Dilmah – Egy család, amely 30 éve ellátja ceyloni teával a világot

Harmincadik születésnapját ünnepli a Merrill J. Fernando által alapított Dilmah Tea, amely mára Srí Lanka, gyarmati nevén Ceylon leghíresebb teamárkája lett. A szakmájában több mint 60 éve tevékenykedő teakészítő mester a cég indulásakor visszatért az eredeti ceyloni teakészítés gyökereihez, küldetésének tekinti, hogy a tiszta eredetű, minőségi teákat újra elérhetővé tegye a fogyasztók számára, ami a multinacionális cégek térnyerését követően eltűnt a piacról, és többnyire csak ismeretlen eredetű, szerény minőségű kevert teákkal találkozni a boltok polcian. 

A márkát két fiáról, Dilhanról és Malikról nevezte el, s napjainkban már a két fiú végzi a cég operatív vezetői tevékenységét. A Dilmah a mai napig az egyetlen olyan nemzetközi teamárka, amelynek tulajdonosai maguk a termelők. 
 
A tea útja 
 
A családi vállalkozás saját ültetvényeiről származó teákat frissen, csakis kézzel szüretelik, s a tealevelek feldolgozását a hagyományos, úgynevezett ortodox módszer szerint végzik. A helyben történő vákuumcsomagolás pedig garantálja a tea frissességének megőrzését, bárhová is szállítják szerte a világon. Termőhely és régiós szelekciók alapján a Dilmah single origin, single region, single estate teákat készít, elsősorban a Ceylon teát híressé tevő fekete teákat, de nagyon izgalmasak a hegyvidéki zöld teáik is. A Dilmah az ültetvénytől a csészéig nyomon követheti a teája útját, így biztosítva annak minőségét.
 
Termőhely és régiós szelekciók alapján a Dilmah single origin, single region, single estate ceyloni teákat készít, elsősorban a Ceylon teát híressé tevő fekete teákat, de abban is úttörők voltak, hogy Sri Lankán elsőként kezdtek zöldteát kereskedelmi mennyiségben termelni. A Dilmah T-Series szálasteák, az Exceptionals piramisfilteres és Gourmet Selection hagyományos filteres sorozataiban egyebek mellett olyan világhíres teákat és blendeket kóstolhatunk, mint például a Ceylon Supreme Singe Origin, az English Breakfast vagy az Earl Grey. A fekete teák mellett nagyon izgalmasak a hegyvidéki zöld teák is, valamint az olyan újdonságok, mint az első ceyloni Souchong, a ceyloni Oolong vagy a más országok termőhelyeiről származó különlegességek, például a Darjeeling vagy a kínai Lapsang Souchong és a Puer. 
 


Virágok, fűszerek, gyümölcsök a csészében 
 
A Dilmah ízesített teái és herba főzetei készítésekor szintén a minőségre helyezi a hangsúlyt, továbbá felhasználja az ayurvédikus gyógyítás tapasztalatait. A ceyloni ültetvényeken termesztett valódi, szárított fűszereket és virágokat használnak, a gyümölcsök esetében pedig kizárólag természetes aromákat. 
 
A Dilmah bátran kísérletezik top minőségű teáival annak érdekében, hogy a tearajongók minél szélesebb választékot kaphassanak az illattal teli és ízgazdag variációkból. Számtalan ízkombinációban alkotják meg a fűszerekkel és gyümölcsökkel kevert elegáns teáikat, valamint herba főzeteiket, melyek esztétikus csomagolásban kerülnek a fogyasztók elé.
 
Az ünnepi időszak egyik kedvence lehet a Magyarországon novemberben megjelenő Dilmah Infusion termékcsalád. A természetes összetevőkből, koffeinmentes, gazdag aromákból, s a ceyloni ültetvények virágainak, gyógynövényeinek és fűszereinek ötvözetéből készülő keverékek egészséges ízbombák a téli szezonra.  
 


Tea és gasztronómia
 
A Dilmah Tea alapítója, Merrill J. Fernando és családja több olyan üzletágat épített a tea köré, amely túlmutat a teafeldolgozáson és kereskedelmen, s szorosan kapcsolódik a gasztronómiához is. A Dilmah nyitotta meg Sri Lanka első teabárjait, s az elmúlt években a Közel-Keleten és Európában is létesítettek T-Lounge egységeket. 
 
A gasztronómiai képzés kiteljesedése lett a Paul Bocuse Akadémiával 2009-ben kezdődött együttműködés. Franciaországban tartották meg az első International School of Tea kurzust, s azóta több ezer, a vendéglátás területén Dilmah termékkel dolgozó szakember utazott Lyonba és Sri Lankára, hogy részt vegyenek professzionális  teaképzéseken. 
 
