Császármorzsa: a hütték sztárja


Ferenc József kedvenc édességével ma már főleg az osztrák sípályák hüttéiben találkozunk, pedig az otthonunkban is pillanatok alatt elkészíthető. A MOM Park Paulaner séfjének autentikus receptje segít, hogy valódi császári desszertet varázsoljunk az asztalra.


A császármorzsa (vagyis Kaiserschmarrn) eredetét számos anekdota övezi: vitatott, hogy az udvari főszakács, vagy maga Ferenc József császár készítette el először. Mások úgy tartják, hogy Sissivel eljegyzésük vacsoráján fogyasztották a könnyű desszertet, amely még a karcsúságára ügyelő bajor hercegnő ízlését is elnyerte.


Bármi is legyen az igazság, azt leszögezhetjük, hogy a császármorzsa különösen jól esik a hideg napokon, ráadásul percek alatt, drága hozzávalók és konyhai rutin nélkül is bárki elkészítheti.


Császármorzsa


Hozzávalók (4 fő részére):


6db tojás


2 dl habtejszín (30%-os zsírtartalommal)


2dl tej


20 dkg liszt


15 dkg vaj


5 dkg mazsola (elhagyható)


1 db citrom reszelt héja


kb 4 dkg cukor


2 dkg vaníliás cukor


ízlés szerint lekvár (sárgabarack, eper, szilva, meggy, esetleg almakompót)


Elkészítés:


A tojások sárgáját a tejjel, a tejszínnel és a liszttel csomómentesre keverjük, majd hozzáadjuk a citrom reszelt héját. A tojások fehérjét a cukorral és a vaníliás cukorral felverjük és lazán összekeverjük a lisztes masszával és a mazsolával (utóbbi elhagyható).


Vajazott tepsiben 200 °C-on körülbelül 15 perc alatt készre sütjük, sütés közben spaklival daraboljuk és a maradék vajjal locsoljuk.


Forrón, lekvárral és porcukorral megszórva tálaljuk!


Tökéletes lehet délutáni csemegeként vagy akár édes főételként is!

Kommentek