Hölgyet választottak a Mátrai borvidék elnökének

2018. május 12-én került sok a Mátrai Hegyközségi Tanács tisztújító közgyűlésére, ahol a küldöttek Kovács Zitát választották elnöknek. Az előző elnök, Dr Nyilas János már nem indult a tisztségért, így az Ő utódjáról kellett a hegyközségeknek dönteni.

A borvidéki tanács egy koordináló, érdekképviseleti szervezet, melynek a legfelsőbb szinteken – a Hegyközségek Nemzeti Tanácsában – képviseli a borvidéki termelőket, másrészt a helyi borásztársadalom összefogását segíti a közös célok és a borvidék jövője érdekében.
 
Az elnökségi tagokat 5 évre választják a hegyközségek küldöttei, mely tisztújító közgyűlésre május 12-én került sor. A tisztújítás eredményeként egy újító, lendületes, fiatal elnökség állt össze, melynek élére Kovács Zitát választották elnöknek.
 
„Óriási megtiszteltetés számomra, hogy ilyen fiatalon a küldöttek lehetőséget láttak bennem és bizalmat szavaztak nekem a következő 5 évre. Ugyanakkor nagy elvárásokat támasztok magammal és az elnökséggel szemben, hiszen az előd – Dr. Nyilas János – nagyon magasra tette a mércét az eddigi munkájával. Külön izgalmas számomra a tény, hogy soha nem volt még nő ebben a pozícióban. Azt mondhatjuk, hogy a Mátrai Borvidék ma az egyik legdinamikusabban fejlődő borvidék. Ebben látom most a legnagyobb kiindulási pontot: fejlődni kell! Hatalmas marketingmunka áll előttünk, hogy országosan is elismert borvidék legyünk. Legnagyobb feladatomnak most ezt a küldetést tekintem.„
 
A Mátrai Borvidéki Tanácsot sok-sok cikluson át vezető Dr. Nyilas János továbbá is az elnökségi tagként segíti az új elnök munkáját, valamint a közgyűlés örökös, tiszteletbeli elnöknek választotta, elismerve eddigi lelkiismeretes munkáját a borvidékért.
 
Kovács Zita édesapja mellett kezdett el borászkodni hét évvel ezelőtt, ma már együtt viszik a gyöngyöstarjáni Kovács és Lánya Borászatot. Az alapvetően fehérboros vidéknek számító Mátrában (ahol a Muskotály, az olaszrizling, az Irsai Olivér és társai az uralkodók) elsősorban vörösborokkal (például syrah) foglalkoznak. 
 
Hogy valami elkezdődött a Mátrában, azt jól jelzi az is, hogy legutóbb Szőke Mátyást választották az Év Bortermelőjének, illetve néhány évvel korábban Babiczki Lászlót beválasztották a juniborosok közé. 

Kommentek