Befőttesüveg az Instagramon – avagy az esküvői menüsorok evolúciója

Ahogy a menyasszonyi ruhák, frizurák, helyszín dekorációk, úgy a lakodalomban feltálalt ételek is fontos elemei minden esküvőnek. A rántott gomba és az alufóliába csomagolt házisüti maradék azonban már a múlté és könnyen belátható, nem is mutatnának szépen egy tökéletesre komponált Instagram fotón. Sass Dániel, a Konyhafőnökből megismert séf most segít eligazodni a menüsorok útvesztőjében.

 

Ahhoz, hogy az esküvő életre szóló pozitív emlék legyen, a párok nem ritkán hónapokat készülnek. Katalógusokat böngésznek, hosszasan válogatnak a temérdek lehetőség közül. Igyekeznek saját képükre formálni minden apró részletet, hogy az tényleg a személyiségüket tükrözze. Az esküvői vacsora az egyik legfontosabb kérdés, hiszen egy több órán át tartó ceremóniáról beszélünk, ahol minden vendég ízlését illik kiszolgálni.

- Az új irány mindenképpen a rusztikussággal beoltott autentikus modern. Ez megmutatkozik a helyszín kialakításában, annak formálásában, de leginkább az ételek és kiegészítők azok, melyek egy komoly ráncfelvarráson mentek keresztül az elmúlt öt évben. – árulta el Sass Dániel.

A menüsorok összeállításakor már nem ritka, hogy a házasulandók gondolnak az ételallergiás, vegetáriánus, vagy vegán vendégekre. A legjobb döntés, ha a nekik szánt fogásokat is beépítik a vacsorába, lehetőséget adva arra, hogy a vendégek komfortosan érezzék magukat. A legmodernebb esküvőkön a reform alapanyagok is szerves részét képezik a menünek. Előkerültek olyan alapanyagok, amivel korábban nem találkoztunk egy esküvői vacsorán. Ilyen például az avokádó, a rákok, a chia mag, a lila burgonya, vagy éppen a fürjtojás és a kaviár.

- Az újragondolt fogások nem jelentik a hagyományok asztal alá söprését. Arról van szó mindösszesen, hogy az esküvői vacsorának éppúgy előremutatónak kell lennie, mint az ifjú pár közös terveinek. Nem kapaszkodhatunk abba, hogy a szüleink, vagy nagyszüleink esküvőjén szerepelt az étlapon a rántott gombafej, vagy a sziklaszilárd fasírt. A húsleves és a töltött káposzta viszont ma is megingathatatlan és elhagyhatatlan részei a lakodalomnak, ugyanakkor ezeket is új ízekkel, meglepő tálalással teszik trendivé. - tanácsolja a séf.

Az esküvői torták esetében is komoly változások mentek végbe az elmúlt években. Lejárt a Dobos-, az Esterházy és puncs torták ideje.  A párok egyre merészebben kombinálják az ízeket. A legújabb kedvencek a sós karamell, a levendulás-vaníliás, a fahéjas almás és a zöld teás ízvilág; de a chilis, rebarbarás csokoládé kombinációval, vagy a fügés macaron tortával is garantált a siker.

A szervírozás szintén rengeteget fejlődött az utóbbi időben. A menzás tányéroktól eljutottunk a vágódeszkára, betonlapra tálalt gourmet falatkákig. Leginkább ebben jelenik meg a vintage stílus, ami nagyon sokat ad hozzá az ételek megjelenéséhez. Az egyértelmű kedvenc azonban a befőttesüveg: helyezhetünk bele mécsest, de jellemzően előételt és egy - ehető virágokkal megtűzdelt - desszertet lát a vendég benne a legszívesebben. Egyszerre rusztikus, mindamellett, hogy nagyon szépen és minden oldalról átláthatóan tálalható. Garantált a fotózása és az instagramon való megosztás.

- Fontos ügyelnünk az állagokra és a textúrákra. Nem maradhatunk a rántott és püré vonalvezető bűvöletében. Bizony meg kell lepnünk a vendégeket különböző olajokkal, porokkal, chipsekkel, egy krémes velutéval, habokkal, zselékkel, ügyelve arra, hogy ez a nagyszülőknek is olyan élményt nyújtson, amiről szívesen mesél majd a fotók nézegetésekor. – mondja a séf.

Az esküvő a fiatal párról szól, és nyilván számukra nagyon fontos, hogy érzik magukat a vendégek. A vacsora koronázhatja meg az egész napot. Ha időben, megfelelő ütemezéssel lehet hozzájutni az izgalmasabbnál izgalmasabb fogásokhoz, ami lenyűgözi és elvarázsolja a násznépet, akkor lehetetlen, hogy ne sikerüljön tökéletesen az este. Éppen ezért az őszi Esküvő Kiállításon a házasulandó párok nem csak ruhákkal, ékszerekkel, vagy dekorációval ismerkedhetnek meg, de számos, jól felkészült partyszervíz cég kínálatát is megtalálhatják a hagyományostól a formabontóig.

őszi Esküvő Kiállíás - november 5-6. Budapest, Hungexpo G pavilon

Kommentek