A Dilmah nemzetközileg is elismert séfekkel való együttműködése becsempészte a teát a gasztronómia világába, melynek során olyan különleges tea- és ételpárosításokat alkottak meg, amelyek teljesen új megvilágításba helyezik a teafogyasztást.
 
Hasonló együttműködés zajlik évek óta a bármixerekkel és sommelier-kkel az italkészítés területén, ahol a teát alapanyagként és más italokkal párosítva használják, hogy a teák ne csak a csészében, hanem a koktélpohárban is érvényesüljenek, hideg és meleg, alkoholos és alkoholmentes koktélok fő elemeiként.
 
A vállalat hazai forgalmazó partnere, a G.I.F.T. Kft az anyacég filozófiáját követve aktívan szerepet vállal a teaoktatások, szakmai továbbképzések itthoni szervezésében. Magyarországon több mint ezer vendéglátóhely dolgozik Dilmah teákkal, s kiemelten fontos, hogy a szakmabeleik fejleszthessék tudásukat, és színesíthessék választékukat a legújabb trendekhez és termékekhez hozzáférve.   
 


Teaturizmus luxuskivitelben
 
A Dilmah-portfólió legexkluzívabb szolgáltatásai a turizmushoz és a vendéglátáshoz kapcsolódnak Srí Lankán. A tea-tömegturizmussal ellentétben náluk nem látogathatók az ültevények, de a turisták nemcsak a gyönyörű teabárokban ismerkedhetnek a ceyloni teakultúrával. A Bogawantalawa régióban található egyik magashegyi ültetvényükön felújítottak öt régi, brit ültetvényes házat, és luxus resortokat alakítottak ki bennük, ez lett a Ceylon Tea Trails, amely a Relais&Chȃteau minősítést is megkapta. A vendégek hidroplánnal érkeznek a helyszínre, ahol zavartalan nyugalomban, elsőosztályú kiszolgálással élvezhetik a pihenést. A környék lélegzetelállító, s a medencéből vagy a házak teraszairól lehet figyelni a hegyeken elterülő teáskerteket és a gyönyörű tájat. A Dilmah szálloda divíziójában mára több ilyen extrém desztináció is szerepel, nyitottak a dél-tengernél is bungalow resortot, s az egyik nemzeti parkban pedig egy luxus ökoszafari hotelt. 
 
Az etikus tea
 
A minőségcentrikus üzleti modell mellett indulása óta a társadalmi felelősségvállalásra is nagy hangsúlyt fektet a vállalat. A nyereségük jelentős részét fordítják a térségben történő fejlesztésekre, családok segítésére, ahogy ők fogalmaznak, a teát, mint üzletet az emberek szolgálatába állítják. Elkötelezettek a környezetvédelemben, termőhelyeiken az ökoszisztéma megőrzésében, és számos természetvédelmi projektet patronálnak. 
 
A Dilmah nemcsak termékeivel, hanem üzleti filozófiájával is igyekszik példaértékűvé tenni a teázás ötezer éves hagyományát. Bár több mint száz országot látnak el teáikkal, a minőségcentrikus, környezettudatos és etikus teakereskedelem jelenti a működés alappilléreit. A finom kortyok mögött a tea iránti tisztelet is megjelenik a csészében, s céljuk, hogy még sok generáción keresztül szolgálhassák ki fogyasztóikat világszerte.
 


A DILMAH MAGYARORSZÁGON
A G.I.F.T. Kft 2004 óta látja el a magyar piacot a minőségi ceyloni teákkal. A Dilmah hazai teaválasztékában natúr fekete és zöld teák (single origin teák és teablendek) számos ízesítésben is kaphatók, gyümölcsökkel, fűszerekkel, szárított virágokkal keverve, szálas vagy filteres kiszerelésben. A natúr és ízesített teák mellett népszerűek a gyümölcsfőzeteik is, s újdonság a kínálatban a Dilmah Infusion herbafőzet, melyekhez ceyloni ültetvényeken termesztett valódi, szárított fűszereket és virágokat használnak, a gyümölcsök esetében pedig kizárólag természetes aromákat. Mivel a gyümölcsfőzetek nem tartalmaznak koffeint, a gyerekek kedvence is lehet bármelyik íz. A ceyloni fekete és zöld teák, valamint a gyümölcsfőzetek mellett olyan exkluzív kínai és indiai teák is megtalálhatók a hazai kínálatban, mint a Jasmine White Dragon, a Lapsang Souchong, a Puer vagy a Darjeeling – melyek a ceyloni teák mellett szintén a világ legkedveltebb teái közé tartoznak.  

Kommentek