Három recept a tavaszi megtisztulásért


A téli hónapokban felhalmozott felesleges kilókra és lecsökkent energiaszintre a leghatékonyabb megoldás a tavaszi diéta. Íme három recept Marton Adrienntől, a Privátséf háziasszonyától, amelyekkel egészséges, tápláló és ízletes ételeket készíthetünk magunknak, és leküzdhetjük a tavaszi fáradtságot.


Tápláló reggeli: egyéjszakás zabkása 5 féle változatban


A chia mag, magyar nevén aztékzsályamag az újhullámos gasztronómia megkerülhetetlen „szuperétele”. A növény legértékesebb része a magja, mely nagyon gazdag esszenciális zsírsavakban, közülük is az igen egészséges Omega-3-ban, rostokban, mangánban, magnéziumban, foszforban, cinkben, káliumban és B-vitaminokban. Magas rosttartalma miatt azonban túlzott fogyasztása emésztőrendszeri problémákat is okozhat, ezért 15 grammnál több nem javasolt belőle és a legtöbb bio boltból már beszerezhető.


Hozzávalók az alaphoz:


- 1/3 befőttesüveg zabpehely


- 1 evőkanál chia mag


- 100 g mandulatej


- 100 g görög joghurt.


Variációk ízlés szerint:


Répás-fahéjas


- 1-2 evőkanál méz


- 1 teáskanál fahéj


- 2-3 evőkanál reszelt répa


- pekándió (bio boltokban megvásárolható kellemes ízű, értékes tápanyagokat tartalmazó Észak-Amerikában honos diófajta)


Áfonyás-citromos


- 2 evőkanál áfonyalekvár


- 1 maréknyi áfonya


- reszelt citromhéj


Barackos-csokoládés


- 1 evőkanál méz


- 1 teáskanál kakaópor


- 3 sárgabarack, héj nélkül


- reszelt étcsokoládé


Banános-diós


- 1-2 evőkanál méz


- egy marék tört dió


- egy maréknyi szeletelt banán


Piña Colada


- 1 teáskanál méz


- 1 maréknyi szeletelt mandula


- 1 maréknyi szeletelt ananász


- kókuszreszelék


Az elkészült zabkásákat egy éjszakára a hűtőben pihentetjük és miután megpuhultak benne a hozzávalók, másnap reggel fogyasztható is a finom reggeli.



Ebéd: egy ellenálhatatlan olasz finomság: Frittata, muffin formában


Hozzávalók:


- 12 db sonkaszelet (vastagabb szeletek)


- 70-80 g reszelt trappista sajt


- 15 dkg zöldborsó (friss vagy fagyasztott)


- 1 nagy fej gomba


- 5 db tojás


- 1 dl tej


- só, bors ízlés szerint


A Frittata elkészítése lépésről-lépésre:


1. Melegítsük elő a sütőt 175 Celsius fokra. A muffin sütőformát vajazzuk ki, majd béleljük ki a sonkaszeletekkel.


2. Töltsünk meg minden sonkakelyhet sajttal és zöldborsóval.


3. Olvasztott vajon pirítsuk meg a gombát, majd tegyük a zöldborsóra.


4. A tojás-tej-só-bors keveréket öntsük a ''sonkamuffin'' tartókba. 175 Celsius fokon 16 percig süssük, takarás nélkül.


5. Tálaláskor reszeljünk rá sajtot!



Vacsora: Vitalizáló smoothie-k


Ha egészséges italokra gondolunk, akkor az elmúlt években egyértelműen lekörözte a turmixokat egy őrületesen finom, krémesen sima, frissen préselt gyümölcsökből, zöldségekből álló ital, a smoothie. A trendi ital több gyümölcsöt, zöldséget tartalmaz, mint a shake vagy a turmix, illetve alacsonyabb a zsír- és a cukortartalma. De hogyan is készül ez a zamatos üdítő, amit minden évszakban bátran fogyaszthatunk?


A gyümölcsöket fagyasszuk le (ne jégkockákat használjunk)! Ha serpenyőre kiterítve, sütőpapíron fagyasztjuk őket, nem ragadnak össze. Elsőként mindig a gyümölcslevet öntsük a turmixgépbe, így sokkal krémesebb lesz a végeredmény. A smoothie-ba tehetünk protein port, chia magot, kendermagot is, vagy bármilyen zöldséget. Bátran kísérletezzünk az ízekkel!


Variációk ízlés szerint:


Sárga smoothie


- 100 ml ananászlé


- 100 g görög joghurt


- ananász


- mangó


- banán


Sárgarépa-narancs smoothie


- 1,5 dl narancslé


- 100 g görög joghurt


- narancs


- barack


- sárgarépa


- egy kevés reszelt gyömbér


Zöld smoothie


- 100 ml almalé


- 100 g görög joghurt


- szőlő


- 1 darab avokádó


- zöld saláta


További ízletes és egészséges recepteket ismerhet meg a LifeNetwork Privátséf című műsorából.

Kommentek