta, gyümölcsökkel és tejszínhabbal tálalva, sokkal mutatósabb.

Egy könnyű gyümölcssaláta is jobb ötlet lehet, ha szépen tálalod.

Ha még magad főzöl egy teát, amit aztán gyümölcsökkel behűtesz, vagy hasonlóképpen egy limonádét keversz, olyan komplett vacsorát tálalhatsz fel, aminek minden része a saját kezed munkája. Nem feltétlenül bonyolultak a fogások, de ha se por, se előre készített alapanyagok nem lesznek benne, garantáltan megtévesztik a vendéget, és ügyes, gyakorlott szakácsként tündökölhetsz.

Ha pedig csak magadon gyakorolnál, akkor is jó érzés lesz a finom és mutatós vacsorát elfogyasztani.

Vass Adrienn

Kommentek