Fenntartható fejlődés és a környezettudatos életmód egy budapesti étterem szemszögéből

Az organikus és farm-to-table ételeiről elhíresült HILDA étterem is támogatja az Élelmezési Világnapot.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete, amelynek fő feladata az élelmezésbiztonság megvalósítása, alapításának napján, október 16-án, az Élelmezési Világnapon (World Food Day) az éhezőkre emlékezik meg számtalan formában a világ minden részén minden évben. 
 
Földünkön még mindig mintegy 800 millióan nem jutnak elegendő napi élelemhez egy teljes és egészséges élethez. 
 
Ebben az évben a “Zero Hunger World by 2030 is possible” kampányszöveggel debütál a szervezet, illetve a FAO célja a fenntartható fejlődés és a környezettudatos életmód is, amelyet a HILDA teljes mellszélességgel támogat az alábbi módokon: 

  • Ökológiailag lebomló, környezetbarát tisztítószerrel dolgozik.

  • Szelektíven gyűjti a szemetet.

  • Nem használ pálmaolajat, amely rendkívűli módon terheli a környezetet.

  • Csak biológiailag lebombó csomagolóanyagokkal dolgozik.

  • Kukoricából készült szívószálat használ.

  • Az étteremben található csapok vízmennyiség szabályozóval vannak felszerelve a pazarlás elkerülése végett.

  • Az éttermi papírárú újrahasznosított papírból készül.


 
A HILDA alapanyagainak több, mint 70 %-a Magyarországról származik, így próbál az étterem a szállítmányozás okozta környezeti terhelést csökkenteni. E koncepció mentén alakult ki az étterem egyik alappillére, a farm-to-table ötletet alapul vevő menü is, Igaz Mátyás, Séf tolmácsolásában. 
 


Séfünk az alábbi beszállítókkal dolgozik együtt:
 
Csoroszlya Farm (Horváth Boldizsár) és FoodHub (Debreczeny Balázs) 
A Csoroszlya Farmon 2015-ben kezdték meg az ökológiai növénytermesztésre való áttérést, illetve a farm gyümölcsösében a Nobilis pálinka alapanyagait is érlelik. A farm és a Foodhub munkája a HILDA és más éttermek kiszolgálásán felül, egy újszerű közösségi hálózatban gondolkozik. Kizárólag szezonális, friss és organikus alapanyagokkal foglalkoznak. “Mi mindenben az ízre fókuszálunk, a termesztés és a termeltetés során is az ízt tekintjük elsődleges szempontnak.” – Horváth Boldizsár. 
HILDÁNAK SZÁLLÍT: friss zöldségeket. 
 
Fekete Zsóka – Mangalica Farm
Az előszőr 10 mangalicát tartó farm mára már több, mint 40 anyakocás állománnyal rendelkezik, amely körülbelül 350 mangalicát tesz ki. A Fekete Zsóka által üzemeltett framon az állatok törődést és jó takarmányt és tiszteletet kapnak, amit cserébe adnak. 
HILDÁNAK SZÁLLÍT: sültkolbászt és szalonnát. 
 
Birdsfruit Garden
A Birdsfruit Garden 2013-ban alakult családi vállalkozás. Tata mellett először cseresznye termesztéssel kezdtek foglalkozni, majd ezt folytatva gourmet és bébi zöldségekkel bövítették a palettát.
Bébi leveleket, bébi saláta fejeket, színes répákat és színes céklákat.
A gasztronómia elkötelezett híveiként szoros együttműködésben dolgozunk a sxaéfekkel.
Természetes módon, vegyszer és műtrágya mentesen állítjuk elő termékeinket. Küldetésünk, hogy gasztronómialiag értékes, izgalmas és mindamellett egészséges zöldségeket termeljünk.
HILDÁNAK SZÁLLÍT: Répát, céklát és salátát.
 


Vis Vitalis
Az „ezeréves apátság” neve mára összekapcsolódott a hagyomány, a minőség és az értékteremtés fogalmaival. Népszerű és világszerte elismert termékeivel fontos piaci szereplővé, és Hungaricummá vált.
Legújabb termékük, a Vis Vitalis ásványvíz egyedi kiszerelésben, egyedi formatervezésű PET palackkal, lágy ízzel, valamint különlegesen harmonikus ásványianyag-tartalommal biztosítja fogyasztóinak elégedettségét.
HILDÁNAK SZÁLLÍT: 0,4 l és 0,8 l vizeket.
 
Share – a jótékony ser
A SHARE több, mint egy finom kézműves sör. A SHARE közösségi sör, ami a társadalmi felelősségvállalásért jött létre. A vásárló minden egyes SHARE megvásárlásával magyar társadalmi szervezetek, alapítványok munkáját támogatja, hiszen a teljes profitot jótékony célra fordítják.
0% profit - 100% adomány
HILDÁNAK SZÁLLÍT: Citromos Barnát és a Pale Ale-t. 
 


A HILDA étterem kedvenc farm-to-table ételei az őszi/téli menüről: 
Kacsamáj terrine, morzsa, fűszeres lekvár
Mangalica szűzpecsenyét, füstölt szalonnával, kelkáposztával és zellerpürével
IPA sörös marharagu, burgonya, savanyított zöldségek
MONTÁZS – Igaz Mátyás, Séf csirkevariációja 
 
 

Kommentek