Ezt tálald fel húsvétkor!

Íme, a legfinomabb húsvéti ételek, amelyek a te asztalodról sem hiányozhatnak az ünnep idején.

Vannak bizonyos húsvéti ételek, amelyek akkor sem hiányozhatnak a megterített asztalról, ha egyébként nem kerítesz túl nagy feneket az ünnepnek. Receptjeink között mindent megtalálsz, ami fontos lehet, és egy kis segítséget is kaphatsz az ünnep előtti bevásárlókörúthoz.

Fonott kalács

Nincsen húsvét fonott kalács nélkül. Azonban felejtsd el a bolti változatot, készítsd el te magad az illatozó, omlós süteményt, úgy az igazi!

Csak gyúrd össze a tésztát, keleszd meg, fond össze, és már mehet is a sütőbe! Ízlésed szerint mazsolával vagy csokoládéval is gazdagíthatod!

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt

  • 10 dkg vaj

  • 5 dkg mazsola

  • 3 dl tej

  • 2 dkg élesztő

  • 2 tojás

  • 2 evőkanál kristálycukor

Az élesztőt fél deci langyos, picit cukros tejben futtasd fel. Dolgozd össze a liszttel, a cukorral, a maradék langyos tejjel, a vajjal, egy tojással és csipetnyi sóval. Add hozzá a mazsolát is, és gyúrd össze.

A tészta akkor jó, ha sima. Szórd meg a tetejét vékonyan liszttel, konyharuhával takard le, majd hagyd megkelni. Lisztezett deszkán oszd három egyenlő részre a tésztát, és sodord őket a tepsi hosszára. Fond össze őket, a tetejét kend meg a megmaradt, felvert tojással, és hagyd még újabb 20 percet pihenni. Ha megkelt, megint kend be, és előmelegített sütőben süsd meg.

Kocsonya

Nemcsak a fonott kalácsnak és a sonkának jut hely a húsvéti ebédnél, hanem a kocsonyának is. Próbáld ki a legegyszerűbb receptet!

Hozzávalók 4 személyre:

  • 30 dkg bőrke

  • 6 fej vöröshagyma

  • 5 teáskanál só

  • 4 sertésköröm

  • 2 közepes sertéscsülök

  • 2 fej fokhagyma

  • 1 teáskanál köménymag

  • 1 teáskanál bors

Elkészítés ideje:

Hat-hét óra.

Elkészítés menete:

A bőrkét, a csülköt és a körmöt alaposan mosd át hideg vízben. Egy nagy, körülbelül 15 literes fazékba helyezd őket bele, és engedd fel annyi vízzel, ami pont ellepi a húsokat. Kis lángon kezdd el főzni, majd amikor habos lesz, egy szűrő segítségével szedd le a tetejéről a habot. A vöröshagymát és a fokhagymát pucold meg, és tedd bele a lébe. Szórd bele a borsot, a köménymagot és a sót, és főzd fel. Ha nem érzed eléggé ízesnek, akkor még nyugodtan tehetsz bele fűszert. Innentől kezdve nem is kell rá figyelned, magától fő, persze időnként érdemes leszedni róla a habot. Állítsd a lehető legkisebbre a lángot, és hagyd, hogy a kocsonya - lassan gyöngyözve - hat-hét óra alatt készre főjön. Amikor elkészül, tányérokba rakd ki a húsokat, a levét pedig szűrd át, és így adagold ki merőkanállal. Hagyd kihűlni, tedd hűtőbe, és ha megdermedt, már fogyaszthatod is.

Répatorta

Habár sokan ódzkodnak a répatortától legfőbb alkotóeleme, vagyis a sárgarépa miatt, ne ess te is abba a hibába, hogy ki sem próbálod.

Hozzávalók a tortához:

  • 30 dkg liszt

  • 30 dkg sárgarépa

  • 25 dkg porcukor

  • 1,5 dl olaj

  • 3 tojás

  • 1 csomag vaníliás cukor

  • 1 csomag sütőpor

  • fél citrom

  • csipetnyi fahéj

Hozzávalók a mázhoz:

  • 10 dkg natúr krémsajt vagy mascarponekrém

  • 10 dkg porcukor

  • 5 dkg vaj

  • 1 csomag vaníliás cukor

Elkészítés ideje:

60 perc.

Elkészítés menete:

A répát hámozd meg és reszeld le. A cukrot a tojássárgákkal és az olajjal alaposan keverd ki, majd szórd bele a répát. A sütőport vegyítsd bele a lisztbe, és szitáld a répás keverékbe. Add hozzá a vaníliás cukrot, valamint a lereszelt citrom héját. Végül ne felejtsd ki a fahéjat se. A tojásfehérjéket verd kemény habbá, és óvatos mozdulatokkal forgasd bele a tésztába. Egy tortaformát vajazz ki, szórj meg kevés liszttel, és egyengesd el benne a masszát. Melegítsd elő a sütőt 180 fokra, és süsd készre a tortaalapot, tűpróbával ellenőrizheted, hogy megsült-e. A krémsajtot és a vajat keverd össze, majd szitáld bele a vaníliás cukorral vegyített porcukrot. Amikor a süti kihűlt, kend a krémet a tetejére, és tedd a tortát hűtőbe. Amikor megdermedt a máz, már szeletelheted is. Ízlésed szerint mandulaforgáccsal díszítheted az oldalát.

Kommentek