Epres Viktória piskóta – Anna Olson receptje

Ezt az édességet Anna a Gourmet Fesztivál színpadán mutatta be, amikor Budapesten járt a Food Network csatorna meghívására. A piskóta nevét arról kapta, hogy állítólag ez volt Viktória királyné kedvenc teasüteménye. Apropóját az adta, hogy eperszezon van, és a fesztivál egyik témája is ez a gyümölcs volt.

Elegendő: 10-12 szelet (23 cm-es torta); Előkészítés: 40 perc; Elkészítés+ hűtés: 40 perc; Fokozat: könnyű
 
 
HOZZÁVALÓK:
A piskótatésztához
6 db szobahőmérsékletű,
nagyobb tojás
200 g kristálycukor
5 ml finomra reszelt citromhéj
15 ml citromlé
150 g liszt
csipet só
30 g vaj olvasztva
1 tk. vaníliakivonat
A töltelékhez
375 ml habtejszín
125 g szobahőmérsékletű krémsajt
70 g kristálycukor
½ tk. citromhéj
2 ek. citromlé
1 tk. vaníliakivonat
1 kg friss eper meghámozva
és felszeletelve
80 ml jó minőségű eperdzsem
porcukor a díszítéshez a torta tetejére
 
 
ELKÉSZÍTÉS:
1 Melegítsük elő a sütőt 160 fokra. Béleljünk ki egy 23 cm átmérőjű kapcsos vagy levehető aljú tortaformát sütőpapírral. (Ne zsírozzuk ki!)
2 Magas fokozaton verjük fel a tojást a cukorral kb. 5 percig, amíg fehér színű lesz, és háromszorosára dagad. Közepes fokozatra váltva adjuk hozzá a citromhéjat és a citromlevet.
3 Szitáljuk össze a lisztet és a sót, majd – továbbra is közepes fokozaton – keverjük hozzá a felvert tojáshoz.
A tésztából körülbelül egycsészényit kanalazzunk egy tálba, ehhez adjuk az olvasztott vajat és a vaníliát. Ezt öntsük vissza a tésztamasszához, és kavarjuk el. A tésztát a tortaformába öntsük, és 40 percig süssük, egészen addig, amíg a torta közepe rugalmasan visszaugrik, ha enyhén megnyomjuk. A piskótát a formában hagyjuk kihűlni.
4 A töltelékhez addig verjük a tejszínt, amíg a habverőt felemelve kis csúcsot formáz. Egy másik tálban keverjük puhára a krémsajtot, kavarás közben öntsük bele a cukrot, a citromhéjat, a citromlevet és a vaníliát. A tejszínt két adagban forgassuk bele a krémbe, és hűtsük, míg hozzálátunk
a torta összeállításához.
5 Az eperdarabkákat a dzsembe mártsuk. Spatulával lazítsuk körbe a piskótát a tortaforma szélén. Emeljük ki, húzzuk le róla a sütőpapírt. A tortát vágjuk félbe, és a töltelék felét kenjük rá az alsó felére, majd halmozzuk rá az eper felét. Rakjuk rá a másik tortalapot, kenjük rá a maradék krémet,
majd újabb adag eper következik. Hagyjunk a szélén egy-két ujjnyi karimát, erre hintsük a porcukrot. Tálalásig hűtsük. Tálalás előtt akár négy órával hamarabb összeállíthatjuk a tortát.
 
 
További receptek az „Anna Olson: Sütés” 3. évadában a Food Networkön hétköznaponként 17:00-tól, hétvégente 18:00-tól.

Kommentek