Áfonya vacsora

Tudtad, hogy az áfonya a legegészségesebb gyümölcs? Pedig így van! Ös ha már ennyire különleges, akkor fogyaszd bátran minél többféleképpen!

 

Képzeld, mindössze egy adag áfonyában annyi antioxidáns található, mint öt adag répában vagy almában! Kicsi a bors, de erős, ugyebár... Az áfonya többek között Észak-Amerikában őshonos növény és régóta elismert és fontos része az amerikai indiánok étrendjének. ők jöttek rá annak idején, hogyha a bogyós gyümölccsel dörzsölik be a szárított húsokat, akkor lassíthatják azok romlását. A korai telepesek az indiánoktól lesték el az áfonya gyógyászati célú felhasználását: az indiánok ugyanis megfőzték az egész növényt a bogyókkal együtt, és a főzetet többek között hasmenés kezelésére használták. És bizony, bár az áfonya C-vitamin tartalma alacsony, antioxidánsokban és flavonoidokban szerencsére nagyon gazdag, így például tökéletesen alkalmas olyan betegségek megelőzésére is, mint a rák, a makula degeneráció, cukorbetegség, illetve szív- és érrendszeri megbetegedések. Fogyassz te is minél többet ebből az apró, de roppant zamatos gyümölcsből - az alábbi receptek garantáltan meghozzák majd a kedvedet! Hideg feketeáfonya leves Hozzávalók: 3 evőkanál cukor 1 kiskanál reszelt citromhéj 1 bő csipetnyi őrölt szegfűbors 2.25 dl víz 55 dkg friss vagy mélyhűtött fekete áfonya 3 dl zsírszegény natúr joghurt 2 evőkanál frissen facsart citromlé A cukrot, a citromhéjat, a szegfűborsot és a vizet egy kis serpenyőben, közepes lángon felforraljuk, majd a tűzön hagyjuk, amíg a cukor felolvad. A fekete áfonyát 2,25 dl joghurttal és a citromlével együtt turmixgépbe vagy háztartási robotgépbe tesszük. Levesszük a szirupot a lángról, az áfonyához öntjük, és a többi hozzávalóval együtt simára keverjük. Megvárjuk, amíg kihűl, majd tálalásig a hűtőbe tesszük. Mindegyik adag tetejére egy kis joghurtot kanalazunk.

Erdélyi áfonyalekvár recept Hozzávalók: 1kg áfonya 15dkg cukor 1/2l víz. Az áfonyát megtisztítjuk majd hozzáadva a vizet felfőzzük. Kb. 5 percig forraljuk, majd hagyjuk kihűlni. Miután kihűlt, a főtt áfonya levéből kiveszünk, elkeverjük benne a cukrot, majd az elegyet hozzáadjuk az áfonyához és állandó kevergetés mellett ismét felforraljuk. Forrón üvegekbe töltjük, lezárjuk és dunsztoljuk. Főzés közben ízlés szerint tehetünk hozzá reszelt narancshéjat és fahéjat is. A reggeli pirítóshoz és húsok mellé egyaránt kifogástalan párosítás! Áfonyás pite Hozzávalók a tésztához: 250 g liszt 175 g vaj 20 g cukor 1 tojás fél ek víz fél cit­rom reszelt héja A töltelékhez: 400 g fekete áfonya 2 tojás 150 g nádcukor 2 dl tejszín vagy tej 25 g liszt 1 zacskó vaníliás cukor Az omlós tésztánál megszokott módon minél gyorsabban próbáljuk összedolgozni a hozzávalókat, aztán két folpack réteg között nyújtsuk a kívánt formára kb. fél centi vastagságúra. Aztán tésztát lazán tegyük a piteformára, egyengessük el benne a lelógó részeket vágjuk le. Keverjük össze a tojást, tejszínt/tejet, cukrot, és a többi hozzávalót, majd öntsük rá az előzőleg már a nyers tésztára helyezett gyümölcsökre, ebből keletkezik egy finom krémes réteg a gyümölcsök alatt. Sütési idő 170 fokon, kb: 30 - 35 perc.

Kommentek